Apu

Jari Sillanpään sisko: Tapasimme tanssia yhdessä Jarin ja äitimme kanssa

Jari Sillanpään sisko: Tapasimme tanssia yhdessä Jarin ja äitimme kanssa
Jari Sillanpään perhe on kaikkina vuosina pysynyt visusti poissa julkisuudesta. Avun fanilehti sai vuonna 2015 kuitenkin Sillanpään siskon Sari Leonwallin harvinaisen haastattelun.
Julkaistu: 8.2.2019

Jari Sillanpään sisar Sari Leonwall muisteli vuonna 2015 sisarusten yhteistä lapsuutta:

– Jari tykkäsi tanssia jo pikkupoikana yksin, mutta tanssimme usein myös yhdessä niin, että Raija-äitimme oli mukana.

Pikku-Jarin esiintymisvietti oli voimakas, mutta poika oli ujo.

– Siksi hän seisoi oven takana ja lauloi. Hän kaipasi aplodeja ja nautti niistä kovasti!

Kun Jari täytti seitsemän ja aloitti koulunkäynnin, hän halusi esiintyä ja laulaa myös koulussa.

– Hän halusi minut aina turvaksi mukaan, Sari Leonwall kertoo.

Kun Jari Sillanpää pääsi vuonna 1993 Tangomarkkinoilla kymmenen parhaan joukkoon, perhe alkoi aavistella, mitä tuleman piti.

– Näimme, että laulaminen on hänen tuleva uransa ja elämänsä. Hänen menestymisensä ei ollut meille yllätys.

Menestys ei ole muuttanut Jari Sillanpään perusluonnetta.

– Elämä muuttaa meitä kaikkia, ja minusta Jari on rauhoittunut vuosien ja kokemuksiensa myötä, Sari Leonwall kertoi vuonna 2015.

Iltalehti sai Leonwallin kiinni vielä 2018 Jari Sillanpään huumekohujen jälkeen.

– Meillä on hyvät ja rakkaat välit edelleen. Joka viikko viestitellään. Tapasimme viimeksi, kun hän oli täällä Luulajassa lomalla joulun aikoina, Sari Leonwall sanoi tuolloin.

Katri Helena: Jari huomioi muut

Myös Jari Sillanpään kollegat kertoivat vuonna 2015, että Jari on omassa elementissään yleisön edessä. Katri Helena tapasi tangokuningas Jari Sillanpään ensimmäisiä kertoja eri esiintymispaikoilla, kun he lauloivat duettoja yhdessä.

– Vuosina 2004 ja 2007 teimme yhteiset MeStarat-areenakiertueet. Näin, miten valloittava persoona hän on, kuin luotu ihmisten eteen ja heitä viihdyttämään. Hänellä on esiintymislavalla luontainen tilanteidentaju.

Katri Helenasta on hämmästyttävää se, että vaikka Jari Sillanpää paneutuu esiintyessä täysillä omaan osuuteensa, hän huomioi koko ajan toisen artistin.

– Jari antaa tilaa. Koskaan ei ole tullut olo, että me kilpailisimme keskenämme, vaan puhallamme yhteen hiileen. Kuulijalle syntyy sellaisesta tekemisestä paras lopputulos.

Katri Helenasta tuntuu, että artisti on luotu Jari Sillanpääksi Suomeen. Sillä hän tarkoittaa, että tämän läsnäolo ja kuulijan kunnioitus synnyttävät hänenlaisiaan taiteilijoita.

– Ihailen Jarissa sitä, miten taitava laulaja hän on. Olin aikoinaan kuuntelemassa hänen konserttiaan ja hämmästyin, kuinka hän tarjoili oman ohjelmistonsa lomassa Amerikan viihdeklassikoita englannin kielellä, ja yleisö hurrasi. Mitä tapahtui jäyhälle suomalaiselle kuulijalle? Hän lähti mukaan musiikin riemuun!

Jari Sillanpää on opettanut yleisölleen Katri Helenan sanoin, että viihteen markkinat ovat monimuotoiset.

Marco Bjurström: Valovoimainen

Synttärit Stadikalla -konsertin ohjaaja Marco Bjurstöm tutustui Jari Sillanpäähän jo ennen kuin tämän taiteilijanura oli alkanut.

– Meitä oli neljä henkeä polttariristeilyllä joskus 1990-luvun alussa ja menimme juomaan samppanjaa Silja Symphonyn Promenade-kannen baariin. Siellä oli hassusti suomea puhuva baarimikko, joka houkutteli meitä maistamaan kehittelemäänsä salmiakkikossua.

Baarimikko Jari Sillanpää osoitti jo tällä ensimmäisellä tapaamisella, miten valovoimainen ja sosiaalinen ihminen hän on.

– Myös se kävi ilmi, että hän tykkää laulaa karaokea. Saimme illan aikana kuulla hänen nauhoittamiaan lauluja, ja hän kertoi unelmistaan.

Se, että Jari Sillanpäästä tuli tangoprinssi, sitten tangokuningas ja yksi Suomen suosituimmista miesartisteista, ei ollut Marco Bjurströmille yllätys.

– Jarilla on harvinainen läsnäolon kyky. Hän ei laskelmoi, ja kun show käynnistyy, ei kenellekään ole epäselvää, miten aidosti hän on tilanteessa mukana.

Marco Bjurström on tehnyt eri kiertueilla töitä yhdessä Jari Sillanpään kanssa. Sellainen oli muun muassa Auringonnousu-kiertue vuonna 1997 ja Bella Notte -joululaulukiertue vuotta aiemmin.

– Häntä ohjatessani olen ihaillut hänen rohkeuttaan ja liikunnallista taitoaan, joka on harvinaista laulajalle. Jarille ei ole temppu eikä mikään vääntää lavalla tuplapiruettia.

Bjurström sanoo, että Jari Sillanpää osaa ottaa ihmiset huomioon.

– Yhdessätekeminen onnistuu, koska hän osaa jakaa sielunsa ja sydämensä. Se on hurjan upeaa.

Laura Voutilainen: Lapsenmielisyys ja karisma suosion salaisuus

Lapsenmielinen veijari ja rautainen ammattilainen, jolla riittää karismaa. Niin hänet näkee Laura Voutilainen.

– Tapasin Jarin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996 UIT:n Haloolla päähän -revyyn ensi-illassa. Olin itse esiintymässä, ja Jari oli katsomossa. Tulimme ensi-iltajatkoilla heti juttuun.

Laura Voutilainen sanoo, että Jari Sillanpää on poikkeuksellinen artisti.

– Hänessä yhdistyy monta hyvää asiaa. Hän on yllätyksellinen ja monipuolinen. Jarilla on huumori hallussa, ja hän osaa hauskuuttaa ihmisiä. Tietty lapsenmielisyys yhdistyneenä karismaan on osa hänen suosionsa salaisuutta.

Voutilaisessa ja Sillanpäässä on samaa se, että he pystyvät kesken esiintymisen nappaamaan kiinni tilanteesta. Reagoiminen hetkeen on tärkeää live-esityksissä.

Kun Laura Voutilainen oli Sillanpään kanssa viime vuonna Ho! Ho! Ho! -kiertueella hän näki, miten tämä pitää kokonaisuuden kasassa ja ottaa muut esiintyjät huomioon.

– Jari aistii kokonaisuuden, ja hänellä on esiintyessä silmät selässä. Hänellä on myös paljon visioita, joista osa toteutuu, ja moni jää kesken. Tärkeintä on, että ideoita riittää!

Jari Sillanpää Special -lehti julkaistiin 16.6.2015. Tämä artikkeli on muokattu tuosta lehdestä Iltalehden osuutta lukuun ottamatta .

1 kommentti