Apu

Jenni Vartiainen: ”Puoliaan pitävä nainen on helposti narttu, mies samassa tilanteessa arvostettu äijä”

Jenni Vartiainen: ”Puoliaan pitävä nainen on helposti narttu, mies samassa tilanteessa arvostettu äijä”
Jenni Vartiainen on nähnyt naisten nousevan yli näkymättömien muurien, mutta työtä on edelleen: "Olisi kiva kokea vielä joskus aika, jolloin kaikilla aloilla luovuttaisiin etuliitteiden käytöstä."
Julkaistu: 19.10.2022

"Olen asunut neljä viime vuotta New Yorkissa ja seurannut alaamme etäältä. Irtiotto on tehnyt hyvää, vaikka koronapandemia on vääristänyt arkea Amerikassakin. Poikkeustila oli siellä todella konkreettisesti läsnä. Oli omituista nähdä miljoonakaupunki niin hiljaisena ja ruumisautot kaduilla.

Tuleva konserttikiertue Paulan, Kaijan ja Ellinooran kanssa on minulle paluu estradeille pitkän tauon jälkeen. Se tuntuu herkullisen ihanalta, toivotulta ilonpilkahdukselta kummallisen maailmantilanteen keskelle.

On kiva päästä jakamaan kokemus yhdessä, kolmen vahvan ammattilaisen kanssa.

Olen monta kertaa miettinyt, ettei tähän ammattiin voi mitenkään etukäteen valmistautua, vaikka kuinka lukisi juttuja tai kuulisi tarinoita.

"Keikka-arvioissa annettiin palautetta liian isoista käsistä ja lattapyllystä"

Lähdin musiikkialalle kaksikymmentä vuotta sitten Popstars-laulukilpailun ja siitä syntyneen Gimmel-bändin kautta.

Gimmelissä koimme Ushma Karnanin ja Susanna Korvalan kanssa heti koko repertoaarin: ylistystä ja fanitusta, mutta myös vähättelyä, tappouhkauksia ja jopa sylkemistä päällemme kadulla. Se oli melkoinen oppikoulu, jonka keskellä seikkailimme aivan ummikkoina.

Oma taistelunsa alkoi, kun siirryin soolouralle vuonna 2007. Minulla oli selkeät näkemykset, minkälaista musiikkia haluaisin tehdä, mutta jouduin alkuaikoina perustelemaan jatkuvasti mielipiteitäni.

Huomasin varhain, että puoliaan pitävä nainen nähdään helposti narttuna, mutta miehistä ominaisuus tekee arvostetun äijän.

Rakentavaa kritiikkiä tarvitsee jokainen, mutta naisiin se on kohdistunut välillä ulkomusiikillisilla tavoilla. Minulle on keikka-arvioissa annettu palautetta muun muassa rasvaisesta tukasta, liian isoista käsistä ja lattapyllystä. Vielä useammin on kehotettu laihduttamaan.

Nykyään tuo keskustelu käydään sosiaalisessa mediassa, jota itse käytän aika varovaisesti ja säännöstellen.

Toisaalta väitän, että naisartistit päätyvät helpommin lehtien kansikuviin ja saavat sitä kautta laajempaa näkyvyyttä kuin mieskollegansa.

Nuorempana oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että keikoilla joku tarttui tissistä tai takapuolesta. Ne olivat häkellyttäviä hetkiä, sillä lavalla olet aika haavoittuvassa tilassa.

Tällainen suora kouriminen on onneksi selvästi vähentynyt, ehkä me too -keskustelunkin myötä.

Mestarit-kiertue 21.10.–13.11.2022

"Tuntuu kuin jotkin näkymättömät muurit olisivat murtuneet"

Sooloartistiksi siirtyessäni muistan usein toivoneeni, että olisipa naisia musiikkibisneksessä enemmän. Nyt voi sanoa, että tuo on toteutunut moninkertaisesti.

Tuntuu kuin jotkin näkymättömät muurit olisivat murtuneet. Meillä on naisia ammattikirjoittajina, säveltäjinä, tuottajina ja artisteina yli genrerajojen.

Muusikot ja artistit tekevät muutenkin enemmän yhteistyötä ja jakavat kokemuksia yhdessä. Koen tärkeäksi, että voin puhua työstä oman alan luottoystävien kanssa.

Olisi kiva kokea vielä joskus aika, jolloin kaikilla aloilla luovuttaisiin etuliitteiden käytöstä. Ettei töitä jaettaisi kiintiöiden tai sukupuolen perusteella, vaan osaaminen ratkaisisi.

Hyvään suuntaan ollaan jo menossa, mutta paljon on vielä tekemistäkin. Siihen auttavat konkreettiset esimerkit ja teot. Toivon, että osaan kasvattaa omat poikani tässä suhteessa viisaasti.”

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »