Itä voitti lännen 8-2
Kulttuuri
Itä voitti lännen 8-2
Euroviisujen 60-vuotisjuhlat käynnistyivät suomalaisittain alavireisesti. Punk-asenne ei riittänyt finaaliin, kun viileä itäinen tuuli alkoi puhaltaa Wienissä.
Julkaistu 20.5.2015
Apu

Näinhän siinä helposti käy: kun laittaa kymmenen Itä-Euroopan maata samaan karsintaerään, niistä kahdeksan menee kaveriäänin jatkoon. Muille jää kaksi paikkaa, kun semifinaalissa äänestävät vain maat, jotka ovat siinä mukana.

Läntisistä maista vain Viro ja Belgia sinnittelivät euroviisujen ensimmäisestä semifinaalista kuiville. Virolaiset tekivät kauniin eleen: Stig Rästa ja Elina Born levittivät finalistien lehdistötilaisuudessa esiin myös Suomen lipun.

He olivat toivoneet kurikkalaisia finaaliin, koska äijillä oli sydän ja meininki kohdallaan. Sitä paitsi Elinan sisko asuu Suomessa, ja Suomi on muutenkin kiva maa.

Pertti Kurikan Nimipäivät heitti rämäkän keikan, mutta Eurooppa ja asiantuntijaraadit käänsivät punkille selkänsä, eikä pohjoismaisia apuja ollut tarjolla. Tiskiveden mukana hulahti Tanskakin, jonka kitararock oli silkkaa 1960-lukua. Saati Makedonian mies – Kajmakoski!

Kahden varsin avokaulaisen naissolistin lomassa esiintyneet kurikkalaiset kaatuivat saappaat jalassa. Se oli minuutti neljäkymmentä sekuntia armotonta mättöä ja teki sen, mitä punkin kuuluukin tehdä: jakoi mielipiteitä, aiheutti torjuntaa, herätti vastarintaa ja kapinaa.

Kapina ehkä osui omaan nilkkaan, mutta se nyt vielä olisi puuttunutkin, että punk olisi tuonut tämän huippukalliin, välkkyvän sirkuksen Suomeen.

Harmi toki. Nyt mun pitää käydä suihkussa, en katso telkkarii! Onneksi asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö niitä voisi Wienin äärellä pahentaa.

Lohdullista on, että ruotsalaisetkin saivat siipeensä. Nimittäin, vaikka Ruotsi karsii vasta torstaina, heillä oli jo eilen viisi laulua tulessa. He ovat avustaneet Moldovan, Hollannin, Makedonian, Venäjän ja Georgian laulujen tekemisessä, ja niistä vain Venäjä ja Georgia jatkavat kisoja.

Torstain karsinnassa ruotsalaiset ovat mukana oman kappaleensa lisäksi Azerbaidžanin laululla, ja finaalissa lisäksi Espanjan kappaleella.

Jos Solju olisi voittanut Suomen karsinnat, ruotsalaisilla olisi kisoissa yhdeksän kappaletta. Sepä kohentaisi jo kerrointakin mukavasti.

Eläköön integroitunut Eurooppa ja sen kansalliset musiikkiperinteet!

Ensimmäinen semifinaali oli tuttua kauraa: naisten paitakangas oli vähissä, kimallus arvossaan ja rakkaus puhdasta, joskin tuskaista.

Niiden lomassa Unkari lauloi sotaa vastaan, Romania lasten ja siirtotyöläisten puolesta, Armenia peitellysti kansanmurhan muistoista – ja Venäjä suvaitsevaisuudesta. Venäjän korkeista tavoitteista kielii se, että laulaja on sukunimeltään Gagarina.

Ukraina ei sattuneesta syystä ole kisoissa mukana, mutta Moldovaa edusti ukrainalainen Eduard Romanyuta – ja tippui, sattuneesta syystä.  Sen sijaan Albania, tuo euroviisumaailman ainainen orpolapsi, otettiin vihdoinkin finaaliin mukaan.

Loppukilpailuun jatkavat Albania, Armenia, Belgia, Georgia, Kreikka, Romania, Serbia, Unkari, Venäjä ja Viro. Hollannille, Makedonialle, Moldovalle, Suomelle, Tanskalle ja Valko-Venäjälle tuli noutaja.

Kommentoi »