Juha Sipilä
Puheenaiheet
Juha Sipilä
Juha Sipilä on keskustan uusi puheenjohtaja. Apu julkaisi Sipilän henkilökuvan numerossa 20/2012.
Julkaistu 11.6.2012
Apu

Juha Sipilän isä toimi takavuosina Puolangalla keskustan kunnanvaltuutettuna. Sipilä itse osallistui lukioaikanaan Nuoren keskustan liiton toimintaan. Opiskelu- ja yrittäjäaikaan hän katseli politiikkaa sivusta. Aktiivisesti hän tuli mukaan politiikkaan vasta viime eduskuntavaaleissa.

Oletko liian kokematon keskustan puheenjohtajaksi?

Jutta Urpilainen tai Jyrki Katainen olivat kokemattomia johtajina, kun he ottivat puoluejohtajan tehtävät vastaan. Eduskunnassa olen ensimmäistä kautta, mutta minulla on yli kuuden eduskuntakauden verran johtaja- ja yrittäjäkokemusta.

– Esimerkiksi Keski-Euroopassa on tapana, että pitää ensin hankkia kannukset työelämässä, jotta olisi kelvollinen hoitamaan yhteisiä asioita.

Mitä yhteistä on yrityksen ja puolueen johtamisella?

– Johtamisessa on samoja lainalaisuuksia, olipa minkä tahansa yhteisön johtaja. Pitää puhaltaa yhteen hiileen. Pitää saada ihmiset innostumaan asiasta, jota ollaan tekemässä. Johtaja ei pääse yrityksessäkään hyvään tulokseen, ellei saavuta luottamusta.

Miksi menit juuri keskustaan?

– Sitä on minulta paljon kysytty. Kun on yrittäjä, pitäisi olla kokoomuslainen. Kun puhuu arvokysymyksistä, pitäisi olla kristillisdemokraatti. Kun puhuu bioenergiasta, kysytään, miksi et tule meille vihreisiin.

– Olen vastannut, että keskustalaisessa ajattelussa ihmisyys, kestävä talous ja realistinen luontosuhde ovat tasapainossa keskenään.

Miten miljonääri voi johtaa puoluetta, joka sanoo olevansa köyhän asialla?

– En ole kokenut sitä millään tavalla ongelmaksi, että olen pärjännyt näissä edellisissä tehtävissä. Silloin voi pärjätä näissä yhteisissäkin asioissa.

– Meillä on minun ja vaimoni nimissä ollut kohta 20 vuotta säätiö, jonka kautta olemme hoitaneet kaikkein huonoimmassa asemassa olevien ihmisten asioita, esimerkiksi ylivelkaantuneiden.

– On minut itsenikin vedetty monta kertaa kölin alta. Kerrankin oli tilanne, että yrityksen tilillä oli 1 706 markkaa ja mapissa vajaan miljoonan edestä maksamattomia laskuja. Ei minulta ole kosketus tavallisen ihmisen elämään kadonnut minnekään.

Tuoko vauraus riippumattomuutta, josta on etua politiikassa?

– Kyllä minä uskon, että se oikeasti tuo riippumattomuutta, myös sillä tavalla sidosryhmistä, että voi tehdä itsenäisesti päätöksiä.

Millainen olisi Juha Sipilän johtama keskusta?

– Se rakentaisi Suomea hajautetun yhteiskuntarakenteen pohjalta niin, että koko maa olisi elinvoimainen. Etsisimme alueiden luontaisia kilpailuetuja ja rakentaisimme niiden varaan koko maan elinvoimaa.

Mikä muuttuisi keskustan johtamistavassa?

– Olen tottunut tekemään tiimitöitä, jakamaan vastuuta ja innostamaan ihmisiä löytämään itsestään uusia ominaisuuksia.

Minkä sortin uskovainen olet?

– Kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä, mutta en kuulu mihinkään lahkoon. Olen tämmöinen kirkkouskovainen.

Sinulla on viisi lasta, mutta se ei liity lestadiolaisuuteen?

– Ei. Halusimme suuren perheen.

Mitä muuta harrastat kuin politiikkaa ja häkäpönttöjä?

– Lenkkeilen, mutta käsillä tekeminen on tärkeintä. Olen tehnyt pari isoa venettä ja häkäpönttöauton. Teen huonekaluja ja leikkimökkejä. Jos löytyy vapaailta, menen autotalliin värkkäämään. Panen sorvin pyörimään.

Kommentoi »