Image

Ja karkit Makuunista

4

Elokuvien siirtyminen verkkoon ei ole vain muuttanut niiden hankkimisen tapaa vaan vaikuttaa myös tarjontaan.
Kuvat Janne Iivonen

Vielä hetki sitten se meni näin: Jos teki mieli katsoa kotona lauantai-iltana elokuva, sellainen kipaistiin lähimmästä Makuunista. Käteen sattui yleensä jokin uutuusleffa, olihan uutuushylly näyteikkuna vuokraamon sisällä. Uutuuden viehätys oli vahva: myös geneerinen huttu liikkui, koska se oli uutta.

Elokuvien siirtyminen verkkoon ei ole vain muuttanut niiden hankkimisen tapaa vaan vaikuttaa myös tarjontaan. Jos uutuus on elokuvavalinnan tärkein kriteeri, katselu voi käydä hankalaksi. Esimerkiksi Netflixin valikoima on melko monipuolinen, mutta uutuudet ovat harvassa. Kirjoitushetkellä palvelusta ei löydy ainuttakaan Makuunin Top 30 -nimikkeistä. Palvelu kyllä kertoo, mitä katsoa ja mitä ei.

Kaiken takana on tietenkin raha. Netflixin tapaiset video on demand -palvelut ovat uusi levitystapa, josta elokuvien oikeuksien haltijoiden on yritettävä saada niitä rahoja, jotka ennen tulivat dvd-oikeuksista. Vod-palveluiden tarjonta pysyy kapeana niin kauan kuin palveluntarjoajilla ja oikeudenhaltijoilla on täysin eri käsitys nettioikeuksien arvosta. Esimerkiksi Netflix on vielä liian pieni maksaakseen tarpeeksi, mutta liian suuri, jotta elokuvantekijät uskaltaisivat myydä oikeuksiaan sinne tarjotulla hinnalla. Kun oikeudet ovat yhdessä paikassa, elokuva ei voi olla toisessa palvelussa samaan aikaan. 

Makuuni myös totutti elokuvien kotikatselijat siihen, että kaiken saa yhdestä paikasta. Verkkopalvelut ovat kehityksensä alussa, ja jokainen niistä toivoo olevansa vielä se palvelu, jossa kaikki elokuvat ovat. Siksi levittäjät pitävät elokuviaan omissa palveluissaan. Hyvä esimerkki on jättimäinen Svensk Filmindustri, jonka useimpia elokuvia ei Netflixistä löydä. Ne ovat omassa SF Anytime -palvelussa.

Uutuuksia etsivälle voi olla iloa nettivuokraamoista kuten Makuuni24h, iTunes ja Elisa Viihde, mutta niissäkin on rajoituksensa. iTunes toimii iPhonella ja iPadilla, muut eivät. iTunesista on turha etsiä kotimaisia elokuvia, Makuuni 24h:sta tai Elisa Viihteestä taas harvinaisuuksia.

Karkkikaupoiksi muuttuneiden Makuunin ja Filmtownin ainut toivo on mehustella välineromantiikalla. Väittää, että leffan poimiminen hyllystä on verraton kokemus. Voin paljastaa: ei se ole. Hyvän elokuvan katsominen sen sijaan on.

Julkaistu: 31.10.2014