Apu

Jos kyykäärme puree koiraa, ota yhteys eläinlääkäriin heti

Jos kyykäärme puree koiraa, ota yhteys eläinlääkäriin heti
Kevät ja lämpenevä sää herättävät hiljalleen kyykäärmeet talvihorroksestaan. Jos kyy pääsee puremaan koiraa, on omistajan tärkeää toimia nopeasti.
Julkaistu: 25.4.2018

Moni luonnossa liikkuja on jo voinut törmätä näihin myrkyllisiin matelijoihin, sillä kyy herää horroksestaan huhti–toukokuun aikana. Paras suojavaruste ihmiselle on pitkävartiset saappaat, mutta koirille suojaavia varusteita ei ole.

Luonnossa koiran kanssa liikkuvan on hyvä olla tavallista valppaampi kyiden heräämisen aikoihin. Koiran liikkeitä pystyy seuraamaan paremmin, kun koira kulkee vieressä talutushihnassa. Irrallaan metsässä juoksevan koiran tutkimuskohteita on usein vaikeampi havaita, eivätkä kaikki koirat edes osaa pelätä käärmettä.

– Koiranomistajan kannattaa pohtia etukäteen, miten aikoo toimia tilanteessa, kun kyy on purrut koiraa – mitä paremmin itse on selvillä toimintatavoista, sitä nopeammin pystyy toimimaan koiran auttamiseksi. Koirille kyyn myrkky on vaarallisempi, kuin ihmisille. Kyyn myrkky vaikuttaa koiran verenkiertoelimistöön, minkä vuoksi eläinlääkärissä käynti on välttämätöntä, neuvoo LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola tiedotteessa.

Koira voi muuttua pureman jälkeen voimattomaksi hyvin nopeasti ja eläinlääkäriin tulee ottaa yhteys heti pureman havaittuaan. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä, vaikka koira vaikuttaisikin voivan hyvin. Kyytabletin antamisesta tulee aina keskustella ensin eläinlääkärin kanssa.

– Ensisijaisen tärkeää on pitää koira mahdollisimman rauhallisena ja levossa. Esimerkiksi omalla äänellä voi rauhoitella koiraa. Koiran koon mukaan voi koiran kantaa kotiin ja autoon.

Kommentoi »