Kirjailija Raisa Lardot täyttää 85 vuotta: ”Olen odottanut vuosikymmenet jotakin palkintoa” – Autofiktion pioneerin lapsuutta varjosti trauma
Kirjallisuus
Kirjailija Raisa Lardot täyttää 85 vuotta: ”Olen odottanut vuosikymmenet jotakin palkintoa” – Autofiktion pioneerin lapsuutta varjosti trauma
Kun aikanani aloitin autofiktiivisen kirjoittamisen, sitä pidettiin hirveän rohkeana ja uskomattomana. Luulin, että se on vain ohimenevä juttu. Nyt melkein kaikki kirjoittavat omasta elämästään, Raisa Lardot sanoo.
Julkaistu 10.1.2023
Apu

Raisa Lardot muistaa yhä, kuinka hän suunnitteli kirjan kirjoittamista jo kuusivuoti­aana tyttönä. Hän oli juuri paennut Suomeen vanhempiensa kanssa Soutjärveltä itärajan takaa. Vepsäläissyntyinen kirjailija purki sittemmin kokemuksiaan kehutussa kirjassa Ripaskalinnut. Se julkaistiin vuonna 1978.

– Sitä myytiin monta painosta. Kirja herätti niin paljon huomiota, että kuulemma ruokakauppojenkin kassoilla kaikki puhuivat siitä. Tekstiä pidettiin yllättävänä, Lardot kertoo.

Lardotin isä taisteli talvisodassa Neuvostoliiton joukoissa, mutta vihasi bolševismia. Lopulta hän antautui suomalaisille. Sittemmin perheen elämä asettui raiteilleen, mutta eräänä päivänä isä vangittiin ja vietiin niin nopeasti, että hän ei ehtinyt hyvästellä perhettään. Jatkosodan rauhansopimus velvoitti Suomea palauttamaan neuvostokansalaiset.

– Suomalaiset eivät katsoneet velvollisuudekseen suojella ihmistä, joka antoi henkensä Suomen puolesta. Isä vietiin Siperiaan ja äitini jäi viimeisillään raskaana Suomeen. Asuimme ilman sähköä ja hellaa.

Lardot myöntää odottaneensa enemmän tunnustusta Ripaskalinnuista.

– Olen odottanut vuosikymmenet jotakin palkintoa, mutta sellaista ei ole tullut. Yhden kirjakerhon palkinnon olen saanut.

Lardot on huomannut olleensa autofiktiivisen kirjallisuuden pioneeri. Sittemmin autofiktiot, joissa kirjoittaja on päähenkilö, ovat nousseet suosituiksi.

– Kun aikanani aloitin autofiktiivisen kirjoittamisen, sitä pidettiin hirveän rohkeana ja uskomattomana. Luulin, että se on vain ohimenevä juttu. Nyt melkein kaikki kirjoittavat omasta elämästään.

Lardotin uusin, vuonna 2015 ilmestynyt Raisa ja André on kokoomateos, jonka yksi osa kertoo päiväkirjanomaisesti hänen parisuhteestaan aivovammasta kärsineen miehensä omaishoitajana. Mies menehtyi hoivakodissa 2020.

– Tunnen, että olen nyt kertonut omasta elämästäni sen, mitä on ollut tarpeen kertoa. Kustantajia tuskin kiinnostaa se, että tulen vanhaksi.

Lardotin arkea vaivaavat kivut, mutta hän tuntee aitoa iloa seuratessaan lasten puuhastelua.

– Olen todella ylpeä jälkipolvestani. Yhtäkään hunsvottia en sieltä löydä.

Raisa Lardot

  • Syntynyt: 17.1.1938

  • Ura: Yhteensä 18 teosta, joista ensimmäinen, Hän jäi elämään, jul­kaistiin vuonna 1973.

  • Perhe: Hollannissa asuva poika ja Suomessa asuva tytär.

Kommentoi »