Jari Hedman sisusti Hankoon persoonallisen lomakodin
Puheenaiheet
Jari Hedman sisusti Hankoon persoonallisen lomakodin
Tennisvalmentaja Jari Hedman rentoutuu Hangon-kodissaan vapaina viikonloppuina ympäri vuoden. Loma-asunto on myös tytärten mieleen.
Julkaistu 24.5.2017

Jarin ja hänen tyttäriensä lomakodissa lähes kaikki huonekalut ja pinnat ovat valkoisia. Tunnelma on silti lämmin.

Keltaiseen puutaloon kuljetaan aidatun pihapiirin läpi. Tennisvalmentaja ja -selostaja Jari Hedmanin Hangon-koti on Museoviraston suojelemassa entisessä pappilassa. Kahden talon muodostama kokonaisuus on rakennettu 1900-luvun alkuvuosina. Lähes kaikkiin asuntoihin on pihalta oma sisäänkäynti, ja asukkaat kasvattavat mieleisiään kukkia omilla rapunedustoillaan.

Hedmanin asunto sijaitsee pappilan ylemmässä eli toisessa kerroksessa. Pihassa on pieniä pöytäryhmiä ja yhteinen grilli. Pyykit hulmuavat aitauksessa.

Hanko on Jari Hedmanille tuttu jo lapsuudesta. Silloin perhe vietti aina yhden kesäviikon Hangossa. He vuokrasivat huoneiston maankuulusta Pensionat Bellevuesta. Isä, Heikki Hedman, kilpaili perinteisellä Hangon tennisviikolla, kun muu perhe nautiskeli hiekkarannoilla.

”Kuusi vuotta sitten ystävä tarjosi asuntoaan vuokrattavaksi, ja tykästyin heti asunnon henkeen. Se on tämän 60-neliöisen lukaalin paras ominaisuus.”

Ensimmäisenä kesänä Jari vuorotteli lomailua Hangossa veljensä perheen kanssa. Vuoden kuluttua ystävä halusi myydä asunnon, eikä Jarin tarvinnut miettiä ostopäätöstä.

Valoa ja valkoisia huonekaluja

Asunto oli hyvässä kunnossa, joten se tarvitsi vain pientä pintaremonttia. Keittiönkaappeihin vaihdettiin helat, ja kaappien oviin maalattiin punaiset listoitukset. Valkoisten kaakeleiden tilalle asennettiin tiiliä muistuttavat laatat.

Puulattiat maalattiin valkoisiksi, ja portaisiin laitettiin uudet laudat. Ne oli pinnoitettu Jarin mielestä kylmännäköisillä laatoilla.

”Ystävät auttoivat maalaushommissa, ja hankolaiset ammattimiehet hoitivat muut työt. Se oli muutaman päivän keikka.”

Suunnitteleminen on Jarille mieluisaa, mutta muuten hän luottaa remonttiasioissa enemmän muiden taitoihin. Koti on sisustettu pääosin valkoisilla huonekaluilla. Ne ovat Jarin mielestä paras valinta pienehköön tilaan.

Valoisan asunnon pohja on järkevä. Kodin ytimessä on tupakeittiö, josta näkee ja kuulee, mitä ympärillä tapahtuu. Makuuhuone jatkuu suoraan keittiöstä. Tarvittaessa sen eteen voi vetää verhot.

Rakkaus tennikseen näkyy kodissa

Tyttärien Fian, 16, ja Doriksen, 21, yhteinen huone on sopivan etäällä, joten tytöt saavat olla siellä rauhassa.

”Päivisin syömme usein hiekkarannan kesäravintolan terassilla. Siellä myös Fia tykkää käydä ystäviensä kanssa pizzalla. Iltaisin kokkaan ruuat enimmäkseen itse.”

Jari kertoo pastan olevan hänen bravuurinsa. Parhaan pastareseptin hän on oppinut isoisältään. Jari paljastaa siitä vain, että ruokaan ripautetaan yllättävä määrä sokeria. Fia nyökkää, että isän pastat ovat hyviä.

Sisustus paljastaa, että koti on merenrantakaupungissa ja elämä pyörii tenniksen ympärillä. On puumailaa, satamasta meren pohjasta löydettyä ankkuria ja vanhaa skuuttia. Asunto on isäntänsä näköinen, eikä mielikuvitusta ole säästelty.

Yöpöydän lukulampun Jari on löytänyt antiikkikirpparilta Pariisista. Seinillä on hankolaisen taiteilijan töitä, joihin Jari sai toivoa yksityiskohtia. Esimerkiksi uimakoppien katot hän halusi vaaleanpunaisiksi. Paikallisen valokuvaajan teoksen Jari on saanut joululahjaksi.

Tyttärien huoneeseen mahtuu loikoilemaan useampikin ystävä.

Ovet aina auki ystäville

Eteisen nojatuoli on Jarin lempihuonekalu. Siinä hän saattaa istuskella pitkään, rauhoittua ja vain nauttia olostaan. Tuolista näkee asunnon läpi makuuhuoneeseen asti.

”Kämppäni sijainti kaupungissa on loistava. Tenniskentät ja ranta ovat muutaman minuutin kävelymatkan päässä, ja skootterilla olen hetkessä venesatamassa tai rannan ravintoloissa”, Jari kertoo.

Kesällä Hangossa asuu ja vierailee paljon Jari Hedmanin tuttuja vuosien varrelta.

”Tenniksen ystävät tulevat tänne pelaamaan tai katselemaan kilpailuja. Vaikka elämäni keskittyy pitkälti tennikseen, minulla on täällä paljon ystäviä myös lajin ulkopuolelta.”

Talon yhteispihassa voi nauttia omasta rauhasta tai naapureiden seurasta. Lapsia on paljon, ja meno välillä ehkä samanlaista kuin 1920-luvulla varsinaisen pappilan aikaan.

Jarin kaksi ystäväperhettä on myös löytänyt kesäpaikan samasta pihapiiristä. Taloyhtiön vuotuiset rapujuhlat ovat aina odotettu riento.

“Täällä unohtuvat kiireet ja stressi”

Jari Hedman tulee Hankoon joka viikonloppu ympäri vuoden, jos hän ei selosta tennisotteluja televisiossa. Myös Fia viihtyy rantakaupungissa. Jari tosin valittaa, ettei talvisin enää saa kuopustaan joka kerta mukaansa. Kesää ja kavereita Hangossa Fia odottaa kuitenkin aina innolla.

Jarin neljä vanhempaa tytärtä viettävät myös aikaa Hangossa, kun kiireiltään ehtivät – ja kun isä ei ole paikalla.

”Tytöt tulevat tänne chillailemaan poikaystäviensä kanssa kaikessa rauhassa. Tosin regatan aikaan tulijoita on enemmän, vaikka olenkin maisemissa. Mutta ei tänne silloin kukaan tulekaan nukkumaan”, virnistää Jari.

Kesäisin Jari järjestää Hangossa tennisleirejä: päivisin pelataan tennistä, iltaisin syödään ja vietetään aikaa yhdessä leiriläisten kanssa.

Tänä kesänä on toteutunut myös Jarin haave parvekkeesta. Se rakennettiin talon menneisyyttä kunnioittaen.

”Nyt Hangon-kiintopisteeni on täydellinen. Voin nauttia iltaolueni parvekkeella ja ihailla Hangon maamerkkiä, terrakotan punaista vesitornia.”

Vaikka yrittäjänä Jari kokee olevansa periaatteessa aina töissä, Hangon-koti on hänelle tärkeä henkireikä. ”Täällä unohtuvat kiire ja stressi”, kiittää Jari Hedman.

Teksti: Nina Nygård

Kuvat: Toni Härkönen

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 7/2016.

Kommentoi »