Image

Julia Korkmanin kolumni: Tosi-tv-tähti Jari Aarnio

Julia Korkmanin kolumni: Tosi-tv-tähti Jari Aarnio
Vaikka tv-sarja perustuisi faktaan, sellaisen tekeminen kesken oikeusprosessin ei ole ongelmatonta, kirjoittaa Julia Korkman.
Kuvat Anja Reponen

Katsoin syksyllä melkein putkeen Jari Aarniosta kertovan tv-sarjan Keisari Aarnio. Yllätyin, kuinka hyvin se oli tehty, sarja oli suomalaisittain harvinaisen laadukas ja mielenkiintoinen. Näyttelijäntyö oli vakuuttavaa. Lisämaustetta tuli töiden vuoksi oikeasta elämästä tutuista hahmoista. Huvitti, kuinka hyvin henkilöhahmot oli luotu.

Olen keskustellut sarjasta muutamien tuttujen juristien kanssa ja heistä moni on kertonut välttävänsä sen katsomista. Viihteellisen tv-sarjan tekemistä kesken olevasta oikeusprosessista on pidetty ongelmallisena.

Eräs kollega kertoi, että hän ei halua saada vaikutteita muualta kuin varsinaisesta oikeusaineistosta, eikä siksi katso sarjaa tai lue Aarnion tapauksesta tehtyä kirjaa. Vasta kun kaikki oikeusvaiheet on käyty läpi, on täysin riskitöntä omaksua viihteen käsitys tapahtumankuluista, sillä vaikka viihde perustuisikin kovaan faktaan, analyysi ei tapahdu samoja periaatteita hyödyntäen kuin juridinen prosessi.

Näkökulma on ymmärrettävä. Ihmisen muisti­kuvia on helppo sekoittaa. Tutkimuksissa on muun muassa todettu, että manipuloidut valokuvat asioista, joita ei todellisuudessa ole tapahtunut, luovat helposti muistikuvia. Myöhemmin oikeasti tapahtuneita asioita on vaikeaa tai mahdotonta erottaa syntyneistä valemuistoista.

Hillary Clintonin tiedetään esimerkiksi kertoneen, kuinka hän joutui luotisateen keskelle saapuessaan Bosnia-Hertsegovinaan vuonna 1996. Videomateriaali kyseisestä vierailusta kuitenkin osoittaa, että Hillary kävelee tyttärensä kanssa kaikessa rauhassa ulos koneesta ja tervehtii paikallisia lapsia. Ennen matkaa Clintonille oli kuitenkin kerrottu, että tarkka-ampujia saattaisi olla paikalla – todennäköisesti hänellä siis oli etukäteen mielessä, miltä tämä tilanne olisi saattanut näyttää. Prospektiivinen muisti, eli tulevien tapahtumien etukäteen kuvittelu, on todennäköisesti sekoittunut aitoihin kokemuksiin.

Paljon julkisuudessa olleita tapauksia saatetaan myös muistaa väärin. Hollantilaisessa tutkimuksessa kysyttiin, muistivatko tutkimukseen osallistujat nähneensä televisiosta videon tapahtuma-aikana paljon mediassa esillä olleesta lentokoneturmasta, jossa kone syöksyi maahan. Vaikka tällaista videota ei ollut olemassakaan, lähes 70 prosenttia osallistujista vahvisti nähneensä videon. He myös kuvasivat, miltä video näytti. Samanlaisia tutkimuksia on tehty prinsessa Dianan kuolemaan johtaneesta kuolonkolarista ja Estonian uppoamisesta – samankaltaisin tuloksin.

Ihmismieli on niin hyvä kuvittelemaan, miltä joku tilanne näyttää ja tuntuu, että muisto kuvitelmasta voi olla yhtä aidon tuntuinen kuin muisto oikeasta tapahtumasta.

Tutkimustiedon perusteella juristien huoli Keisari Aarnio -sarjan katsomisesta on perusteltu. Suomalaisilta mennee sekaisin, mitä television Aarnio sanoi ja mitä uutiset raportoivat. On hyvin mahdollista, että jos oikeusprosessin loppu kirjoitettaisiin fiktiivisesti nyt ja näytettäisiin televisiossa, monelle olisi muutaman vuoden päästä vaikeaa muistaa, mitä tapahtui oikeassa elämässä ja mitä televisiossa.

Ylipäätään paljon julkisuutta osakseen saavat oikeustapaukset ovat ongelmallisia oikeuslaitokselle. Jos media ja kansa tuntuvat olevan vahvasti jotain mieltä jonkun epäillyn syyllisyydestä tai syyttömyydestä ja mediassa nostetaan esille painavia näkökulmia, miten oikeuslaitoksen edustajat voisivat olla ottamatta vaikutteita tästä?

Ihmisen muistia ei ole luotu siten, että kykenisimme arvioimaan, minkä tiedon olemme mistäkin lähteestä oppineet, tai edes sitä, miksi olemme jotakin mieltä.

Taiteen pitää voida kommentoida ajankohtaisia asioi­ta. Ymmärrän hyvin, että sarjan tuottaja ei ole nähnyt järkevänä odottaa oikeusprosessin loppua ennen sarjan julkaisemista.

Jos oikeuslaitoksemme on niin hidas, että valtavasta rikosprosessista ehditään tuottaa varsin laadukas kokonainen tv-sarja kauan ennen lopullista juridista ratkaisua, kantaa se itse syyn siihen, jos käy niin kutsuttu ”trial by media”. Harmittelen vain ystävien puolesta, että jää laadukas sarja näkemättä.

Julkaistu: 1.5.2019
Kommentoi »