Apu

Jennifer Aniston täyttää 50: "Pidän etappien juhlimisesta"

Jennifer Aniston täyttää 50: "Pidän etappien juhlimisesta"
Jennifer Aniston on ammentanut elämänkokemuksensa elokuviinsa. Rakkausasioissa hän kieltäytyy uhriutumasta.
Julkaistu: 13.1.2019
Eloisa ja hyväntuulinen Jennifer Aniston on turhautunut maineeseensa rakkaudessa epäonnistuneena ressukkana. Tuo imago on seurannut Frendit-sarjasta tutuksi tullutta näyttelijää reilun vuosikymmenen, siitä lähtien, kun hän ja Hollywoodin toinen supertähti Brad Pitt erosivat vuonna 2005.
Sen jälkeen Aniston on joutunut todistelemaan melkein jokaisessa haastattelussa, että elämä maistuu makealta.
Jennifer Aniston ja Brad Pitt elokuvan Polly tuli kuvioihin ensi-illassa vuonna 2004.
– Vaikka minulla ei ole kerrottavana ­perinteistä tarinaa elämästä miehen ja kahden lapsen kanssa, olen silti onnellinen. ­Pidän arjestani, hän vastaa kysymykseen, millaista on olla Jennifer Aniston.
Hän nauraa vastauksensa perään, niin kuin muutenkin usein. Rennosti sinisiin farkkuihin ja mustaan paitapuseroon pukeutuneesta symppiksestä on helppo pitää. Hän antaa itsestään tavanomaisen vaikutelman: hän katsoo suoratoistopalvelusta sarjoja The Crown ja Ozark yhdessä kolmen koiransa kanssa ja sunnuntaisin hänen ystävänsä lapsineen tulevat kylään.
Ystäväporukalla hän on viettänyt myös usean joulun – ei niin tavanomaisessa vaan hulppeassa kodissaan Bel Airissa.

Isä oli saippuatähti

Näytteleminen on verissä Kaliforniassa syntyneellä Jenillä. Hänen isänsä, kreikkalais-amerikkalainen John Aniston, ­on tehnyt pitkän uran: hän on  näytellyt yli 2 300 jaksossa Päivien viemää  -saippuasarjassa. Samasta sarjasta Jen sai ensimmäisen pestinsä.
– Esitin tyttöä luistinradalla. En joutunut koe-esiintymään, joten urani on alkanut nepotismin avulla, hän vitsailee.
Lapsuudessaan hän asui vuoden perheensä kanssa Kreikassa: Ateenassa ja Kreetalla. Hän on ylpeä sukujuuristaan.
– Silloin en osannut vielä kunnioittaa sukumme matriarkkaa, 95-vuotiaaksi elänyttä isoäitiäni. Jälkeenpäin toivoin, että olisin viettänyt enemmän aikaa hänen kanssaan. Kielimuurista huolimatta meillä oli hauska suhde.
Euroopan-vuoden jälkeen perhe muutti New Yorkiin. John ja näyttelijä Nancy Dow erosivat, kun heidän tyttärensä oli yhdeksän.

Frendit-sarja aloitti julkisen elämän

Kaksi vuotta myöhemmin Jen liittyi koulunsa näytelmäkerhoon, ja opiskeli teininä näyttelemistä Manhattanilla esittävän taiteen koulussa. Hän tiesi, että ala on epävakaa.
– Kun olin lapsi, isä myi pölynimureja ovelta ovelle, koska ei tienannut tarpeeksi näyttelijänä.
Silti intohimo näyttelemiseen vei Jenniferin ensin teatterin lavoille, sitten rooleihin televisiosarjoissa ja elokuvissa. Samalla hän auttoi kotikatunsa vanhaa rouvaa, siivosi ja kävi ruokaostoksilla.
– Nuorena halusin muuttaa pois kotoa ja kokeilla omia siipiäni.
Siivet kantoivat. Vuonna 1994 hän sai osan Frendit-sarjan Rachel Greeninä. Siitä alkoi hänen julkinen elämänsä.
– Eläydyin Racheliksi kymmenisen vuotta, eikä minulla ole kiire päästä eroon imagosta. Minut muistetaan Rachelinä niin kauan kuin on tarve.
Hän loi silloin ikuiset ystävyyssuhteet muiden frendiläisten – Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer – kanssa.
– Kasvoimme aikuisiksi käytännössä yhdessä ja meillä oli hauskaa. Ne olivat tärkeimmät kymmenen vuotta urallani. Näen Courteneyta ja Lisaa enemmän kuin miehiä. Joukkotapaamiset ovat hankalia käytännön syistä, sillä asumme eri paikoissa.
Hän katsoo välillä sarjan uusintoja televisiosta.
– Tulen iloiseksi, kun näen kohtauksia. Silloin mieleeni palaa, mitä kaikkea Rachel kävikään läpi. Yleensä vaihdan kanavaa parin minuutin jälkeen.
Hän olisi valmis tekemään jatkoa sarjalle.
– Tietenkin haluaisin viettää aikaa viiden minulle tärkeän ihmisen kanssa.
Pääroolit sarjoissa eivät houkutelleet häntä pitkään aikaan. Mutta nyt, television kultakaudella, hän kuvaa aamutelevision maailmasta kertovaa Top of the Morning -sarjaa yhdessä Reese Witherspoonin kanssa.

Kohuero Brad Pittistä

Prinsessatarina jatkui, kun hän alkoi seurustella Brad Pittin kanssa vuonna 1998. Kun kahden näyttelijän yhteinen taival päätyi eroon vuonna 2005, Jenin spekuloituja sydänsuruja ja suhteita ryöpytettiin viikoittain amerikkalaisten juorulehtien kansissa vuodesta toiseen.
Tilanteella mässäilyä edesauttoi se, että Pitt oli yhdessä toisen Hollywood-tähden, Angelina Jolien kanssa.
– Eron ennakoiminen ja sen läpikäyminen on rankkaa. Elämänmuutos on iso, mutta opettavainen. Suru oli surtava ja sen jälkeen alkoi parantuminen. Se minua ärsytti, että minusta tehtiin uhri.
Ystävät tukivat häntä. Samoin hänen faninsa, jotka pitivät Team Anistonin puolta Team Jolieta vastaan.
– Tuki tuntui hyvältä. Kuuntelin luottoystävieni neuvoja ja tein sitten omat ratkaisuni.
Sydän verellä hän uppoutui filmaamaan elokuvia. Monessa niistä käsiteltiin eroa. Ne olivat Anistonille terapiaa.
– Epäröin, kun minua pyydettiin niihin mukaan. Olin aluksi varma, että kyseessä on pila. Päädyin siihen tulokseen, että kaikella on tarkoituksensa. Kun olin päässyt itsesäälin yli, pystyin nauramaan elämän ironialle yhdessä kollegoideni kanssa.
Vuoden 2006 The Break-Up oli menestys, ja hänellä oli romanssi vastanäyttelijänsä Vince Vaughnin kanssa.
– Valitsen sellaisia rooleja, jotka puhuttelevat ja koskettavat minua. Kun tarina perustuu todellisuuteen, siihen on helppo samastua. Minäkin olen tapellut tavallisista asioista, kuten tiski- ja kauppavuoroista. Arjesta on hyvä ammentaa huumoria.

Monimutkainen äitisuhde

Jennifer kuvailee olevansa isin tyttö. Hänen äitisuhteensa oli monimutkainen, ja sitä vaikeutti se, että Nancy kertoi julkisesti Jenin yksityisasioista. Luottamusta rakennettiin uudestaan ennen äidin kuolemaa keväällä 2016.
– Äiti rauhoittui iän karttuessa.
Marley & Me -elokuvan (2008) hahmo perustui löyhästi hänen äitiinsä nuorena.
– Äiti oli suuttuessaan pelottava. En ole ikinä raivonnut samalla tavalla. Terapeuttini sanoi, että se olisi joskus vapauttavaa, mutta minusta vihanpito on rumaa. Uskon, että kiperässäkin tilanteessa asioista voi puhua.
Myös suoratoistopalvelu Netflixin uudessa elokuvassa Dumplin’ käsitellään äiti-tytärsuhdetta. Siinä Aniston esittää entistä kauneuskuningatarta, jolla on vaikeuksia ymmärtää tytärtään.
– Hahmoni Rosie oli samankaltainen kuin äitini. Hän oli nuorempana malli ja keskittyi ulkoiseen olemukseen ja edustamiseen. Minä taas olin kömpelö enkä mitenkään elegantti lapsi. Samastuin elokuvan tarinaan, kuinka nuori tyttö janoaa äitinsä hyväksyntää ja rakkautta, mutta äiti ei huomaa sitä kiireidensä keskellä. Pidän siitä, että leffassa on opettavainen loppu. Tärkeintä on se, millainen on ihmisenä.
Kokemuksestaan hän tietää, että lapsuudenaikaisten traumojen selvittämiseen tarvitaan terapiaa.
– Siihen menee aikaa. On pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa selvittää vyyhtiä.
Vuosi 2015 oli jännittävää aikaa. Anistonin rooli draamassa Cake huomiotiin sekä näyttelijöiden killan SAG Awards -ehdokkuudella että Kultainen maapallo -ehdokkuudella. Aniston esitti siinä onnettomuuden jälkeen kroonisesta kivusta kärsivää naista.
– Managerini lähetti minulle käsikirjoituksen. Luin sen, pidin siitä ja olin valmis tekemään mitä tahansa, että sain osan. Lupasin ohjaaja Daniel Barnzille, että hän ei tule pettymään minuun. Minulle oli tärkeää, että sain mahdollisuuden esittää erilaista hahmoa kuin yleensä.
Aniston käsittelee kipua samalla tavalla kuin Claire-hahmonsa, huumorin avulla.
– Yritän yleensä keventää vaikeaa tilannetta huumorilla. Jos olen oikein vihainen, yritän ottaa etäisyyttä asiaan. En yleensä menetä kontrollia tai huuda. Olen oppinut, että vihaisena ei kannata yrittää ratkoa asioita.
Samana kesänä Aniston meni naimisiin näyttelijä Justin Therouxin kanssa. He olivat tavanneet neljä vuotta aiemmin Wanderlust -komedian kuvauksissa. He erosivat vuoden 2017 lopulla.
Jennifer Aniston ja Justin Theroux saapuvat The Critics Awards 2016 -gaalaan.
– Mielestäni molemmat liittoni ovat olleet onnellisia. Ne ovat loppuneet yhteisestä päätöksestä, että elämä on onnellisempaa erillään.
Jooga toi silloin mielenrauhan Anistonin elämään.
Tähti pysyy kunnossa joogan ja terveellisten elämäntapojen avulla
– Se pitää kroppani vahvana. Olen saanut samassa paketissa terapian, liikunnan ja meditaation. Yritän urheilla kiireisinäkin päivinä, vaikka vain kaksikymmentä minuuttia. Kun voin hyvin, nukun sikeästi yöllä ja keskityn paremmin päivän askareisiin, pienet asiat eivät silloin masenna minua.

Helmikuussa 50 vuotta täyteen

Aniston viettää helmikuussa viisikymmenvuotisjuhlia kavereidensa kanssa.
– Pidän syntymäpäivistä ja muiden etappien juhlimisesta. Niihin kuuluu yleensä pohtia elämää ja sitä, mitä on saanut aikaiseksi ja millaisia tavoitteita minulla on. Haaveilen matkasta Afrikkaan. Haluan käydä safarilla.
Pienemmätkin rentouttavat hetket saavat Jennifer Anistonin onnelliseksi.
– Mikään ei vedä vertoja auringonlaskun ihailemiselle viinin ja hyvän juuston kera.

Jennifer Aniston

Näyttelijä, tuottaja.
Syntynyt: 11.2.1969 Sherman Oaksissa, ­Kaliforniassa.
Isä on kreikkalais­syntyinen näyttelijä, John Aniston.
Äiti edesmennyt amerikkalainen ­malli-näyttelijä Nancy Dow.
Tuli tunnetuksi ­Frendit-sarjan Rachel Greeninä.
Ensimmäinen aviomies näyttelijä Brad Pitt, 2000–2005.
Toinen aviomies näyttelijä Justin Theroux, 2015–2017.
Ei tee uudenvuoden lupauksia.
Kommentoi »