Janina Fry jätti Suomen ja muistuttaa totuudesta kauniiden kuvien takana: "Kenenkään ei kannata verrata itseään jonkun toisen somekuviin"
Puheenaiheet
Janina Fry jätti Suomen ja muistuttaa totuudesta kauniiden kuvien takana: "Kenenkään ei kannata verrata itseään jonkun toisen somekuviin"
Janina Fry on malli, yrittäjä ja somevaikuttaja, joka muutti perheineen viime syksynä Ruotsiin. Nyt hän opastaa meidät uuden kotikaupunkinsa trendikkäille kujille. Löytyykö Tukholman kiiltävän pinnan alta muutakin kuin somehymyjä ja samppanjaa?
1Kommenttia
Julkaistu 2.2.2022
Apu

Tukholmalaiseen mielentilaan pääseminen edellyttää suomalaisille tyypillisen ylenpalttisen arkisuuden karistamista.

Se ei ihan heti suju, vaan hätistän tarjoilijan pois kimpustani kertomalla, että me juomme pelkkää vettä. Lounaaksikin olen suunnitellut ihan vain tavallista salaattia.

Janina Fry pyytää tottuneesti tarjoilijan takaisin ja sanoo, että kyllä me nyt taidamme ottaa kuplivaa.

Tarjoilija pyörittelee vielä hetken silmiään kuohuviinikysymyksestä, sillä Astoriassa ei sellaista ole edes listalla kuin yhtä ainoaa lajia. Kuohuvalla kun tarkoitetaan Östermalmilla tietysti samppanjaa. Lopulta päädymme tilaamaan lounaaksi ruijanpallasta, sillä sellaista Janina on jo monesti katsellut Östermalmin kauppahallin tiskillä.

"Kun täällä on jokin asia muotia, se löytyy sitten aivan kaikilta."

Kumpikin saa eteensä myös lasin samppanjaa ja olemme vihdoin kuin kaikki muutkin ympärillämme. Se on Tukholmassa erityisen tärkeää.

– Kun täällä on jokin asia muotia, se löytyy sitten aivan kaikilta, Janina valaisee.

– Minun ei edes tarvitse käydä kylässä naapureillani ja tiedän, että heillä on Flossin kattokruunu. Ja siinä missä suomalaisissa kodeissa on Aalto-maljakot, täällä kaikilla on Ljusstaken Vänskapsknuten -kynttilänjalka.

Espoolainen Länsiväylää suhaava elämäntyyli vaihtui Janina Frylla julkisia kulkuneuvoja suosivaan Tukholman cityelämään. – Tarvittaessa osaan kyllä Hollywood-parkkeerata perheemme sähköauton jalkakäytävälle.

Elämästä nauttiminen kuuluu tukholmalaiseen elämäntyyliin. Jopa niin, että lemmikeilläkin on oltava aina mukavaa. Sen Janina huomasi maltankoiran Dustyn parturoinnin kautta. Dustyn trimmaaminen kestää Suomessa 1,5 tuntia, Tukholmassa samaan operaatioon menee 2,5 tuntia.

– Täällä ajatellaan, että koira voi traumatisoitua, jos se parturoidaan liian nopein ottein. Ihmettelin, että miten pienen koiran trimmaus voi kestää niin pitkään. Siksi, että täällä kenelläkään ei saa olla epämukavaa. Ei edes koiralla.

Tapaan viime elokuussa Ruotsiin ja Tukholmaan muuttaneen Janina Fryn Tukholman Östermalmilla Brasserie Astoriassa. Meillä kävi tuuri, sillä Janina sattui varhain aamulla löytämään juuri tästä ravintolasta vapaan pöydän kahdelle, ilmeisesti viime hetken peruutuksen vuoksi.

Tavallisesti pöytävarauksen saamiseen elokuvateatterista hienostoravintolaksi muuntuneeseen Brasserie Astoriaan saattaa mennä puolikin vuotta. Kun maailmankuulut starat tulevat visiitille Tukholmaan, usein he haluavat pöydän juuri sieltä.

"Olen kuullut kauheita tarinoilta tutuiltani. Ihmisiä työnnetään porttikongeihin ja heiltä viedään kello tai korut. Joskus varkaat tekeytyvät ruokaläheteiksi ja tulevat koteihin sisään."

Tämä ravintola, nämä skumpat sopivat mainiosti talvisen lauantaipäivän teemaan, sillä päivän agendalla on tutustuminen Janinan Tukholmaan.

Sukellamme suurkaupunkiin siitä kulmasta, jollaisena kaupunki avautui Janinalle, kun hän muutti sinne perheineen puoliso Mark Fryn noustua levy-yhtiö Warner Music Nordicsin presidentiksi.

Tukholma oli Janinalle toki jo entuudestaan tuttu, sillä kiireisimpinä malliaikoinaan 1990–2000-lukujen taitteessa hän ramppasi siellä kuvauksissa työskennellessään vuosia uimapukuvalmistaja Panos Emporion luottomallina.

– Tukholman undergroundkulttuurista en osaa vielä sanoa mitään, mutta voin näyttää paikkoja, joihin olen itse tuoreeltaan törmännyt.

On aika lähteä kaupoille. Östermalmin kulmilla tuntuu turvalliselta, mutta nykyään siellä tapahtuu kuulemma ryöstöjä.

– Olen kuullut kauheita tarinoilta tutuiltani. Ihmisiä työnnetään porttikongeihin ja heiltä viedään kello tai korut. Joskus varkaat tekeytyvät ruokaläheteiksi ja tulevat koteihin sisään.

Kun vastaan tulee Nathalie Schuterman -putiikki, pysähdymme kuikuilemaan liikkeen ikkunoista sisään.

– Tämä on kauppa, jossa Solsidanin Mickan käy. Tätä hän tarkoittaa, kun hän sanoo sarjassa, että jag ska gå till Schuttis, Janina opastaa.

Sisään liikkeeseen emme mene, sillä sen edessä on jono. Ilmiö liittyy Ruotsin koronarajoituksiin, jotka tiukentuivat jouluna. Nyt liikkeisiin otetaan sisään vain yksi asiakas kymmentä neliömetriä kohden. Schuttiksen kaltaiseen pikkuliikeeseen otetaan siis kerrallaan sisään muutama ihminen.

"Tämä on kauppa, jossa Solsidanin Mickan käy. Tätä hän tarkoittaa, kun hän sanoo sarjassa, että jag ska gå till Schuttis."

Metrien jono on myös Svenkt Tenn -sisustus- ja huonekaluliikkeen edessä, joka on Janinan mukaan ruotsalaisille yhtä tärkeä designtalo kuin Marimekko suomalaisille.

Kaupoilla käyminen liittyy Janinan nykyiseen työhön somevaikuttajana. Hänen tulonsa tulevat nyt pääosin mainosyhteistöistä somessa. Hän käy viikoittain neuvotteluja paikallisten pr-toimistojen, sosiaalisen median strategisten toimistojen ja brändien kanssa. Vaikuttaa siltä, että ruotsalaiset merkit ovat kiinnostuneita markkinoimaan suomalaisille kohderyhmille.

Ja koska kukaan ei seuraa tilejä, joilla on pelkkiä mainoksia, Janinan työhön kuuluu tuutata omaan Instagramiinsa lifestylesisältöä käytännössä joka päivä. Hänen seuraajansa ovat toivoneet tunnelmia paikoista, joissa hän käy.

Siksi hän on lounaamme päätteeksi ehtinyt valokuvata jo Astorian valaistut kierreportaat, itsensä pakkaspäivän kuulaassa valossa, lounaansa ja jälkiruokansa. Niistä tulee myöhemmin hänen tililleen päivän uutisvirtaa.

"Olen tehnyt töitä 12-vuotiaasta asti. Enkä pelkästään kesätöitä, vaan olin jo teininä viikonloppuisin kahvilassa töissä. En osaa edes ajatella elämää ilman töitä."

Töitä Janina nimittäin tykkää tehdä. Hän pitää älyttömänä kysymystä siitä, eikö hän voisi hetken vaikka lepäillä ja antaa hyvätuloisen miehensä huolehtia perheen taloudesta.

– Olen tehnyt töitä 12-vuotiaasta asti. Enkä pelkästään kesätöitä, vaan olin jo teininä viikonloppuisin kahvilassa töissä. En osaa edes ajatella elämää ilman töitä.

Suomessa liikunta, luonto ja avanto rytmittivät Janinan arkea voimakkaasti, mutta Tukholmassa hänen on vaikeampaa löytää arkeen selkeää, maadoittavaa rytmiä. Toisaalta uudessa kotikaupungissa tulee käveltyä paljon.

– Kymmenentuhatta askelta tulee täyteen kevyesti. Minulla askelmäärät hipovat usein jopa kahtakymmentätuhatta päivässä, jos aamupäivästä tulee käytyä kaupungilla ja siihen vielä koiralenkit päälle.

"Lopulta brakasin sen kaiken keskellä"

Hänellä on töissään kevyempi vaihe kuin vielä vuosi sitten. Viime vuonna Janina lopetti Suomessa menestyksekkään vaatemerkkinsä Janina F:n, jota hän myi kaikelle kansalle marketeissa yli kymmenen vuoden ajan. Verkkokaupan hän päätti lopettaa jo vuotta aiemmin. Sopimus Citymarketin kanssa päättyi yhteisellä päätöksellä.

– Verkkokaupan kanssa tein puhtaasti omia mokia. Tilasin liian vähän tuotteita, joita olisi mennyt kaupaksi pilvin pimein ja otin liian paljon tavaraa, jota jäi lopulta yli. Pyöritin logistiikkaa itse. Varaston jääminen nurkkiin on paitsi taloudellinen tappio, myös luonnon kannalta ikävää. Molemmat vanhempani olivat juuri kuolleet ja toisaalta omat lapseni tarvitsivat vielä huomiotani. Lopulta brakasin sen kaiken keskellä, ei kai sitä tarvitse hävetä.

Vaatemalliston lopettaminen oli lopulta helpotus. Myös markettivaatteiden materiaalit olivat alkaneet häiritä Janinaa: vain keinokuidut ovat hinnaltaan edullisia.

Tukholman Sofossa sijaitseva Grandpa-liike on sekoitus tämän hetken trendikkäintä ruotsalaista designia ja tarkasti valikoitua vintagea.

Yrittäjä kävi neuvotteluja laadukkaampien ja luonnonmukaisempien materiaalien käytöstä vaatteissaan, mutta muutos olisi hinnoitellut malliston ulos marketeista.

Oman malliston lopetuspäätös tuntui lopulta luonnolliselta. Sillä oli myös omakohtainen syy.

– Ainoa lääkkeeni rintasyövän jäljiltä aiheuttaa sivuvaikutuksena vaihdevuosioireita, kuten hikoilua. Keinokuidut tuntuvat epämiellyttäviltä.

Iän myötä Janina on tullut tyylissään valikoivammaksi ja suosii asioita, jotka kestävät aikaa.

– Vaatekaappini on työni puolesta laaja. Toisaalta vihaan veivaamista, mikä liittyy oman vaatekaapin jatkuvaan uudistamiseen. Siksi tyylini on mennyt yksinkertaisemmaksi, vaikka se kuulostaisi vähän tylsältä. Olen käyttänyt paria laatuneuletta vuorotellen koko talven.

Poliittinen ura kiinnostaa yhä

Jatkamme aurinkoisilla kaduilla kävelyä. Vastaan tulee tuon tuostakin Janinan lempiliikkeitä. Tuossa ovat klassisesta tyylistään tunnetut Arket, House of Dagmar, Twist & Tango ja hieman rokimpi Zadig & Voltaire. Tyylikkäitä sukkahousuja saa Calzedoniasta, makeita lenkkareita SNS:stä, kuratoituja ruotsalaisia designvaatteita Grandpasta ja tyylikästä sisustustilpehööriä Zara Homesta.

Ravintoloista Janinan suosikkeihin kuuluu italialais-amerikkalainen ultracool Ciccio’s, pienenpieni pizzeria 800 Grader, herkullisista salaateistaan tunnettu LETT sekä aamiaskulhoillaan hurmaava Pom & Flora.

Pikkuinen pizzamekka 800 Grader on yksi Janinan ja hänen perheensä suosikkipaikoista.

Piipahdamme Totêmessa ja Rodebjerissä Norrmalmilla. Ensimmäisessä vaateliikkeessä Janina nappaa valokuvan sisustuksesta, toisessa pitkävartisista nahkasaappaista. Jatkuvaa somevirtaa varten riittää, että jakaa kuvia inspiroivista tyylilöydöistä, vaikka ne eivät päätyisikään omaan vaatekaappiin.

– Olen koko ikäni ollut kiinnostunut samoista asioista. Vaatteiden istuvuus, leikkaukset ja materiaalivalinnat ovat intohimoni. Vaikka en juuri nyt tee omaa mallistoa, ei ole poissuljettua, ettenkö joskus palaisi asiaan. Toisaalta eduskuntavaalikampanjan aikaan oli eheyttävää puhua myös yhteiskunnallisista epäkohdista.

Eduskuntavaalikampanjan?

Tosiaan, Janina oli Rkp:n ehdokkaana vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla. Hän sai 1 445 ääntä, mutta olisi tarvinnut yli kolminkertaisen määrän tullakseen valituksi eduskuntaan. Kipinä vaikuttamiseen jäi.

– Se oli hyvä äänimäärä ensikertalaiselle. Kaikki kannustivat minua jatkamaan. Olisin jatkanutkin, mutta sitten muutimme tänne. En silti ole sulkenut sitä ovea millään tavalla. Toisaalta politiikka on itsessään vähän ristiriitaista, monelle se on ura. Kumpi siinä on oikeasti tärkeämpää, asioihin vaikuttaminen vai henkilökohtainen valta, se jäi minulle vähän mysteeriksi, Janina sanoo nyt.

Janinalla on nyt elämä Tukholmassa ja kaikki on mukavaa, jättekivaa, vaikka viimeiset vuodet ovatkin olleet raskaita.

Hänen äitinsä sairastui rintasyöpään vuonna 2012 ja kuoli vuonna 2017. Isä kuoli keuhkosyöpään 2015.

– Opin surusta sen, että mitä nopeammin vaikeat asiat hyväksyy, sen parempi. Eikä kannata esittää mitään, vaan olla rehellisesti sen mukaan, miltä itsestä oikeasti tuntuu. Itselläni oli valtava tarve paeta surua. Se oli kuin mörkö, joka juoksi perässäni. Se oli tullut kotiini ja se oli aivan kaikkialla, mutta itse vain hiihdin sitä karkuun kuin siinä Antti Tuiskun Mä hiihdän -biisissä. Että ei, älä ota minua, suru. Tunteitaan pakoon hiihtäessä ehtii tehdä paljon hallaa itselleen, Janina sanoo.

Äidin kuoleman jälkeen myös Janinan omasta rinnasta löytyi muutaman millin mittainen syöpäkasvain.

"Itselläni oli valtava tarve paeta surua. Se oli kuin mörkö, joka juoksi perässäni."

Lisäksi hänellä todettiin geenitestissä rintasyöpää aiheuttava BRCA2-geenivirhe. Niinpä hän päätyi lääkärin suosituksesta poistamaan kokonaan rintarauhaskudoksensa. Samalla Janinalle rakennettiin omasta selkäkudoksesta uudet rinnat.

Operaation tuloksena rinta- ja munasarjasyövän riski laski hänellä 40–60 prosentista kolmeen prosenttiin.

Syöpäkontrolleissa hän käy edelleen kerran vuodessa.

– Tänä vuonna menen jo viidenteen. Ennen niitä käännyn aina voimakkaasti sisäänpäin. Käyn pitkillä lenkeillä koiran kanssa, juoksen ja käyn melkein joka päivä avannossa. Pakotan itseni ankkuroitumaan hetkeen.

Muutosta on ilmassa. Janina kertoo alkaneensa hiljalleen vapautua viime vuosina sekä läheisriippuvuudesta että sitkeästä taipumuksestaan värittää todellisuutta mukavammaksi kuin se oikeasti on.

Asioiden kaunistelu ja läheisriippuvuus ovat Janinan mukaan hänen sukunsa juttuja.

– Ihmiset, joilla on olemassa henkilökohtaiset rajat, eivät ole koskaan voineet käsittää sukumme naisten tapaa olla päivätolkulla yhdessä. Saatamme maata samassa sängyssä ja juoruta tuntitolkulla. Aivan kuin ei olisi mitään rajaa siinä, mistä yksi ihminen alkaa ja toinen loppuu.

Äitisuhde oli sisarellinen

Samanlainen symbioosi oli myös Janinan suhde äitiinsä. Asiaan vaikutti se, että hänen äitinsä sai lapsensa nuorena. Kun Janina oli 20-vuotias, hänen äitinsä oli vasta neljäkymmentä.

Kaksikon suhde muistutti enemmän sisaruutta kuin äidin ja tyttären suhdetta.

Omille lapsilleen Janina haluaisi antaa enemmän siimaa ja pyrkiä myös puhumaan elämän realiteeteista – suoraan.

Jo ensimmäisen puolen tunnin aikana Janina vastasi puhelimeen kaksi kertaa ja antoi lapsilleen molemmilla kerroilla samantyyppisiä ohjeita: ensin käännytään vasemmalle ja sitten oikealle ja sitten taas vasemmalle.

– Ensimmäisellä kerralla heiltä olivat vaatteet hukassa. Sitten he kysyivät, minne meidän auto on parkkeerattu, koska he ovat lähdössä isänsä kanssa ostoskeskukseen.

"Aiemmassa asunnossamme suunnittelin ihan tosissani köysitikkaiden asennuttamista makuuhuoneen ikkunan alle, sillä halusin varmistaa, että saisin pelastettua lapset tulipalon sattuessa."

Matka huolehtivasta leijonaäidistä kohti lasten omillaan pärjäämiseen luottavaiseen äitiin on pitkä.

– Aiemmassa asunnossamme suunnittelin ihan tosissani köysitikkaiden asennuttamista makuuhuoneen ikkunan alle, sillä halusin varmistaa, että saisin pelastettua lapset tulipalon sattuessa. Äitiys tekee ihmisen vähän hulluksi, Janina pudistelee päätään.

On aika ottaa päivän viimeiset valokuvat säteilevästä Janina Frysta.

Tukholmaa, iloa, valoa!

On myös yhteisen selfiemme aika. Lisäämme kasvoillemme Janinan käsilaukusta löytyvää aurinkopuuteria, etsimme taustaksi tyylikkään Celinen vaateliikkeen ja haemme sopivaa valoa ja kuvakulmaa. Kuvassa on hyvä esiityä edukseen, vaikka olisi kuinka väsy.

– Sain joululahjaksi Oura-hyvinvointisormuksen ja olen ihminen, jolla sellainen on hyvä olla. Minun on helppo selittää itselleni, että nukuin todella hyvin, vaikka oikeasti olisin mennyt kymmeneltä nukkumaan, katsonut peiton alla kaksi tuntia sarjoja kännykältä ja sitten pyörinyt unettomana sängyssä sinivalon vaikutuksesta pari tuntia. Nyt näen, jos olen oikeasti nukkunut huonosti, enkä voi muuttaa asiaa muuksi.

" Opin surusta sen, että mitä nopeammin vaikeat asiat hyväksyy, sen parempi."

Janina on asettanut kuvaa varten hiuksensa korkean kauluksensa alle, koska sieltä kaartuessaan hiukset näyttävät siltä, kuin ne olisi laitettu. Tähtäämme kännykän kameraa ja haemme oikeaa kulmaa. Noin, klik!

– Oikeasti kenenkään ei kannata verrata itseään jonkun toisen somekuviin. Muotikuvia on kautta aikain retusoitu. Some on tuonut sentään läpinäkyvyyttä siihen, kuinka kauan yhtä hyvännäköistä kuvaa oikeasti rakennetaan. Jos haluaa katsoa realistisia kuvia, voi seurata uutisia. Visuaalisilla aloilla on aina ollut kyse myös siitä, kuka feikkaa parhaiten.

Janina Päivänsäde Fry (o.s. Frostell)

  • Syntyi: 12.11.1973 Porvoossa.

  • Asuu: perheineen Tukholmassa.

  • Perhe: puoliso Warner Music Nordicsin presidentti Mark Fry, tytär Sophia ja poika Brandon.

  • Harrastaa: kävelyä, avantouintia, uuteen kotikaupunkiin tutustumista perheen kanssa.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti