Jackie tulee lähelle ja samalla pakenee
Kulttuuri
Jackie tulee lähelle ja samalla pakenee
Elokuva kutsuu katsojan intiimille lähietäisyydelle, mutta samalla torjuu ja pitää etäisyyden. Mitä voimmekaan lopulta tietää toisen ihmisen sisäisestä maailmasta?
Julkaistu 3.1.2017

Natalie Portmanin näyttelijäntaidoille annetaan tilaa. John F. Kennedyä näyttelee Caspar Phillipson.

Kuinka kukaan voi selvitä järkkymättä tilanteesta, jossa aviomies ammutaan omaan syliin? Kun kaikki vielä tapahtuu televisiokameroiden edessä, maailman katseet kohdistuvat sinuun. Millaisen trauman se jättää?

Jackie-elokuva herättää paljon kysymyksiä. Se kertoo Jacqueline Kennedystä niinä kohtalokkaina päivinä, joiden vuoksi hänen tarinastaan tuli osa historiaa. Jackie antaa elokuvassa haastattelun toimittajalle miehensä John F. Kennedyn murhasta ja sitä seuranneista päivistä. Mitä kulissien takana tapahtui, kuinka hautajaisia järjesteltiin, ja miten Jackie itse selviytyi sokista.

Katsoja alkaa pohtia, mikä Jackiessa on aitoa, mikä performanssia.

Haastattelija ja haastateltava tasapainoilevat avautumisen ja tiukan kontrollin välillä. Tämä jännite onkin läpi elokuvan kulkeva voima. Elokuva kutsuu katsojan intiimille lähietäisyydelle, mutta samalla torjuu ja pitää etäisyyden. Mitä voimmekaan lopulta tietää toisen ihmisen sisäisestä  maailmasta?

Ensi-ilta 6.1.

Arvio löytyy Eevan numerosta 1/2017.

Kommentoi »