Apu

Jorma Uotinen: Minulle Kekkonen oli rakkauden presidentti

Jorma Uotinen: Minulle Kekkonen oli rakkauden presidentti
Jorma Uotisen tanssiesityksessä tulkitsema Kekkonen kirjoitti rakkauskirjeitä.
Julkaistu: 5.3.2020

Tanssija Jorma Uotiselle presidentti Urho Kekkonen on ollut aina merkittävä hahmo.

– Nuoruudessani Kekkonen oli aina presidentti. Emme edes tienneet, että joku muukin voisi olla presidentti. Hän oli ryhdikäs mies ja erinomainen poseeraaja. Aina hyvin leikatut puvut päällä, mutta osasi olla rennomminkin. Kekkonen oli kuitenkin sidottu rooliinsa, Neuvostoliittoon ja sen johtajiin, Uotinen sanoo.

Hän tulkitsee Kekkosta tänään torstaina ensi-iltansa saavassa Compañía Kaari & Roni Martinin Uotinen Goes Kekkonen -tanssiteoksessa. Teos tutkii muun muassa sitä, miten henkilökultti syntyy.

Uotisen tanssinäytöksen miljöönä toimii presidentin entinen virka-asunto Tamminiemi, jonka tilojen läpi teos etenee. Tamminiemi juhlistaa näin sitä, että Kekkosen syntymästä tulee kuluneeksi  tänä vuonna 120 vuotta.

– Lähestymme Kekkosta rakkauden presidenttinä. Miehenä, joka kirjoitti ahkerasti rakkauskirjeitä naisystävilleen, mutta kunnioitti syvästi vaimoaan Sylviä, Uotinen sanoo.

Teos on kiinnostanut sekä museon että tanssin ystäviä. Kaikki 12 esitystä myytiin heti loppuun, joten syyskuussa on  kahdeksan lisäesitystä. Teos tuotetaan yhteistyössä Suomen kansallismuseon kanssa. Uotisen lisäksi Kekkosen haamun jäljille johdattavat dramaturgi Atro Kahiluoto, koreografi Kaari Martin sekä säveltäjä Roni Martin.

Katsoja viedään Tamminiemeen kierrokselle, jonka aikana löytyy Kekkosen henki.

– Rakennus on osa elämystä, heidän kotinsa. Teos ei ole henkilökuva. Minä en ole Kekkonen vaan Uotinen goes Kekkonen, Uotinen muistuttaa.

Uotinen goes Kekkonen -tanssiteos esitetään Kekkosen virka-asunnossa Tamminiemessä.
Kommentoi »