Jörn Donnerin kuoleman jälkeen paljastui hänen lahjakkuutensa valokuvaajana – Upea kuvakooste menneestä maailmasta
Kuva-albumi
Jörn Donnerin kuoleman jälkeen paljastui hänen lahjakkuutensa valokuvaajana – Upea kuvakooste menneestä maailmasta
Kukaan ei tiennyt, että monilahjakkaan Jörn Donnerin jäämistöstä löytyisi kymmenien tuhansien valokuvien arkisto. Katso ennennäkemättömät kuvat!
Julkaistu 19.3.2023
Apu

Jörn Donner muistetaan elokuvaohjaajana, kirjailijana ja poliitikkona. Nyt myös miehen kädenjälki valokuvaajana pääsee esiin. Muutama kuukausi hänen kuolemansa jälkeen, toukokuussa 2020, löytyi aiemmin tuntematon, kymmenien tuhansien valokuvien arkisto.

Donner teki nuorena töitä toimittajana. Hän matkusti jo työnsä puolesta ympäri maailmaa ja yhdisti matkoihinsa myös omia vapaa-ajan reissujaan. Kuvista 130 kappaletta nähdään Hakasalmen huvilan valokuvanäyttelyssä 31.3.–3.9.2023. Retrospektiivisen näyttelyn valokuvat ovat vuosilta 1951–68.

Samoihin aikoihin ilmestyy myös kirja Jörn Donner – Matkalla, På resa, Travelling 1951–1968 (Otava). Sekä näyttelyn että kirjan ovat koonneet Tuula Kousa, Anders Carpelan ja Hannamari Shakya.

– Vaikuttaa siltä, että Donnerilla oli valtava vietti kokea ja nähdä maailmaa. Hän toimi samaan tapaan kuin nykyiset freelancer-toimittajat, eli hän rahoitti matkojaan osittain myymällä juttuja reissuiltaan, sanoo näyttelyn kuraattori Hannamari Shakya.

Kirjeissään sukulaisilleen hän pyysi heitä usein lähettämään matkoilleen lisää rahaa.

Donner vaikuttaa vaatimattomalta matkustajalta.

– Kohteet eivät ole ylellisiä, hänen matkustustyylinsä oli enemmänkin reppureissaava. Budjetti ei silti aina riittänyt, sillä kirjeissään sukulaisilleen hän pyysi heitä usein lähettämään matkoilleen lisää rahaa.

Katso tästä, millaista maailmaa nuori Jörn Donner tallensi kuviinsa. Niissä näkyy arjen hetkiä, maisemia vuosikymmenten takaa sekä muutama kuuluisuus.

– Valokuvissa tulee ilmi Jörn Donnerin eri puolet. Herkkyys, terävyys sekä tutkiva, tarkkaileva katse. Valokuvien tyyli vaihtelee journalistisesta kuvasta hyvinkin henkilökohtaiseen kuvaan, Shakya sanoo.

– Valokuvat ovat 50–70 vuotta vanhoja, mutta ne käyvät tämän päivän kuvista. Donnerilla oli ilmiömäinen kyky nähdä olennainen. Valokuvat ovat yhtä aikaa ajattomia ja moderneja, kertoo näyttelyn kuraattori Hannamari Shakya. Kuvassa Italian Palermo vuonna 1953.
Edinburghin linna, Skotlanti, 1955.
Robert F. Kennedy Los Angelesin lentokentällä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa salamurhan uhrina vuonna 1968.
Juhlat Wiener Opernballissa Itävallan Wienissä vuonna 1959.
Unkarin Budapest vuonna 1962.

Sankt Gilgen, Itävalta, 1959

Kuvassa on Monica Fischer, Jörnin ystävä ja ihastus.

Edinburgh, Skotlanti, 1955

New York, USA, 1966

Park Avenue Met Life Buildingin katolta.

Varietee Los Angelesissa, Yhdysvalloissa, vuonna 1966.
Leningrad (Pietari), Neuvostoliitto, vuonna 1966.
Belfast, Pohjois-Irlanti, vuonna 1959.
Kapkaupunki, Etelä-Afrikka, vuonna 1968.
Jörn Donner Varkaudessa vuonna 1963.
Kommentoi »