Huuhtele hiukset illalla ja 4 muuta neuvoa allergiaan
Terveys ja hyvinvointi
Huuhtele hiukset illalla ja 4 muuta neuvoa allergiaan
Nämä viisi neuvoa helpottavat oloasi, kun katupöly ja allergia tukkivat nenän.
Julkaistu 7.4.2017
Apu

1. Älä ota allergialääkettä varmuuden vuoksi. Allergialääkkeet ovat kehittyneet, ja nykyiset antihistamiinit tehoavat nopeasti. Antihistamiinit voi aloittaa vasta oireiden ilmaannuttua, muistuttaa Allergia- ja astmaliitto.

2. Käytä lääkettää tarpeeksi pitkään. Paikallishoitoa tarvitsevat oireet, kuten nenän tukkoisuus ja silmien kuivuminen, vaativat pitkäaikaista lääkekäyttöä. Nenäsuihkeet ja silmätipat voi ottaa käyttöön jo ennen ensioireita.

3. Etsi sopiva antihistamiini. Allergialääkkeiden sopivuuksissa on eroja, sillä ihmiset reagoivat antihistamiineihin eri tavalla. Tutkimusten mukaan antihistamiinien tehoissa ei ole eroja, joten sopimattoman antihistamiinin voi vaihtaa toiseen.

4. Käytä nenäkannua ja harjaa lemmikki. Allergiaoireita voi taltuttaa muillakin keinoilla. Päivittäinen nenäkannun käyttö puhdistaa limakalvot. Hiusten huuhtelu iltaisin ehkäisee siitepölyn siirtymistä tyynyyn. Lemmikin turkin harjaus ulkoilun jälkeen on tarpeen. Kotona tekstiilit raikastetaan siitepölyaikaan muuten kuin ulkona tuulettamalla, ja tuuletusikkunoita voi tiivistää siitepölysuodattimilla. 

5. Pysy sisällä päivisin. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamuun tai myöhäiseen iltaan. Kosteina päivinä siitepölyä on ilmassa vähiten.  Pahimpaan aikaan voi hankkia P2-luokan hengityssuojaimen. Tavallinen suojain ei jarruta siitepölyä. Syksyn tullen voi ottaa järeämmät aseet käyttöön ja aloittaa siedätyshoidon tulevaa vuotta varten. Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, kauneusjaterveys.fi

Teksti: Noora Takamäki

Kommentoi »