Isacin iso unelma
Puheenaiheet
Isacin iso unelma
Poika ja isä. Kun lapsesta tulee poptähti, koko perheen elämä menee uusiksi. Teinitähti Isac Elliot ja hänen manageri-isänsä Fredrik Lundén tietävät tästä kaiken.
Julkaistu 18.11.2013
Apu

Kun Isac Elliot, 12, lähtee kävelemään kaveriporukan kanssa koulupäivän jälkeen kotiin, Isacin isä Fredrik Lundén, 35, seuraa poikansa koulumatkaa internetin kautta. Ensimmäiset fanit parveilevat koulun edustalla. Pitkin kotimatkaa Isac tallentuu häntä seuraavien tyttöjen kännykkäkameroille ja sitä kautta Twitteriin ja Instagramiin.

Isacilla on molemmissa palveluissa kymmeniätuhansia seuraajia ympäri Eurooppaa. Joinakin päivinä hän saattaa pysähtyä poseeraamaan tyttöjen kanssa, mutta toisinaan riittää, kunhan kävelee siinä ihka elävänä ja ihailtavana. Kun Isac lopulta sulkee perheen espoolaisen omakotitalon oven, tyttölauma jää päivystämään talon edustalle.

Vielä tämän vuoden alussa hän sai kulkea koulumatkansa rauhassa. Juuri kukaan ei ollut kuullut pojasta nimeltä Isac Elliot.

New Way Home -hitti on tehnyt Isacista puolessa vuodessa Suomen kansainvälisesti menestyneimmän teinitähden ja Isacin erityisopettajana työskentelevästä isästä Fredrik ”Fredi” Lundénista hänen managerinsa.

Menestys tuli lopulta äkkiä, mutta isä ja poika ovat saaneet törmätä myös ennakkoluuloihin.

Teidän elämänne menee pilalle! Vuonna 2000 Fredi, 22, ja Linda,19, olivat erilaisessa elämänvaiheessa kuin heidän suomenruotsalainen ystäväpiirinsä. Lukiota käyvä Linda oli raskaana, ja Fredi oli aloittanut erityispedagogiikan opinnot. Ulkopuoliset eivät olleet varauksettoman innostuneita nuorenparin vauvauutisesta.

Fredi ja Linda olivat kuitenkin ymmyrkäisinä onnesta, kun Isac Elliot Lundén syntyi joulukuussa 2000. Muutaman viikon kuluttua synnytyksestä Lindalla alkoivat ylioppilaskirjoitukset. Fredi hoiti poikaansa alusta asti tasaveroisesti Lindan kanssa.

Kaksi vuotta myöhemmin Isacille syntyi pikkusisko Ava. Perheen kotivideoille tallentui lukuisia otoksia tanssivista ja laulavista sisaruksista. Varsinkin Isac lauloi aina – ja hyvin.

6-vuotiaana hän pääsi Cantores Minores -poikakuoroon. Pikku-Isac oli innoissaan uudesta harrastuksesta ja kaveriporukasta, joten vanhemmat kuljettivat mielellään esikoista harjoituksiin. Tosin hän osasi jo 6-vuotiaana kulkea harjoituksiin Espoosta Helsinkiin myös yksin.

– Isac on ollut lapsesta asti todella vastuuntuntoinen. Hän kulki jo ekaluokkalaisena itse bussilla ja ratikalla, enkä ikinä ajatellut, ettei hän pärjäisi, Fredi muistelee.

Isac kuunteli myös paljon musiikkia. Erityisesti teinitähti Justin Bieberin läpimurto vuonna 2008 teki Isaciin vaikutuksen. Häntä alkoivat kiehtoa popmusiikki ja esiintyminen. Lahjakas poika pääsi mukaan Svenska Teaternin kahteen musikaaliin, Cabaretiin ja Kristina från Duvemålaan. Pian Isac kyseli isältään, miten hän voisi levyttää omia kappaleita.

Suomessa  lauletaan  suomeksi! Fredi ei ollut musiikkibisneksessä noviisi. Hän  keikkaili vuosia ska- ja reggae-musiikkia soittavassa The Capital Beat -yhtyeessä. Fredi kysyi ystävältään, voisivatko he Isacin kanssa äänittää demon tämän studiolla. Se valmistui talvella 2012.

Fredi kirjoitti eräällä välitunnilla demoon tiedotteen ja liitti mukaan muutaman Isacin Facebook-sivuilta otetun kuvan. Jo seuraavan vuorokauden sisällä neljästä levy-yhtiöstä soitettiin. Musiikkipomot halusivat tavata Isacin.

– Silloin ajattelin ensimmäistä kertaa, että tästähän voi tulla jotakin. Olin itse lähetellyt demoja levy-yhtiöihin, eikä niistä ikinä kuulunut mitään. Tiesin, miten homma toimii, Fredi naurahtaa.

Neuvottelut edistyivät, mutta levy-yhtiöt halusivat Isacin levyttävän suomeksi. Lopulta Sony Music oli ainoa, joka suostui Isacin vaatimukseen levyttää englanniksi. Levytyssopimus solmittiin kesällä 2012.

Isacin ja Fredin mielestä on monen asian summa, että keväällä julkaistulle Wake Up World -albumille löydetty New Way Home -kappale ylsi lopulta Norjan soittolistojen kärkeen.

– Yksi kappaleen tekijöistä oli norjalainen. Hän teki Norjassa promootiota, kiersi radiokanavia ja sellaista, Isac kertoo.

Isac noteraattiin myös tulevaisuuden tähtiä ennakoivalla amerikkalaisella Billboard Next Big Sound -listalla. Hän sijoittui listalla sijalle 11. Se, että Isacin keikat olivat heti alusta asti täynnä kirkuvia faneja, selittyy Fredin mukaan myös muulla aktiivisuudella.

– Ikke on ollut alusta asti aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Hän vastaa nykyajalle tyypilliseen fanien vaatimukseen olla heille läsnä.

Sosiaalinen media on mahdollistanut myös yhteydenpidon ulkomaisten fanien kanssa. Isacin suosio on tällä hetkellä suurinta Suomen lisäksi Norjassa ja Ruotsissa. Hänen faninsa kutsuvat itseään elliooterseiksi.

Viime kesänä Isac solmi sopimuksen brittiläisen Crown Management -toimiston kanssa. Saman toimiston väki hoitaa muun muassa miljoonia albumeita myyneiden Jessie J:n ja Ellie Gouldingin asioita.

Toimiston ansiosta Isac on keikkaillut ahkerasti myös Pohjoismaiden ulkopuolella, ja parhaillaan hän valloittaa Benelux-maita. Isacilla on ollut keikkoja myös Englannissa. Kuun lopussa hän lähtee Los Angelesiin.

Entäs  koulu? Kello on seitsemän illalla, kun isä ja poika asettuvat studioon kuvattavaksi. Isacilla on takana koulupäivä, ja seuraavana aamuna on lähtö Hollantiin keikalle. Kaksikko on hyvällä tuulella. Oikeastaan he näyttävät kuvissa hassutellessaan enemmän veljeksiltä kuin isältä ja pojalta.

– Tehdään tämä niin monta kertaa, että tulee varmasti hyvä, Isac toteaa ja on valmis hyppäämään kuvaajan pyynnöstä yhä uudelleen.

Fredi ja Isac arvelevat, että musikaalit ja poikakuoro ovat opettaneet kärsivällisyyttä. Usein artistin elämä on odottelua.

Poppari on selvästi motivoitunut työskentelemään unelmansa eteen – unelman, josta tuli hetkessä koko perheen projekti. Isacin managerina Fredi huolehtii poikansa sähköpostiliikenteestä, haastatteluista ja keikkapaikalla käytännön järjestelyistä. Kaupallisella alalla työskentelevä Linda puolestaan hoitaa iltaisin päivätyönsä jälkeen Isacin paperiasioita.

Vanhemmat ovat olleet alusta asti yhtä mieltä siitä, että toinen heistä on aina Isacin mukana keikoilla. Fredin on ollut helpompi järjestää työnsä niin, että hän pystyy kiertämään poikansa mukana.

Isac aloitti syksyllä ylä-asteen. Uusi koulu vaati myös palavereita uusien opettajien kanssa. Isac on ollut syksyn koulupäivistä paikalla noin puolet, mutta opettajat ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti poissaoloihin. Kiertueella isä valvoo poikansa koulunkäytiä.

– Tykkään opiskella lentokoneessa. Minulle jää asioita hyvin mieleen erikoisissa paikoissa. Saatan muistaa kokeessa, että tuonhan opettelin siellä hotellilla, Isac sanoo.

Fredi arvelee, että koulu on tyytyväinen, kunhan Isac hoitaa opiskelunsa nykyiseen tapaan.

– Suomessahan ei ole koulupakkoa, ainoastaan oppivelvollisuus. Kyllä Ikke joutuu tekemään kiertäessä koulun eteen uhrauksia. Kun kuvasimme New Yorkissa musiikkivideota, muut lähtivät kuvausten jälkeen shoppailemaan. Isac jäi lukemaan kokeisiin. Siitä taisi tulla vielä tosi hyvä numero, Fredi muistelee.

Riistetty  lapsuus? Isac elää tällä hetkellä hyvin erilaista elämää kuin ystävänsä. Poppari arvelee, että häntä väsyttää vain harvoin.

– Tykkään reissaamisesta ja musiikista tosi paljon. Tämä on niin siistiä. Kerran lensimme yhden päivän aikana Tanskasta Norjaan ja sitten takaisin Norjasta Tanskaan ja sieltä takaisin Suomeen keikalle. Sellaisina päivinä tietysti välillä väsyttää, Isac sanoo.

Fredi kertoo, että he yrittävät mahdollisimman usein lentää keikkapaikalle jo edellisenä iltana, jotta aikataulut pysyvät maltillisina. Promootiot ja studioajat Fredi sopii Suomessa illoille, jotta Isac saa käydä koulua.

Koko Lundénien perheen elämä on mennyt suosion myötä muutoin monella tapaa uusiksi. Kauppareissut ja ulkona syömiset Isacin kanssa on suunniteltava tarkasti ennakkoon fanien takia. Elokuviin Isac menee vasta mainosten pyöriessä.

– Kävin viime viikolla elokuvissa katsomassa One Direction -elokuvadokumentin. Kun tulimme mainosten pyöriessä sisälle, tajusin, että koko paikka oli täynnä ikäisiäni tyttöjä. Kaikki meni hyvin, sillä lähdimme ennen lopputekstejä pois.

Isac tapaa kavereitaan eniten kotona. Isä Fredi on huomannut Isacin kaveripiirissä tietynlaisia muutoksia.

– Kaverit ovat aina olleet meille tervetulleita. Meillä hengaa nyt myös enemmän sellaisia tyyppejä, joita ei ole ennen näkynyt. Joskus olen huomannut Instagramista, että joku tutuista on kuvannut meillä salaa Ikkeä ja kirjoittanut hengailevansa parhaan kaverinsa kanssa. Sellainen ei tietysti tunnu mukavalta.

Fredi sanoo, että he ovat myös saaneet selitellä ulkopuolisille valintaansa tukea Isacin uraa.

– Tuntuu oudolta, että jos nuori on hyvä urheilija, häntä pönkitetään ja kannustetaan. Jos taas nuori on hyvä musiikissa, niin saman tien ollaan riistämässä jotakin, Fredi sanoo.

Isacin vanhemmat ovat hyvin tietoisia siitä, mitä teinitähteys voi nuorelle aiheuttaa. Esimerkiksi Justin Bieberin maine ei ole enää kovin puhtoinen. Toisaalta toinen Isacin esikuva, Justin Timberlake, taas kasvoi teinitähdestä tasapainoiseksi aikuiseksi ja on tehnyt hienon uran.

– Toivottavasti Isacia auttaa se, että hänellä on jalat maassa. Iken taustajoukot ovat turvallisia ammattilaisia. Ja me olemme koko perhe hänen mukanaan ja tukenaan.

Unelmoi  isosti. Työkiireistä huolimatta perheessä vietetään tänäkin vuonna isänpäivää perinteitä vaalien.

– Kutsumme isoisät, tädit ja sedät meille syömään. Isänpäivä merkitsee meille yhdessäoloa perheen ja läheisten kanssa.

Fredi on ruotsia äidinkielenään puhuvalle Isacille työhommissakin pappa. Isä ja poika arvelevat molemmat olevansa positiivisia ja kärsivällisiä tyyppejä.

– Isä pitää musta kiertueella huolta niin kuin kotonakin. Tuo ruokaa ja huolehtii kamoista. En koe elämääni mitenkään raskaaksi. Huomaan  joskus, että isä on väsynyt, ja olen sanonut, että ei hänen ole pakko kiertää mukana. Mutta en ehkä taitaisi pärjätä vielä yksin, Isac virnistää.

Fredi käy ennen keikkaa bändin kanssa asioita läpi ja katsoo että 4–8 tanssijaa lämmittelevät ennen esitystä. Isacin keikat on alusta asti tehty isosti, sillä mukana kiertää 15 ihmistä. Äiti ja pikkusisko ehtivät välillä keikkamatkoille mukaan.

– Meillä perheen dynamiikka on muutoksessa, koska olemme Iken kanssa niin paljon poissa. Yritän antaa kotona pikkusiskolle sitten erityishuomiota. Kävimme Avan kanssa syksyllä kahdestaan isä-tytärmatkalla. Onhan tämä ollut hänellekin erikoinen tilanne.

Kaksikko arvelee yhteistyön onnistuvan myös siksi, että he kunnioittavat toisiaan. Välillä silti tiuskitaan.

– Tiuskimme puolin ja toisin, jos on stressaava tilanne. Jos faneja on joka puolella ja mietimme, miten pääsemme huomaamatta ohi, saatamme ajautua sanaharkkaan, Fredi ja Isac sanovat.

On aika lähteä kotiin valmistautumaan aamun lennolle. Montakohan fania odottaa kotiovella?

*****

Isac Elliot

  • Syntynyt 26.12.2000 Espoossa.
  • Asuu isän, äidin ja pikkusiskon kanssa Espoossa.
  • Aloitti laulajan uransa Cantores Minores -poikakuorossa. Esiintynyt Svenska Teaternin musikaaleissa. Esikoisalbumi Wake Up World julkaistiin viime toukokuussa. New Way Home -single on ollut soitetuimpien kappaleiden joukossa kaikissa Pohjoismaissa.
  • Isac Elliotin ensimmäinen suuri Suomen-konsertti järjestetään Barona Areenalla 20.12. Uusi single Dream Big julkaistiin lokakuussa.

*****

Fredrik Lundén

  • Syntynyt 7.6.1978 Helsingissä.
  • Asuu Espoossa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
  • Työskentelee erityisopettajana alakoulussa.
  • Kiertää maailmaa poikansa Isac Elliotin kanssa.

teksti Emilia Pyykkönen,

kuvat Joonas Vuorinen

Kommentoi »