Apu

Hyvinkään epäillylle ampujalle vapautus armeijastaHyvinkään epäillylle ampujalle vapautus armeijasta

Hirmuteosta epäilty oli innostunut sodankäynnistä. Kutsunnoissa hänelle annettiin jostain syystä vapautus asepalveluksesta.
Teksti Teppo Kuittinen

Hyvinkään epäilty ampuja on ollut poikkeuksellisen innostunut sodankäynnistä. Tämän vuoden kutsunnoissa hänelle annettiin kuitenkin vapautus varusmiespalveluksesta. Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista vahvisti Avulle, että hänen tietojensa mukaan epäilty oli saanut vapautuksen. Ihaksinen ei tiennyt perusteluita. Varusmiespalveluksesta voi saada vapautuksen usein eri perustein. Yleensä syynä on fyysinen tai henkinen kykenemättömyys palvelukseen.

Poliisi luonnehti viikonloppuna ampujaksi epäiltyä tavalliseksi nuoreksi mieheksi. Nuorukaisen koulukaverit ovat kuitenkin kertoneet hänen olleen yläasteella puoli vuotta poissa. Kun poika oli palannut kouluun, hän ei ollut kertonut syytä poissaoloonsa. Ihaksinen painottaa, että poliisilla ei ollut heti tapahtuman jälkeen käytössään epäillyn terveys- tai koulunkäyntitietoja.

– Kun poliisi kuvailee epäiltyä tavalliseksi, se tarkoittaa sitä, että hänellä ei ole rikosrekisteriä tai muita erityisiä merkintöjä poliisin omassa tietokannassa, Ihaksinen muistuttaa.

Peruskoulun jälkeen nuorimies opiskeli Hyvinkäällä Hyrian ammatillisessa koulutuskeskuksessa luonnonvara-alaa. Nuorukaisella oli koulun mukaan huomattava määrä poissaoloja lukukaudella 2010–11, ja keväällä 2011 hän itse irtisanoi opiskeluoikeutensa. Hän oli ollut ilman koulupaikkaa vuoden ajan ennen surmatekojaan.

Maanantaina iltapäivällä 23-vuotias naispoliisi oli edelleen kriittisessä tilassa. Yksi loukkaantuneista sen sijaan pääsi maanantaina kotiin. Muut viisi loukkaantunutta olivat yhä sairaalahoidossa, mutta heidän tilansa oli Töölön sairaalan lääkintäpäällikön Eero Hirvensalon mukaan vakaa.

Julkaistu: 28.5.2012