Ikääntymisen taito 4/6: Suhteessa kaiken ikää
Terveys ja hyvinvointi
Ikääntymisen taito 4/6: Suhteessa kaiken ikää
Läheisyyden tarve ei sammu. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella rakastavaksi ihmiseksi.

Vanheneminen tuo mukanaan syvenevän tietoisuuden elämän katoavuudesta. Sen tajuaminen voi aiheuttaa surumielisyyttä ja pelkoa mutta usein myös kiitollisuutta ja iloa siitä, että vielä on aikaa.

Lopun edessä on olennaisinta, miten on uskaltanut rakastaa ja ottaa vastaan rakkautta. Rakastavaksi ihmiseksi kasvamista voi opetella koko elämän ajan.

Olen edelleen rakastunut vaimooni, mikä valaisee päiväni ja sulostuttaa iltani. Samalla en voi olla ajattelematta, kuinka paljon meillä on vielä yhteistä aikaa.

Mies, 78

Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Williamsin elokuva Laulu Marionille kertoo Marionin ja Arthurin, kahden hyvin erilaisen ihmisen välisestä rakkaudesta. Vakavasti sairas Marion edustaa elämäniloa, laulua ja naurua kuolemaansa asti. Arthur on yksinäinen, varautunut ja töykeä muita kuin vaimoaan ja lapsenlastaan kohtaan.

Arthurin sanoessa, ettei hänenlaisensa mies tee vaimoaan onnelliseksi, Marion vakuuttaa muuta:

”Olen rakastanut sinua siitä hetkestä, kun astuit synkkänä elämääni. Tiesin, mihin ryhdyin, ja sinä olet perusturvani.”

Arthurin antama hoiva ja rakkaus kannattelevat Marionia turvallisesti loppuun asti.

Puhutko tunteistasi rehellisesti?

Joillekin pareille eläkkeelle jääminen aiheuttaa vakavan aviokriisin. Eräs 35 vuotta naimisissa ollut pari kertoo, kuinka he olivat vuosien ajan lakaisseet maton alle monia vaikeita asioita.

”Jäätyämme kahden ongelmat alkoivat tulla esiin. Raivosimme ja syyttelimme toisiamme, itkimme ja rakastelimme. Tilanne meni niin pahaksi, että hakeuduimme pitkäaikaiseen terapiaan. Nyt ajatus yhteisestä tulevaisuudesta tuntuu hyvältä.”

Nykyään solmitaan aiempaa enemmän uusia liittoja vielä eläkeiässäkin. Viisi vuotta naimisissa ollut iäkäs pariskunta kertoo, kuinka he puhuivat etukäteen suhteensa uhkakuvista ja mahdollisuuksista. He tiesivät ennestään parisuhteessa elämisestä, sen ihanuudesta ja vaikeuksista. Riskin ottaminen kuitenkin kannatti.

Puolisot kokevat, että heidän tuoretta liittoaan kannattelevat suuri rakkaus, tunteet kokemuksina ja tahtotilana sekä huumori ja vahva eroottinen lataus.

Osaatko olla erillisenä yhdessä?

Aikuisen rakkaussuhteita on vaikea ymmärtää ilman, että tajuaa hänen lapsuutensa kiintymyssuhteita. Ihminen reagoi nykyhetken tapahtumiin lapsuuden kokemuksista käsin erityisesti silloin, kun hän kokee menetyksiä, jätetyksi tulemista, eroja ja syyllisyyden tunteita.

Kun johtavassa asemassa ollut kiireinen mieheni jäi eläkkeelle, hän alkoi yllättäen takertua minuun. Hän on kuin koiranpentu, joka kävelee koko ajan perässä.

Nainen, 65

Jos on lapsuudesta lähtien pitänyt pärjätä ja selvitä yksin, vanhuus ja yksinäisyys pelottavat. Turvattomuuden tunne voi tulla esiin mustasukkaisuutena, masennuksena ja pakonomaisena takertumisena puolisoon.Toisaalta puolisot saattavat etääntyä niin kauas toisistaan, että he elävät yhdessä yksin.

Psykoterapeutti Patricia Tudor-Sandahl kirjoittaa viisaasti Kolmas ikä -kirjassaan, kuinka ainoa ihminen, joka on jatkuvasti läsnä elämämme jokaisessa näytöksessä, olemme me itse. ”Siksi on tärkeää ottaa vastuuta siitä, mitä näytelmässä tapahtuu.”

Suhteen pitämiseen samana tarvitaan kaksi, mutta sen muuttamiseen riittää yksi. Muutoksen saa aikaan muuttumalla itse, ei odottamalla, että toinen muuttuu ensin.

On ollut helpottavaa viimein tajuta, etten voi tehdä toista onnelliseksi, ellei hän itse tee jotain elämälleen. Kohtelen miestäni ystävällisesti, mutta en enää ehdottele, mitä hän voisi tehdä voidakseen paremmin.

Nainen, 64

Suhteessa tulisi olla sekä yhteyttä ja läheisyyttä että vapautta ja erillisyyttä. Intiimi läheisyys syntyy siitä, että saa olla omanlaisensa ja säilyttää omat rajansa.

Voi olla lähellä toista, vaikka tämä ajattelee, tuntee ja kokee asioita toisin. Toista ihmistä ei tarvitse muuttaa tai rajoittaa. Kumpikin voi rauhassa ilmaista voimansa ja haavoittuvuutensa, heikkoutensa ja kyvykkyytensä.

Miten ilahdutat puolisoasi?

Varmin tapa tuhota puolisoiden välinen luottamus ja läheisyys ovat syyttely, nimittely, iva ja mykkäkoulu. Jokainen on itse vastuussa siitä, millä äänensävyllä puhuu ja millä tavalla katsoo toista.

Hyökkään vähemmän, hyväksyn enemmän.

Nainen, 68

Jos puolisot viettävät suurimman osan ajasta toistensa seurassa, on vaarana, että he keskittyvät liikaa kumppanin oletettuihin tai todellisiin vikoihin. Koska elämään yleensä liittyy muutenkin monenlaista huolta, pettymystä ja ärtymystä, toisen puutteisiin saattaa uppoutua niin, ettei ajatuksiin mahdu enää mitään muuta.

On viisasta lakata asettamasta kumppanille epärealistisia vaatimuksia ja antaa tilaa myös sille, mikä on hyvin.

Kymmenen vuotta yhdessä ollut pari kertoo, kuinka heidän liittonsa vahvistui, kun he alkoivat keskittyä suhteessaan kiitollisuuteen. He pyrkivät tietoisesti palvelemaan ja ilahduttamaan toisiaan. Samalla heille on tullut aiempaa helpommaksi puhua myös siitä, mikä harmittaa tai huolestuttaa.

Koetko itsesi yhä haluttavaksi?

Rakkaus on halua tahtoa toiselle hyvää. Samalla on suostuttava siihen, että toista ihmistä ei voi koskaan ymmärtää perin pohjin eikä saada häneltä täyttä ymmärrystä. Opitaan sietämään valoa ja varjoa, hyvää ja huonoa toisessa ja itsessä.

Moni ajattelee, että vanhuus sammuttaa seksin. On surullista, jos asiasta ei parisuhteessa puhuta, vaan se vain ikään kuin tapahtuu. Samalla saattaa jäädä muukin fyysinen hellyys.

Vanhetessa aistit terävöityvät ja seksin esteettisyys vahvistuu.

Nainen, 75

Iän myötä keho vanhenee. Se, miten kokee oman ulkonäkönsä, vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin.

Kätkenkö itseni puolisoni katseilta? Tunnenko, että hän haluaa minua edelleen? Jos toisen liiallinen lihominen tai huono hygienia vaivaavat, niistä on tärkeä puhua.

Meistä molemmista on tullut sen verran lihavia, että ei meinaa päästä toista lähelle, kun mahat tulevat vastaan. Tuemme nyt toisiamme kilojen vähentämisessä.

Mies, 62

Jos näemme seksuaalisuuden ennen kaikkea fyysisenä suorituksena, tyydymme aika vähään. Olennaisempaa kuin laukeamisen metsästys, on läheisyyden tuottama ilo.

Mielikuvitus, huumori, hulluttelu, erilaiset leikit ja lelut voivat olla nautittavia kokemuksia myös silloin, kun on monenlaisia fyysisiä vaivoja.

Kaikista aistielimistämme iho on ehdottomasti tärkein. Ihminen voi olla kuuro ja sokea tai häneltä voi puuttua haju- ja makuaisti, mutta hän ei voi elää, jos iho ei toimi.

Jotkut aiemmat tekemiset seksin alueella saattavat fyysisen tilan muuttuessa jäädä pois, mutta vanheneminen itsessään ei sammuta seksuaalisuutta, kosketuksen, läheisyyden ja kiihottumisen tarvetta.

Olkoon parisuhde sellainen, jossa tietoisuus ajan katoavuudesta syventää puolisoiden välistä rakkautta, myötätuntoa ja iloa. ●

Kommentoi »