Mondo

Hyönteistutkija Kari Kaunisto kertoo: täältä löytyvät Suomen kiinnostavimmat hyönteiskohteet

Hyönteistutkija Kari Kaunisto kertoo: täältä löytyvät Suomen kiinnostavimmat hyönteiskohteet
Hyönteistutkija Kari Kaunisto on iloinen jopa hyttysistä.
Julkaistu: 19.6.2022

”Joku voi ajatella, että hyönteiset eivät ole mielenkiintoisia, mutta se ei ole totta. Tunnetuista eläinlajeista lähes 90 prosenttia on hyönteisiä, ja niiden joukossa on uskomattoman mielenkiintoisia tapauksia. Hyönteisillä on myös iso merkitys: ilman niitä maa­­pallo ei olisi elinkelpoinen.

Suomi on kiinnostava hyönteismaa, sillä täällä on mielenkiintoinen sekoitus arktisia lajeja sekä idän taigametsien ja Manner-Euroopan hyönteisiä.

Eräs harvinaisuus on idänsiilikäs eli borearctia menetriesii. Se on suuri ja räikeän värinen perhonen, jonka luultiin jo kuolleen sukupuuttoon. Viime vuosina Kuhmon ja Lieksan alueelta on kuitenkin löytynyt muutamia yksilöitä tätä maailman mittakaavassa super­harvinaista hyönteistä.

Helpommin löydettävä mutta silti hieno on häive­perhonen. Tämän uudistulokkaan koiraat hohtavat sähkön­sinisen sävyssä, ja niitä voi nähdä esi­merkiksi etelärannikolla sekä Kaakkois-­Suomessa. Toisaalta jopa kärpäsissä riittää tutkittavaa. Suomessa elää yli 4 200 eri kärpäslajia, ja niitä harrastaa pieni joukko ihmisiä.

Parasta sesonkia hyönteis­retkeilyyn on keskikesä, mutta tämä riippuu paljon siitä, mitä haluaa löytää. Talvella voi harrastaa vaikkapa luteita. Hyönteisretkelle lähtiessä olisi hyvä olla tunnistuskirjallisuutta tai muuta tietoa siitä, mitä haetaan. Lähelle tarkentavat kiikarit ja kamera ovat myös hyviä välineitä. Monesti laji tunnistetaan jälkikäteen kuvista.

Lapin-matkailijoita ärsyttävät usein hyttyset, mutta meidän tulisi olla iloisia siitä, että ne ovat siellä. Jokaisella hyönteislajilla on tärkeä tehtävä maailmassa. Jos hyttyset silti harmittavat, kevyt mutta pureman estävä vaatetus on kaiken a ja o. Hyttys­myrkkyäkin voi sipaista, jos tilanne äityy pahaksi, mutta hyttyskeräimiä en suosittelisi. Niistä voi olla pitkässä juoksussa haittaa luonnolle.”

Eräs Suomessa esiintyvä perhoslaji on loisto­kulta­siipi. Kuvassa lajin koiras heinäkuussa.

3 x kiinnostava hyönteiskohde Suomessa

Turunmaan saaristo

”Asun Turun seudulla, ja saaristo on muutenkin lähellä sydäntäni. Sieltä löytyy useita hienoja hyönteisiä, sillä etelän eksoottiset vaeltajalajit saapuvat usein ensimmäiseksi juuri lounaissaaristoon.”

Enontekiö

”Kaikkein pohjoisimmassa Suomessa voi nähdä monia arktisia hyönteislajeja. Utsjoen lisäksi parhaat paikat niiden löytämiseen ovat Käsivarren Lapissa.”

Kaakkois-Suomi

”Lappeenrannan ja Imatran alueelle on tullut idästä erilaisia lajeja, jotka elävät Venäjän taigametsissä. Suomen lajisto on nuorta ja kehittynyt vasta viimeisimmän jääkauden jälkeen, mutta Venäjällä on tosi monimuotoinen ja pidempään kehittynyt lajisto.”

Kari Kaunisto

Turun yliopiston erikoistutkija, joka teki väitöskirjansa sudenkorentojen ekologiasta. Kauniston ja Veikko Rinteen opaskirja Hyönteisiä Suomen luonnossa (Otava) ilmestyi keväällä 2021.

Kommentoi »