Apu

Hyvät eväät


Marja Aarnipuro: "Nyt kaivautuvat poteroistaan keskustelupalstoille ja televisioon ne lääketieteen kyseenalaistajat, joiden mielestä voita kannattaa syödä reilusti, mutta ruisleipä on vaarallista."

Arvasin, että rasva-, hiilihydraatti- ja D-vitamiinisodat syttyvät taas, kun pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkistetaan. Nyt kaivautuvat poteroistaan keskustelupalstoille ja televisioon ne lääketieteen kyseenalaistajat, joiden mielestä voita kannattaa syödä reilusti, mutta ruisleipä on vaarallista. He suosittelevat jättiannoksia D-vitamiinia ja kehottavat välttämään statiineja. Pelottavaa on se, miten moni uskoo näihin epätieteellisiin ohjeisiin.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ovat syntyneet yli sadan asiantuntijan yhteistyönä. Ne  pohjaavat tieteelliseen tutkimukseen ja vahvaan tutkimusnäyttöön. Tiede ei ole kasa mielipiteitä. Lääketieteellinen tieto perustuu kokemukseen, näyttöön ja epidemiologiaan. Yksittäisten tutkimustulosten pohjalta ei voida muuttaa hoitokäytäntöjä, ennen kuin tutkimusta on tehty riittävästi.

Olen sairastanut rintasyövän ja selvinnyt siitä tähän asti yksinomaan lääketieteen ansiosta. Minä uskon tieteeseen. D-vitamiinia syön yli pohjoismaisten suositusten, mutta vain siksi, että minulla on keliakia, D-vitamiinitasoni on tutkittu ja annostus on määrätty sen pohjalta.

Ravitsemussuosituksia laaditaan, jotta tietäisimme, miten voimme itse edistää terveyttämme. Samoja hyviä ohjeita annetaan myös syövän torjuntaan: vähän kovaa rasvaa, paljon kasviksia ja kuituja, liikuntaa, lepoa, vain vähän jos ollenkaan alkoholia eikä yhtään tupakkaa.

Terveellistä Roosa nauha -kuukautta!

Julkaistu: 8.10.2013