Apu

Jääprinsessa Tonya Hardingin väärät valinnat


Elokuva I, Tonya kertoo, miten peräkylän kovikset saavat olympialaisten alla huonon idean.

Yhdysvaltalainen taitoluistelija Tonya Harding muistetaan kolmoisakseleistaan, mutta kansainväliseksi uutisaiheeksi hän nousi kilpakumppaninsa Nancy Kerriganin pahoinpitelyskandaalin myötä. Hardingin elämäntarinaan pohjautuva elokuva I, Tonya näyttää, miten luistelutähti kasvoi ratkaisemaan asiat nyrkillä äidin esimerkin kautta.

Vihan voimalla käyvä Harding (Margot Robbie) harjoittelee vimmaisesti, mutta ei koskaan saa tuomareiden tai yleisön täyttä ihailua. Vaikka hyppy kulkee, ulkoasu on vähän suttuinen ja ­musiikkina soi ZZ Top. Taiteelliseen ilmaisuun ei löydy sellaista herkkyyttä, mitä yleisö janoaa. Kaukalon laidalla huutaa viskiä naukkaileva äiti.

Poikaystävän (Sebastian Stan) kanssa elämä jatkuu samanlaisena mäiskimisenä, mihin ­Harding on jo pikkutytöstä tottunut. Ihme, että hän pääsi tässä porukassa olympiatasolle asti – ja siihen taitoluistelijan ura tyssäsikin. Lapasesta lähtenyt Kerriganin eliminoinnin suunnittelu on yhtä sekoilua ja kirvoittaa parhaat naurut.

Musta komedia antaa ymmärrystä Hardingin vaikeille lähtökohdille. Rooleissa Sebastian Stan ja Margot Robbie.

Craig Gillespien ohjaama elokuva esittää ­Hardingin myös uhrina, mutta ei yritä tehdä luistelijasta puhdasta pulmusta. Harding tekee vääriä valintoja, mutta on myös maksanut niistä.

Tositarina elokuvan taustalla on niin uskomaton, ettei sitä olisi voinut keksiä. Näyttelijät tekevät loistavaa työtä. Äitinä nähtävä Allison Janney sai roolistaan Oscarin. Myös Margot Robbie oli Oscar-ehdokkaana roolistaan.

Julkaistu: 9.3.2018