Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja: Tiina Lymi tavoittaa ohjaustyössään huumorin ja rakkauden
Kulttuuri
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja: Tiina Lymi tavoittaa ohjaustyössään huumorin ja rakkauden
Näyttelijä Tiina Lymi on osoittanut ohjaajankykyjä jo edellisissä elokuvissaan, mutta hänen uusin työnsä Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on koskettava kertomus perheen keskinäisistä suhteista ja ennen kaikkea vanhan jäärän ja hänen pojantyttärensä hienosta yhteydestä toisiinsa.
Julkaistu 23.8.2018
Apu

Kirjailija Tuomas Kyrön supersuosittua Mielensäpahoittajaa on luettu romaaneina, tarina on nähty eri teattereissa ja valkokankaalla viimeksi Antti Litjan tähdittämänä. Uusin tarina, Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja kääntää nyt uuden lehden äreän suomalaisukon elämäntarinassa. Käsikirjoituksesta vastaavat ohjaaja Tiina Lymi, Tuomas Kyrö ja Juha Lehtola.

Kolmikko on luonut tarinan yksin jääneestä Mielensäpahoittajasta, joka suunnittelee kuolemaansa ja veistää äreissä ajatuksissaan itselleen arkkua. Vaimonsa hautajaisissa hän päättää kuolla kahden kuukauden sisällä ja näkee välähdyksinä edesmenneen vaimonsa nuorikkona ja myös dementiaan sairastuneena vanhuksena.

Mietteiden synkät pohjavirrat saavat uusia pyörteitä, kun Mielensäpahoittajan 17-vuotias pojantytär Sofia pakenee vanhempiensa kunnianhimoisia toiveita vaarinsa luokse. Syömään sitä kuuluisaa ruskeaa kastiketta, perunoita ja kuuntelemaan vaarin nurinoita yhä hullummaksi menneestä maailmanmenosta.

Tarinaa sen enempää paljastamatta voidaan todeta, että vaarin ja tytön välille syntyy yhteys, jollaista Mielensäpahoittajalla ei ole ollut kahteen poikaansa.

Tiina Lymi on ohjannut tarinan suurella rakkaudella ja ymmärryksellä. Tuntuu, että ohjaajan oma elämänkokemus on tuonut tulkintaan lämpimiä sävyjä ja tunnelmaa, jota elokuvan hieno miehitys tukee.

Heikki Kinnunen astuu Mielensäpahoittajan saappaisiin luontevasti ja vailla mitään maneereita. Hänen lausumansa murahdukset, urahdukset ja melkein kiveen hakatut elämäntotuutensa ovat kuin luotu Kinnusen näyttelijänlaadulle. Suurenmoisena vastavoimana on pojantytärtä näyttelevän Satu Tuuli Karhun raikas tulkinta. Hän ei alleviivaa nuoruuttaan, vaan on juuri niin nuori ja raikas kuin roolissa pitää ollakin.

Mielensäpahoittajan poikana nähtiin jo edellisessä elokuvassa Iikka Forss, jolla on nyt pienempi rooli kuin veljeään esittävällä Jani Volasella. Volasen tyly, tytärtään maailmanmenestykseen puskevan isän rooli on lähes karikatyyri vanhemmasta, joka sälyttää omat toiveensa ja kunnianhimonsa lastensa päälle. Volanen ei ole kuitenkaan karikatyyri, vaan vakuuttavan kamala roolissaan. Elina Knihtilä hänen vaimonaan tukee aluksi puolisoaan, mutta lopulta äidin tunteet voittavat kaiken muun. Pariskunnan rakastelukohtaus on pitkään yhdessä olleen avioparin hikistä jyskytystä!

Sulevi Peltola ja Janne Reinikainen tekevät sivurooleissaan kerrassaan herkulliset roolit. Eronnutta lääkäriä näyttelevä Reinikainen tavoittaa roolissa kuin roolissa sellaisen hiljaisen huumorin, jota ei voi kuin ihailla. Lääkäri on pettynyt Tinderiin, josta ei edes vakavaraiselle lääkärille tahdo löytyä kumppania!

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja, ensi-ilta kautta maan 24.8.

Kommentoi »