Apu

Jännitystä, futista ja kasvutarinoita – lue nämä viisi kirjaa nyt

Jännitystä, futista ja kasvutarinoita – lue nämä viisi kirjaa nyt
Lionel Messistä kuningatar Elisabetiin – esittelyssä kirjoja moneen makuun.
Julkaistu: 5.2.2022

1|Kuninkaallista cozy crimea

S. J. Bennettin Windsorin solmua on sanottu neiti Marplen ja The Crown -sarjan yhdistelmäksi, ja määritelmä on erittäin osuva. Cozy crimea eli suomeksi pehmodekkareita edustavassa kirjassa mennään The Crownin tavoin kulissien taakse kuninkaallisen perheen elämään, sillä nyt rikoksia ratkoo itse kuningatar Elisabet. Ja millä tavalla! Kunnon monarkin tavoin hienovaraisesti, taustalla, itselleen kunniaa ottamatta.

Windsorin linnasta löytyy ruumis, vieläpä varsin arkaluonteisissa olosuhteissa. Kun virkavalta tumpeloi ja hermostuttaa linnan henkilökuntaa, kuningatar alkaa apulaisyksityissihteerinsä Rozien kanssa selvittää tapausta.

Kirjassa kuvataan myös Elisabetin ja prinssi Philipin yhteiseloa niin vastustamattomasti, että lukija kokee väistämättä pientä sydämenkivistystä tosielämässä elämänkumppaninsa menettäneen kuningattaren puolesta. Teos aloittaa sarjan.

  • S. J. Bennett: Windsorin solmu (WSOY)

Arvio: Selina Keränen

2|Kaksoset lähtevät eri teille

Mallardin pikkukaupungin mustille asukkaille kaikkein tärkeintä on mahdollisimman vaalea hipiä. Kaksoset Desiree ja Stella Vignes syntyvät mustaan perheeseen, mutta päättävät elää elämäänsä toinen valkoisena, toinen mustana. Miten hieno identiteettitarina siitä syntyykään!

Miten raskasta onkaan elää jatkuvasti paljastumista peläten. Joku on syntynyt väärään kehoon, toinen on koko kaupungin silmätikku ihonvärinsä vuoksi.

Brit Bennettin Mikä meidät erottaa esittelee monia itsensä kanssa kamppailevia hahmoja tiellä kohti itsensä kanssa sinuiksi pääsyä ja hyväksyntää, oman itsensä löytämistä.

  • Brit Bennett: Mikä meitä erottaa (Tammi)

Arvio: Selina Keränen

3|Lukupiirin veriset salaisuudet

Liza Marklund palaa dekkareiden pariin! Ja millä tyylillä, sillä Napapiiri aloittaa heti uuden sarjan.

Marklund kirjoittaa tarkasti niin teinityttöjen elämästä pohjoisessa pikkukaupungissa kuin myös ystävyyssuhteista, niiden muodostumisesta ja rikkoutumisesta. Miten joukko ihmisiä voi yhtä helposti ajautua yhteen kuin erilleen.

Viisi teinityttöä kokoontuu säännöllisesti lukupiiriin. Alun synergia alkaa vähitellen hajota ja ystävyyssuhteet rapautua. Lopullisen niitin ystäväporukalle iskee se, että yksi tytöistä katoaa.

Mysteeri selviää vasta 40 vuotta myöhemmin, kun löytyy raa’asti murhattu ihminen. Vähitellen käy ilmi, että aikuiseksi kasvaneista tytöistä itse kukin kantaa mukanaan salaisuutta.

  • Liza Marklund: Napapiiri (Otava)

Arvio: Selina Keränen

4|Barça, Messi ja nykyjalkapallo

FC Barcelona on parin viime vuosikymmenen menestyksekkäimpiä joukkueita ja Lionel Messiä pidetään sukupolvensa parhaana jalkapalloilijana.

Näistä kahdesta – ja modernin jalkapalloilun synnystä sekä nykyisen huippujalkapalloilun maailmasta – kertoo Simon Kuper FC Barcelona -kirjassaan.

Urheilujoukkueen ja Messin lisäksi kirjan kolmas päähenkilö on Johan Cruyff, 1970-luvun tähtipelaaja, josta tuli myöhemmin Barcelonan valmentaja.

Jalkapallosta kiinnostunut saa kirjasta paljon irti, vaikkei Barça suosikkijoukkue olisikaan.

  • Simon Kuper: FC Barcelona (Siltala)

Arvio: Sammeli Heikkinen

5|Maaseuturomantiikkaa

Jill Mansell tunnetaan letkeän soljuvista kirjoistaan, joista löytyy huumoria ja romantiikkaa. Ehkä tällä kertaa ei tee poikkeusta, vaikka se ei ehkä tällä kertaa kaikkein terävintä Mansellia olekaan.

Lukija todennäköisesti arvaa heti alkusivuilta, minne tarina päättyy, mutta toisaalta tie sinne on mukaansatempaavan mutkikas. Kirja on omiaan kevyeksi kesälukemiseksi, mutta tuo kesän tuntua myös talveen.

  • Jill Mansell: Ehkä tällä kertaa (Bazar)

Arvio: Selina Keränen

Kommentoi »