Apu

Itsevarma Erin ylistää aikuisia naisia: "Mitä joku nuori kundi tietää minun ikäiseni naisen sielunelämästä?"

Itsevarma Erin ylistää aikuisia naisia: "Mitä joku nuori kundi tietää minun ikäiseni naisen sielunelämästä?"
Nuorena Erin halveksi äitejä, jotka pitivät kotinsa siistinä. Nyt 45-vuotiaana hän on kahden lapsen äiti, joka viikkaa muovikasseja ja laulaa lasten huvipuistolaitteesta ja vaginasta. Vieläkään hän ei leivo eikä osaa laittaa kunnollista ruokaa.
Julkaistu: 28.9.2022

Voiko 45-vuotias perheenäiti keikistellä ja söpöstellä lavalla pinkissä mekossa yleisön edessä? Tätä laulaja Erin Anttila huomasi pohtivansa kesän lopulla.

– Tuntuu, että leikin poptähteä. Kun tulen pois lavalta, mietin, olinko äsken tuolla. Elän kuin satua, josta palaan hetkessä takaisin lapsiperheen arkeen. Ensin vedän biisejä tuhansien ihmisten edessä ja hetken päästä olen kotona pienten poikieni luona siivoamassa lattialta oksennusta tai laittamassa heitä nukkumaan. Lasteni syntymän jälkeen tuntui ihan mahdottomalta ajatukselta, että nousisin vielä feenikslinnun lailla kakkavaippojen keskeltä hittilistoille, mutta tässä sitä ollaan. Se on uskomattoman hienoa.

Nuorena Erin uhosi, ettei hänestä koskaan tule sitä ikääntyvää artistia, joka jatkaa keikkailua vuosi toisensa jälkeen vielä kuusikymppisenä.

– Silti olen tässä nyt yhä täydessä vauhdissa. Vielä 1990-luvulla saatettiin sanoa ikääntyvien naisartistien kohdalla ”se juna meni jo”, mutta minusta tuntuu, että olen paremmassa vedossa kuin ennen. Ei ole minkäänlaista ikäkriisiä ja iloitsen, että nykyään osataan nuoruuden ihannoinnin sijaan juhlia aikuista naista eri tavalla kuin ennen, hän sanoo.

"Lasteni syntymän jälkeen tuntui mahdottomalta, että nousisin vielä feenikslinnun lailla kakkavaippojen keskeltä hittilistoille, mutta tässä sitä ollaan."

Erin ihailee erityisesti Kaija Koota, joka on jatkanut uraansa muuttumatta ja hidastelematta, omana itsenään.

– En voi enää millään mittapuulla sanoa olevani nuorekas. Pitäisikö minun siis osata vanheta jotenkin arvokkaasti? Ei kai. Enkä jää miettimään, mitä mieltä joku on ulkonäöstäni. Tai jos joku nuori kundi lyttää musiikkini levyarviossa, en välitä – mitä hän tietää minun ikäiseni tai vanhemman naisen sielunelämästä?

Jos nuori Erin olisi saanut tietää olevansa vuonna 2022 muovikasseja viikkaava perheenäiti, hän olisi ollut hyvin järkyttynyt ja halveksisi itseään.

– Olin nuorempana todella ylimielinen boheemi ja katsoin nenänvarttani pitkin tuollaista – se oli mielestäni ajan tuhlaamista. Elämässäni oli muka tärkeämpiä asioita kuin pitää koti puhtaana. Tässä iässä olen oppinut arvostamaan arkisia tekoja, jotka saavat arjen sujumaan.

Voisinko tehdä vielä jotain omaa? Löytää oman tieni? Sitä nuori Erin Koivisto pohti, kun hänen ja Jonna Geagean perustaman Nylon Beat -yhtyeen tarina päättyi vuonna 2003.

Erin ja Jonna olivat aloittaneet keikkailun 16-vuotiaina. Elämä oli ollut sinkoilua: hotelliöitä, ravintolassa syömistä, fanitapaamisia, ihmisjoukkojen edessä olemista.

Se oli kaikkea muuta kuin normaalia nuorten naisten elämää.

Kun suosikkiyhtye lopetti, Erinin edessä oli hyppy tuntemattomaan. Se sai hänet pohtimaan.

– Alkuun en tiennyt yhtään, mitä tekisin. Ajattelin, että en ole tarpeeksi mielenkiintoinen tai karismaattinen pelkkänä itsenäni. Kuvittelin, ettei minulla olisi mitään annettavaa sooloartistina. Luulin, etten riittäisi omana itsenäni.

Sitten Erin vaihtoi maisemaa. Vuonna 2004 hän lähti vuodeksi opiskelemaan musiikkia Irlantiin, äitinsä kotimaahan. Vaativiin opintoihin kuului paljon improvisointia ja toisinaan opettaja vaati valmiin kappaleen päivän varoitusajalla. Kun Erinin usko omaan tekemiseen meinasi hiipua, mukaan lähtenyt silloinen avopuoliso (sittemmin aviomies) Vesa Anttila kannusti. Vesa ja Erin olivat tavanneet yhteisessä bändissä jo aiemmin.

– Helpotti suuresti, kun oma kumppani kehui ja sanoi, että olen aika hyvä siinä mitä teen. Puolisoni ei ole mikään cheerleader vaan sanoo mielipiteensä hyvin suoraan. Voin aina luottaa siihen, että hänen antamansa palaute on totta.

Naimisiin pari meni vuonna 2005.

Kotiinpaluun jälkeen Erin aloitti Suomessa soolouransa vuonna 2011. Nylon Beatin jälkeen Erin janosi myös tavallista elämää. Oli opeteltava arkea.

– Leikin silloin kotia – arkinen elämä oli kuin fantasiaa, jossa opettelin kokkailemaan itse ruokani.

Paljon on muuttunut niistä ajoista. Nyt Erinillä ja Vesalla on 7- ja 9-vuotiaat pojat. Edelleenkään Erin Anttila ei leivo kakkuja eikä osaa laittaa kummoista ruokaa. Ja yhä Erinin emännöimään kotiin muodostuu herkästi kaaos.

– Saatan helposti lykätä siivousta ja ehdottaa Lintsin-reissua tilalle. Ehkä opettelen vieläkin aikuisuutta.

Erin osaa silti olla rakastava äiti lapsilleen, sellainen äiti, joka osaa kunnioittaa ja ihailla muiden ihmisten järjestelmällisyyttä. Niinpä hän delegoi eli käyttää siivouspalvelua ja ruokaostosten kotiinkuljetusta.

Suurena apuna perheen arjen aikataulutuksessa on tukiverkosto. Erin, hänen kolme sisarustaan ja äitinsä asuvat kaikki samassa kaupunginosassa Itä-Helsingissä kahden kilometrin säteellä toisistaan. Myös Vesan sisko asuu lähellä.

– Emme ole koskaan pulassa lastenhoidon vuoksi.

Tiivis perheyhteisö on koko porukalle tärkeä, mutta erityisesti Erinin irlantilaiselle äidille. Hän kutsuu joka perjantai koko porukan luokseen pitsalle. Erinin äidillä eli ”Grandmalla” on kymmenen lastenlasta, joista kolme on aikuisia.

– Seitsemän serkusta painelee hänen luokseen koulupäivien jälkeen avoimeen buffettiin. Se on mieletön rikkaus.

Erin vietti varhaislapsuutensa Irlannissa ja oli kuusivuotias, kun perhe muutti Suomeen. Hän arvelee irlantilaisten juuriensa näkyvän yhä välittömässä elämänasenteessaan.

– Ehkä perusluonteessani on tietynlaista kepeyttä ja huolettomuutta, mitä suomalaisessa mentaliteetissa ei aina ole. En ole stressaaja vaan luotan elämään ja siihen, että asiat järjestyvät. Uskon, että kaikesta selvitään.

Sama ajatusmalli auttoi eteenpäin viisi vuotta sitten, kun Erinin isä menehtyi. Vaikka suru ja kaipaus seurasivat menetystä, hän suhtautui tapahtuneeseen olemalla kiitollinen yhteisistä hetkistä.

– Isän kuolemassa ei ollut mitään traagista. Hän oli sydänsairas ja sai ensimmäisen sydänkohtauksensa 50-vuotiaana. Sen jälkeen hän sai 30 vuoden jatkoajan ja kuoli yhtenä yönä nukkuessaan. Samalla tavalla minäkin toivon joskus voivani lähteä, kun aikani tulee.

Erinin mukaan on olemassa sanonta: irlantilaiset hautajaiset ovat iloisemmat kuin suomalaiset häät. Hautajaisiin ei pukeuduta mustaan vaan paikalle voi tulla vaikka kirkkaanpunaisessa neuleessa.

– Isäni hautajaisissa jokainen kävi vuorollaan nostamassa hänelle maljan. Hän piti takan lämmöstä ja nautti sen ääressä usein iltaviskinsä, joten teimme hautajaisiin takan luo paikan, missä pystyi ottamaan viskin hänen muistolleen. Irlantilaiseen tapaan juhlimme hänen elämäänsä sen sijaan, että olisimme keskittyneet suremaan menetystämme.

Erin tietää, että intohimotyön vuoksi välillä on vaikeaa vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. – Ihailen nuorempaa polvea, joka laittaa työpuhelimen lipastoon, kun loma alkaa.

Näennäisesti tiukka, kuitenkin lepsu. Sellai­seksi äidiksi Erin kuvailee itseään. Hänen molemmat poikansa ovat alakoulussa, ja nuorempi aloitti ensimmäisen luokan tänä syksynä.

Erin puhuu pojille äidinkieltään englantia ja sillä lapset kommunikoivat myös keskenään. Isälleen he puhuvat suomea.

– Suutun lapsille leikisti, mutta harvoin menetän hermojani oikeasti. Meillä saa mennä sukkasillaan pihalle.

Erin rajoittaa lastensa ruutuaikaa, mutta antaa aina luvan musiikin tai äänikirjojen kuunteluun puhelimen kautta. Vanhemmalle pojalleen hän osti juuri vedenkestävän kaiuttimen, jotta poika voi kuunnella musiikkia ja laulaa suihkussa. Poika käy myös kitaratunneilla.

– Molemmilla pojillamme on musiikillisia lahjoja, mutta en halua tyrkyttää muusikon uraa heille millään tavalla. Ennemmin toivoisin, että he valitsisivat toisen alan, sillä muusikon osa ei ole helppo. Minulla on käynyt todella hyvä tuuri, kun olen menestynyt. Niin ei tapahdu kaikille.

Erinin äiti on irlantilainen, edesmennyt isä oli suomalainen. Varhaislapsuudessa hänet kasvatettiin katolilaiseksi, mutta hän ei ole ollut teini-iän jälkeen enää aktiivinen kirkon jäsen. – Äiti antoi meille lapsille vapauden valita tavan ja keinot uskomiseen. Itse en usko tiukkoihin ohjeistuksiin tai sääntöihin, mutta en katso kenenkään muun uskoa pitkin nenänvarttani.

Hän puhuu lapsilleen työstään avoimesti, mutta päivittelemättä ja vailla sokerikuorrutetta. Pojat eivät ole nähneet äitinsä esiintymisiä kuin pari kertaa. Syykin on selvä.

– Silloin huomioni saattaa kiinnittyä omaan lapseen liikaa. Saatan tarkkailla liikaa lastani yleisössä ja pohtia, miksi mieheni ei anna lapselle vettä, vaikka mielestäni poika näyttää janoiselta. Rupean mikromanageroimaan ja ajattelen aivan vääriä asioita.

Erinin esikoisen koulukaverit olivat hiljattain maininneet pitävänsä hänen musiikistaan. Pojasta se oli kiva juttu. Mutta raja on äidin ihailullakin. Poika oli viime kesänä seuraamassa äitinsä keikkaa. Hän seurasi kummastuneena, kun fanit jonottivat yhteiskuvaan äidin kanssa.

– En menisi tuohon kuvaan, vaikka maksettaisiin, poikani tokaisi.

Noin kerran viikossa Erin harrastaa autojumia. Silloin perheenäiti jää pysäköityyn autoonsa istumaan yksin ja nauttii omasta rauhasta.

Kahden artistin kotona työ ja vapaa-aika ovat olleet monesti sekaisin. Parisuhdekin voi parhaiten, kun ne pystytään pitämään erillään.

– On ollut ajanjaksoja, jolloin olemme olleet yhdessä niin työ- kuin vapaa-aikanakin vuorokauden ympäri. Se ei ollut hyvä idea. On parempi, että molemmat saavat tehdä työt itsekseen omassa rauhassa.

Musiikkia tehdessään Erin tarvitsee omaa aikaa, mutta lapsiperhearki ei sellaista ylellisyyttä tarjoa.

Erinin tuoreelle albumille kappaleita on syntynyt paljon kesämökillä Kouvolassa. Levynteon aikana hän asui myös viikon Hangossa vuokra-asunnossa, mistä poistui vain kahdesti kauppaan.

– Vatvon ja mietin joka ikisen sanan tarkkaan. Olen muussa elämässäni perfektionistin vastakohta, mutta kun kyse on musiikista ja teksteistä, niiden täytyy olla just eikä melkein.

Just eikä melkein Erinin tapaan on ollut voittava toimintatapa. Menestyksen merkkejä on ollut ilmassa. Erinin neljäs sooloalbumi Miljoona vastausta julkaistiin elokuussa. Siltä jo aiemmin kesällä singleksi lohkaistu kappale Anna mun rakastaa keikkui koko kesän hittilistoilla. Voit kuunnella kappaleen alta tai täältä.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder

Joskus oikeat laulujen sanat iskevät mieleen yllättävissä tilanteissa. Niin kävi toissa kesänä huvipuistossa, kun Erinin esikoinen uskaltautui ensimmäistä kertaa yksin huvipuiston Mustekala-laitteeseen.

Tilanne päätyi vanhemman ja lapsen välisestä suhteesta kertovan Rääpäle-kappaleen sanoitukseen, jonka sävel oli syntynyt jo paria vuotta aiemmin.

– Monet sävellykset jäävät pitkiksikin ajoiksi odottamaan oikeiden sanojen ja tarinan löytymistä. Se on tapani toimia.

Monta astetta rohkeampi on tuoreelta levyltä löytyvä VGN-kappale, jonka kertosäe syntyi yhdeltä istumalta.

– Mietin pitkään, voiko laulussa laulaa vaginasta – ja miten mahdutan samalle levylle kappaleen lapsesta ja kappaleen, jossa sanotaan vagina? Totesin kuitenkin, etten ala lokeroida itseäni mihinkään muottiin vaan kirjoitan rohkeasti aiheista, jotka puhuttavat sillä hetkellä.

VGN-kappaleessa Eriniä kiehtoi tilanne, jossa mies alkaa leperrellä ja pehmitellä naista, jota ei todellakaan tarvitse.

– Nainen ärsyyntyy tilanteen sukupuolittuneesta asetelmasta ja päättää kysyä suoraan, että vaginaako oot vailla – ei hätää, sama tässä itselläkin on mielessä!

Iän karttuessa Erin Anttila on oppinut arvostamaan arkisia asioita enemmän kuin nuorempana. – Saatan iloita yhtä paljon uusista lakanoista kuin festarilipuista.

Erin Anttila

  • Syntyi: 2.7.1977

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: Naimisissa muusikko Vesa Anttilan kanssa. Pariskunnalla on 7- ja 9-vuotiaat pojat.

  • Ajankohtaista: Neljäs sooloalbumi Miljoona vastausta julkaistiin elokuussa. Syksyn aikana kiertää Suomea albumikiertueella. Ensi keväänä vuorossa on konserttikiertue.

Meikki Miia Ollula, tyyli Sanna Silander. Baskeri KN Collection, trenssi Baum und Pferdgarten (Stockmann), mekko By Malina, loaferit Vamsko.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »