Apu

Kakkajuttuja ja kovaa työtä – Janni Hussi aloitti uransa 11-vuotiaana ja nousi tahdonvoimalla menestykseen: "Mä en ollutkaan joku bimbo"

Kakkajuttuja ja kovaa työtä – Janni Hussi aloitti uransa 11-vuotiaana ja nousi tahdonvoimalla menestykseen: "Mä en ollutkaan joku bimbo"
Janni Hussi on radiossa, televisiossa ja somessa. Hän monitoimiyrittää ja monitoimionnistuu. Miten Kouvolasta kotoisin oleva entinen fitness-kilpailija ja tosi-tv-julkkis valloitti Suomen? Tahdonvoimalla.
Julkaistu: 1.6.2022

On korkea aika kuulla, miten menestys syntyy.

Suuri yleisö tutustui Janni Hussiin ensin fitness-kilpailujen ja tosi-tv-ohjelmien välityksellä. Ne eivät ole ihan perinteisiä lähtökohtia menestysuralle.

Janni Hussi aloitti radiojuontajan työt vuonna 2020. Tällä hetkellä hän juontaa Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmaa ja esiintyy lisäksi useissa tv-ohjelmissa. Hän on myös monialayrittäjä.

Siitä huolimatta Hussi on tuntunut onnistuvan viime vuosina oikeastaan ihan kaikessa. Nyt hän hallitsee suomalaista mediatilaa: keväällä 2022 hänet saattoi saman päivän aikana kuulla ensin Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmassa ja sitten nähdä illalla televisiossa kahdessa eri ohjelmassa.

Radio- ja näyttelijäntyön lisäksi Hussi on viime vuosina ollut mukana perustamassa useaa yritystä – viimeksi uudenlaista hierontabisneskonseptia – sijoittanut rahojaan, alkanut rakennuttaa taloa liikemiespuolisonsa Joel Harkimon kanssa ja kerännyt Instagram-tililleen yli 200 000 seuraajaa. Hänen oman yrityksensä liikevaihto on useina vuosina ollut samaa luokkaa – siis euroissa.

Nyt hän syö haastattelussa kanasalaattia toppatakissa. Näyttäähän se vähän pöhköltä. Mutta neuvotteluhuoneen ilmastointi on, myönnettäköön, hyvin tehokas.

Ei ole oikeastaan ihme, että Janni Hussi vähän palelee. Hän pääsee syömään lounassalaattiaan vasta puoli kolmelta iltapäivällä. Lehden kansikuvan ottaminen on ottanut aikansa. Ruokailun myöhästyminen on sikäli kohtuutonta, että Hussi on herännyt tänä aamuna puoli viideltä, juontanut monta tuntia radio-ohjelmaa ja kiirehtinyt sitten suoraan meikattavaksi, kammattavaksi, puettavaksi ja kuvattavaksi.

Mutta ei Hussi valita. Hän syö kanasalaattia toppatakissa kuin tilanteessa ei olisi mitään omituista. Ehkä siinä ei hänelle olekaan.

Aamuohjelman tekoa varten Hussi herää arkisin puoli neljältä. – Kasilta pitäisi mennä nukkumaan, mutta ei se yleensä onnistu.

Kainalokarvat, ripuli, vatsavaivat. Noita aiheita yhdistää se, että Hussi avautuu niistä – ja monesta muusta vastaavasta asiasta – joka aamu puolelle miljoonalle ihmiselle.

Hän aloitti Suomen suosituimman aamuohjelman eli Radio Suomipopin Aamulypsyn juontajana vuoden 2020 syksynä, kun Anni Hautala jäi äitiyslomalle. Aluksi palaute oli murskaavaa.

– Monet laittoivat viestiä, että olivat ihan kauhuissaan siitä, että mä tulin Annin tilalle. Sitten he sanoivat, että olivat kuunnelleet ohjelmaa ja muuttaneet mielensä. Mä en ollutkaan joku bimbo, vaan heitin hauskaa läppää.

Juuri se on Hussin tavoite. Hän haluaa olla niin radiossa kuin sosiaalisessa mediassa oma itsensä – siinä määrin kuin se on mahdollista. Ei liikaa sensuuria. Häpeä unohtuu, kun päivästä toiseen kertoo itsestään. Ja sitä paitsi juuri näennäisesti nolot jutut ovat usein niitä, joihin ihmiset oikeasti pystyvät samastumaan.

– Kenellä ei muka joskus ole tullut kakka housuun, Hussi kysyy, ja niinhän se on.

Hussin radiosijaisuudesta kauhistuneet ihmiset eivät varmaankaan tienneet, ettei homma ollut Hussille vain hetken mielijohde, vaan jotakin, josta hän oli haaveillut jo pitkään. Vuonna 2019 hän päätti, että oli vihdoin aika ryhtyä tositoimiin. Hän otti yhteyttä äänikirja-, podcast- ja radiopalvelu Suplan johtajiin ja kertoi, että haluaisi mielellään kokeilla äänityötä.

– Ajattelin, että oma podcast voisi olla ensi askel. Palaverin lopuksi sanoin vähän arastellen, että totta kai myös radio kiinnostaa. Että jos teillä on sairastapauksia tai jotakin, niin tosi mielelläni tulen vaikka tuuraamaan.

Muutaman viikon päästä Suplasta oltiinkin Hussiin yhteydessä, mutta kyse ei ollut vain sairaslomasijaisuudesta. Hänelle kerrottiin, että Suomipopilla olisi auki ihan oma ohjelmapaikka, viikonlopuissa.

– Se tuntui ihan epätodelliselta, Hussi muistelee.

Ensimmäinen lähetys aiheutti paniikin

Asiat etenivät nopeasti. Yhtäkkiä oli 11. tammikuuta, Hussin ensimmäisen lähetyksen aika. Valitettavasti se tosiaan tapahtui viikonloppuna, joten talossa ei ollut juuri ketään muuta – ei siis esimerkiksi ketään, joka olisi voinut opastaa teknisten laitteiden käytössä. Hussi oli paniikissa, vaikka teoriassa tiesikin, mitä piti tehdä. Ennen lähetystä hän lähetti äidilleen viestin, että kerro sitten, kuuluuko mun ääni.

”Kyllä se kuuluu”, äiti vastasi.

Ensimmäisessä lähetyksessä Hussia jäi harmittamaan, että häntä hengästytti niin paljon. Se johtui jännityksestä: hän kyllä teoriassa tiesi, miten piti puhua. Hän oli nimittäin käynyt muun muassa äänenkäytön tunneilla. Tietysti oli, hänhän halusi oikeasti oppia, miten tulla hyväksi radiojuontajaksi.

Hussi teki ohjelmaansa tammikuusta kesälomien alkuun asti. Silloin Anni Hautala ilmoitti, että hän oli jälleen jäämässä äitiyslomalle Aamulypsyn juontamisesta. Hussi päätti, että oli jälleen aika avata suu. Hän lähetti kanavapäällikölle viestin, että jos mietitte Annille sijaista, niin minähän olen tosi aamuvirkku ihminen. Kanavapäällikkö suostui kokeilemaan. Kun koelähetyskin meni hyvin, homma oli selvä.

– Kyllä mä silti ensimmäiset kuukaudet olin Aamulypsyssäkin ihan tosi epämukavuusalueella. Joka aamu tsemppasin itseäni, että nyt suu auki, äläkä sano mitään tyhmää. Melkein piti pakottaa itseni lähtemään kotoa. Mutta kun lähetys alkoi, sitten oli aina tosi siistiä.

Lapsena Hussi ei haaveillut vielä juontajan töistä. Suuri unelma liittyi hevosiin.

– Me tultiin joskus Kouvolasta käymään Helsingissä, kun olin lapsi. Olin siihen aikaan heppatyttö ja pääkaupungissa näin ensimmäistä kertaa ratsupoliiseja. Ne olivat niin vaikuttavia, että päätin heti, että haluan isona ratsupoliisiksi.

Yläasteen aikana suunnitelma muuttui sen verran, että ratsupoliisista tuli ihan vain poliisi. Kouvolan ammattikouluun oli sopivasti juuri perustettu turvallisuusalan linja. Sinne Hussi suunnitteli pyrkivänsä.

Sitten uutisissa kerrottiin, että poliisin resursseja oli vähennetty. Hussia alkoi pelottaa, että hän valmistuisi työttömäksi. Se ei sopinut suunnitelmiin.

Janni Hussi oli lapsuudenperheessään oppinut, että pitää olla ahkera ja aina ansaita omat rahansa.

Niin hän tosiaan teki, jo hyvin nuoresta asti. Hussi aloitti työuransa 11-vuotiaana tarjoilemalla kahvia ja pullaa kotipaikkakuntansa raviradalla. Lukioikäisenä – hän päätti ottaa tuumaustauon urasuunnitelmiin lukion ajaksi – hän muun muassa kirjoitti urheiluaiheisia juttuja Kouvolan Sanomiin.

– Kävin esimerkiksi katsomassa naisten jalkapallopelejä ja tein henkilöhaastatteluja, Hussi muistelee.

Siihen aikaan hän tietysti jo harrasti myös fitnessiä. Se tarkoitti sitä, että hän ei käynyt koskaan kavereiden kanssa baarissa. Sen sijaan hän heräsi joka aamu neljältä, jotta ehti tehdä salitreenin ennen koulupäivää.

Hussi myös punnitsi kaikki ruokansa. Vanhemmat olivat hämmentyneitä. Tuleeko tytöstä kehonrakentaja? Ei kai hän piikitä kiellettyjä aineita? Vähitellen he tottuivat esikoistyttären uuteen elämäntapaan. Piti vain hyväksyä, että tämä ei syönyt pullaa edes silloin, kun mentiin kylään isovanhemmille.

Fitnessiin vakavasti suhtautuminen vaatii äärimmäistä kurinalaisuutta ja määrätietoisuutta.

Kiinnostiko se sinua, koska olet määrätietoinen, vai tekikö fitness sinusta lopullisesti ylisuorittajan?

– Hyvä kysymys. Varmaan vähän molempia, Hussi pohtii.

Lopulta se kaikki oli liikaa. Hussi sairastui syömishäiriöön. Nykyään hän ei enää punnitse ruokia. Kurinalainen ja suorituskeskeinen elämä jatkuu, mutta oman kehon sijasta Hussi keskittyy kurinalaisesti työhönsä.

Kouvolasta kotoisin oleva Hussi on koulutukseltaan liikuntaneuvoja, mutta hän on tehnyt enimmäkseen media-alan töitä. Hän on yksi Suomen suosituimmista henkilöistä sosiaalisessa mediassa.

Julkisuudessa kirjoitetaan usein hänen vaatteistaan (“Hussin rohkea bikinipostaus”) tai parisuhteestaan (“Joel-rakas yllätti Jannin viikonloppuaamuna”), mutta on selvää, että juuri työ on Hussin elämän keskipiste. Hänen arkensa on usein sellaista, että herätys on puoli viideltä. Siitä radioon, radiosta suoraan kuvauksiin ja joskus vielä toisiin kuvauksiin. Kotona ehtii käydä välissä nukkumassa, sitten taas radioon, kuvauksiin ja niin edelleen.

– Onhan se vähän surullista, että kaverien tapaaminen pitää sopia niin, että hei, nähdäänkö kahden kuukauden päästä. Mutta silti mä ajattelen, että nyt asiat on myös tosi hyvin. Ei tarvii koko ajan miettiä, mitä teen kolmen vuoden päästä. Nyt aion vain yrittää hoitaa työni hyvin ja toivon niille paljon jatkoa.

Parisuhdeaikakin on viime vuosina ollut vähissä, sen Hussi myöntää.

– Ne on uhrauksia, joita olen tehnyt. Mutta eihän suuri yleisö sitä tiedä, se näkee jäävuoren huipun.

Kuvio alkaa hahmottua. Kun Hussi haluaa päästä tekemään jotakin, hän ei jää kotiin haaveilemaan. Hän toimii. Tismalleen niin kävi myös näyttelemisen kanssa. Aluksi idea tosin ei ollut hänen omansa. Kun hän sai maaliskuussa 2016 sähköpostin, jossa häntä pyydettiin sivurooliin Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset -elokuvaan, Hussi ajatteli, että tämä on nyt varmaan mennyt väärään osoitteeseen. Ei ollut.

– Eihän se rooli jälkikäteen ajateltuna mikään valtavan iso juttu ollut, mulla oli ehkä neljä kuvauspäivää.

Sillä lailla kyseessä joka tapauksessa oli iso juttu, että Hussi tajusi pitävänsä näyttelemisestä. Siitäkin tuli asia, jota kohti hän halusi mennä. Niinpä Hussi alkoi näytellä säännöllisesti muun muassa komediaryhmä Biisonimafiassa. Hän myös pommitti tuotantoyhtiöitä ja kertoi kiinnostuksestaan.

– Totta kai mulle sanottiin usein myös ei. Ja välillä sain maailman pienempiä rooleja, olin vaikka kaupan kassa ja sanoin kaksi repliikkiä, Hussi kertoo.

Se ei silti lannistanut. Hussi mietti, miten voisi kehittyä näyttelijänä. Tuntui kiusalliselta, ettei hänellä ollut alalle mitään koulutusta. Lukion jälkeen hän oli opiskellut liikuntaneuvojan tutkinnon, mutta näyttelijäntyöhön siitä ei saanut eväitä. Mutta viisi vuotta Teatterikorkeakoulussa? Se tuntui aivan liian pitkältä ajalta, ja sitä paitsi Hussi ei ollut ylipäätään vakuuttunut, että koulun ovet hänelle avautuisivat.

Hän päätti ratkaista ongelman suoraviivaisemmin.

– Olin tosi pitkään ihaillut näyttelijä Armi Toivasta. Niinpä otin häneen yhteyttä ja kysyin, voisinko ostaa yksityistunteja.

Se sopi Toivaselle. Niinpä Hussi kävi puolen vuoden ajan kerran viikossa hänen luonaan. Liikkeelle lähdettiin alkeista tai tarkemmin sanottuna karvoista. Kulmakarvoista.

Hussi oli vuosien mittaan tehnyt valtavasti juontajantöitä. Siksi hän esiintyi kuten juontaja: vastaansanomattoman pirteästi. Mutta näyttelijän piti olla muutakin kuin pirteä.

– Hän sanoi etukäteen, että rentouta ne kulmakarvat, ja mä olin silleen, että joo. Sitten kuvattiin jotakin pientä pätkää, ja mitä pidemmälle se eteni, taas ne kulmakarvat nousi ja nousi ylös, ja pirteä hymy punki kasvoille. Niistä maneereista oli pakko päästä eroon, mutta ei se ollut helppoa.

Kuten on ehkä käynyt ilmi, “helppo” ei ole koskaan erityisesti kiinnostanut Hussia, pikemminkin päinvastoin. On hänelläkin silti huonoja päiviä. Välillä hän ajatteli olevansa idiootti, kun laittoi rahaa yksityistunteihin. Kun eihän tästä koskaan tule mitään.

No, kävi lopulta niin, että nykyään Hussi näyttelee muun muassa Syke-sarjassa.

Salaatti on syöty ja varattu haastatteluaika lähestyy loppuaan. Vaikka Hussi ei juuri nyt ehkä haluaisi miettiä tulevaisuutta, jonkinlaisista urahaaveista on varmaan luvallista kysyä.

Minkä alan ajattelit seuraavaksi valloittaa?

– No vitsi, kun maailmassa on paljon siistejä ammatteja! Kyllä mua tosi paljon kiinnostaisi kokeilla moottoriurheilua, että miten pitkälle siinä voisi edetä. Ja tietysti radiotyön jatkaminen on tärkeää, mutta sitten haluaisin kokeilla myös käsikirjoittamista ja vaikka mitä muuta.

Vaikka mitä.

Vähempää Janni Hussilta ei oikeastaan odottaisikaan.

Päivän ohjelma ohi! Yleensä Hussi lähtee Sanomatalon studiosta suoraan erilaisiin kuvauksiin.

Janni Hussi

● Syntynyt: 14.9.1991 Kuusankoskella, asui lapsuutensa Kouvolassa.

● Asuu: toistaiseksi Helsingin keskustassa.

● Perhe: puoliso, poliitikko ja mediapersoona Joel Harkimo sekä Harri-koira.

● Ajankohtaista: muuttamassa kesällä 2022 puolisonsa kanssa rakennuttamaansa taloon Sipooseen.

Meikki Ilkka Ruotsalainen, tyyli Matisa Nassir. Jannin asut: Sininen housuasu Marimekko, kengät Vamsko, korvakorut ja sormukset Glitter. Printtihousut Marimekko, kengät Vamsko, korvakorut Sora Design, kukat Mu Filosofia, tyynyt ja rahit Hakola. Lavastus Tuomas Nortema.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti