Image

Imagen autokoulu: Värisevät Cousteau-pipot


Jyrki Lehtolan viikkolistassa kaupunkiliikennehahmojen top 5

1. Ala-astelaiset.

Mistä se on tuon oppinut? Ja mikä vuosi nyt on? 1958? Siinä se odottaa kiltisti suojatien edessä ja kun auto pysähtyy, sen kasvoille leviää onnellinen hymy, se vilkuttaa kuskille, ylittää suojatien, vilkuttaa vielä uudestaan, mikä vuosi nyt on?

2. Eläkeläiset.

Tähän ikään mennessä sitä on oppinut, että ei ole mihinkään luottamista, ei edes siihen, mitä on tähän ikään mennessä oppinut. Seison tässä kadun kulmassa ja liikun vasta, kun maailma tyhjenee. No nyt tuo auto pysähtyi tuohon, että menisin. En mene. En varmasti mene. Eikö se nyt näe, kun heilutan, että mene vain, mene vain, varmaan kiire silläkin, minulla ei enää minnekään, en varmasti mene.

3. Roskakuskit.

Joo joo, tukittiin autolla taas tää kapea katu eikä mistään pääse minnekään. Ai sä oot nyt myöhässä meidän takia? Sellaista se on. Sä asut Ullanlinnassa, mä vien sun roskat, luuletsä että mä hirveästi välitän sun kiireisistä fiiliksistä ja palaverista, jossa kukaan ei sua kaipaa?

4. Keski-ikäiset kävelevät miehet.

Jaahas. Nyt tuo auto päästää mut tästä suojatien yli. No kai mä sitten ylitän sen. Pitäis varmaan jotenkin heiluttaa kättä, kiittää, mutta musta ei vain ole sellaiseen hullutteluun, no jos mä nyt nyökkäisin kiitokseksi sillä tavalla, ettei sitä huomaa kukaan muu kuin mä itse.

5. Värisevät Cousteau-pipot.

Yhtäkkiä keskelle tasa-arvoista risteystä, vasemmalta, päässään uudet vastamelukuulokkeet… neljä tähteä viidestä!... silmillään aurinkolasit hämärtyvässä Helsingissä… munstadisunhesa!...ilmestyy täysillä polkien pyöräilijä, ja autoilija äkkijarruttaa, mitä hyötyä, sillä pyöräilijä näkee äkkijarrutuksen… mun kuulokkeet olis voinut hajota, neljän tähden kuulokkeet!... pysähtyy, näyttää keskisormea… Cousteau-pipo värisee raivosta… ja jatkaa tuohtuneena matkaansa, nää Helsingin kadut, nää on mun mun mun, vaikkei tää pyörä ookaan mun, stadi on mun ja mä saan ajaa mun stadissa miten haluan.

Imagen autokoulu on juttuhanke, jossa Jyrki Lehtola opettaa opetusluvalla Sonja Saarikoskea ajamaan. Laaja artikkeli aiheesta ilmestyy kesän Imagessa.

Julkaistu: 15.6.2018