Japani on koukussa paperiin
Puheenaiheet
Japani on koukussa paperiin
Paperi ja selluloosa taipuvat Japanissa moneen – liukuovista auton tuulilasiin.
Julkaistu 18.3.2020
Apu

Vaikka Japani on teknologisesti pitkälle kehittynyt maa, sillä on hämmästyttävän tiivis suhde paperiin. Tavaroita kääritään ylellisiin koristepapereihin, yrityksissä käytetään yhä faksia, käyntikorttien vaihto on pakollinen bisnesrituaali ja yrityksissä täytetään pinokaupalla paperilomakkeita.

Siinä missä naapurimaat Kiina ja Etelä-Korea ovat innokkaasti ottaneet käyttöön sähköiset maksutavat, hoidetaan Japanissa edelleen yli 75 prosenttia maksuista käteisellä. Paperirahan painaminen ja kuljetus tuottaa maalle vuosittain yli 7,8 miljardin euron kustannukset, kertoo BBC.

Paperilla on Japanissa pitkät perinteet. Japaninpaperi eli washi on maan kulttuuriaarre, jota on valmistettu jo yli 1300 vuoden ajan. Käsin valmistettava erityispaperi on tavallista teollisuuspaperia vahvempaa ja kestävämpää. Sitä onkin perinteisesti käytetty paitsi kirjoittamiseen ja maalaamiseen myös lyhtyjen, päivänvarjojen, vaatteiden sekä liukuovien ja seinäkkeiden materiaalina. Japaninpaperi oli korvaamatonta erityisesti Japanin ”suljetun maan” aikana 1600–1800-luvuilla, kun maa eristäytyi muusta maailmasta, eikä siellä ollut saatavilla edes lasia.

Nyt paperille ja selluloosalle etsitään uusia, luovia käyttökohteita. Japanilainen Oji Paper – yksi maailman suurimmista paperin tuottajista – tekee yhteistyötä autojätti Toyotan kanssa. Yhtiöt esittelivät vuoden 2019 Tokyo Motor Show’ssa tuulilasin, joka on valmistettu lasista ja nanoselluloosasta. Selluloosasta pilkkomalla saatu nanoselluloosa on materiaalina kevyt, läpinäkyvä ja terästäkin lujempi. Sitä voidaan käyttää myös rakennusmateriaalien vahvikeaineena. Oji Paper on kehittänyt myös biohajoavan ja ilmatiiviin nanopäällystepaperin hyödyntämällä koaliini-nimistä mineraalia.

Nanopäällystepaperin hinta on vielä muoviin nähden kaksinkertainen, mutta sen uskotaan yleistyvän ympäristötietoisten yritysten pakkausmateriaalina.

Paperi on japanilaisille perinteinen käyttömateriaali, josta on taiteiltu päivänvarjoja, vaatteita ja seiniä. Nyt paperille etsitään uusia käyttökohteita myös autoteollisuudessa.
Kommentoi »