Hurmaava Hanko – kauniit hotellit, ihanat ravintolat ja hauskat nähtävyydet
Matkailu
Hurmaava Hanko – kauniit hotellit, ihanat ravintolat ja hauskat nähtävyydet
Hangon kesästä löytyy suloista huvilakulttuuria, sataman vanhojen äijien karismaa ja hyvää ruokaa merenelävistä. Etsimme Suomen eteläisimmän kaupungin parhaita asioita.
1Kommenttia
Julkaistu 28.5.2018
Mondo
1900-luvun alusta käytössä olleet uimakopit ovat Hangon ja sen rantojen tunnusmerkkejä.

Hangon kivoja ostoslöytöjä

Hangon käsityöläisten käsityöpuoti

Nelisenkymmentä hankolaista eri alojen kädentaitajaa pitää yllä yhdistystä, jonka kaupassa myydään virkattuja laukkuja, punottuja mattoja, kynttilöitä ja melkein mitä vain, mitä käsillä saa tehtyä. Esineitä on mukava hypistellä, kun viereisen huoneen kahvilan puheensorina ja lusikankilahdukset kantautuvat putiikkiin.

Raatihuoneentori 4, hankodesign.fi

Ditt och datt kuuluu Hangon kivoihin vanhantavaran putiikkeihin.

Hangon kirpputorit

Vanhantavaran metsästäjät voivat löytää aarteita monelta Hangon kirpputorilta. Kirppis-Ankka on näistä isoin, se on itsepalvelukirpputori, jossa on paljon lastenvaatteita ja leluja. Ditt och dattista löytyy vintage- ja design-tavaroita. Lähimmäinen-kirppikseltä voi bongata edullisesti huonekaluja ja sisustusesineitä.

Esplanadi 126, kirppis-ankka.fi

Raatihuoneenkatu 4, facebook/ ditt-och-datt

Esplanadi 62, lahimmainen.net

Foto Art Deco

Vuorikadun varrella on muutama kivijalkaputiikki, jotka myyvät sisustustavaraa. Yksi näistä on Foto Art Deco. Valokuvaajapariskunnan pitämä kauppa on toiminut kolmisenkymmentä vuotta, ja taannoin se laajeni myös sisustusliikkeeksi. Huonekalut, astiat ja koriste-esineet ovat pittoreskeja ja retrohenkisiä.

Ratakatu 9, fotoartdeco.fi

Hangon hurmaavaan arkkitehtuuriin voi tutustua omin päin (poimi opasvihko turisti-infosta) tai opastetulla kierroksella.

Hangon kulttuurinähtävyyksiä

Arkkitehtuurikierros

Hanko on mainio kohde arkkitehtuuri- ja historiaintoilijalle. Kaupunki perustettiin talvisatamaksi vuonna 1874, ja sen rakennuksia suunnitteli vuosien varrella nimekkäitä arkkitehtejä, kuten Lars Sonck ja Theodor Höijer. Reilun tunnin arkkitehtuurikävelyn voi tehdä turisti-infosta löytyvän kirjasen avulla tai menemällä opastetulle kierrokselle.

Kierros ryhmälle 90 e, Hangon matkailutoimisto Raatihuoneentori 5. tourism.hanko.fi

Kino Olympia

Hangon keskustassa toimii nostalginen elokuvateatteri Kino Olympia, jossa on näytetty elokuvia vuodesta 1946. Punaisesta sametista tehdyt vanhat penkit ja esirippu sekä omistajapariskunnan palvelu tekevät paikasta käymisen arvoisen. Teatterin ohjelmistossa on aina 1–2 leffaa kerrallaan. Loka–marraskuun taitteessa on Hangon elokuvajuhlat, jolloin kaupunki täyttyy filmihulluista.

Vuorikatu 11. kino-olympia.fi

Hangon museo

Kaupungin vanhin rakennus on 1700-luvun lopun kasarmi Itäsataman makasiinien takana. Valo siivilöityy museohalliin kauniisti katon pyöreistä ikkunoista. Myynnissä on viehättäviä Hanko-postikortteja. Museossa on vaihtuva näyttely, tänä vuonna nimeltään "Durchgangslager Hanko". Se kertoo yksittäisten sotilaiden elämästä toisen maailmansodan aikana, jolloin tuhannet saksalaiset sotilaat matkasivat Hangon kautta taistelemaan rintamalle. Näyttelyssä on esineitä, jotka valottavat suuren sotilasleirin arkea.

Hangon museo, Nycanderinkatu 4. Aikuiset 4 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Neljän tuulen tuvan omisti aikoinaan itse Mannerheim.

Hauskoja kahviloita

Alan’s Café

Alan’sin kahvilaan astuessa tuntuu kuin saapuisi hajamielisen akateemikon kotiin. Eripariset puukalusteet ja korkeat kirjahyllyt tuovat kotoisuutta. Korvapuustit ja piirakat leivotaan itse, kahvi on edullista. Vanhassa Villa Orrmanissa toimii kaksi putiikkiakin.

Raatihuoneentori 4. facebook.com/alans-cafe

Neljän tuulen tupa

Kun Bellevuen rantapromenadin kulkee loppuun, saapuu pienelle Mäntysaarelle, jossa on legendaarinen kahvila Neljän tuulen tupa. Nimen antoi itse Carl Gustaf Mannerheim, joka omisti kahvilan 1920-luvulla. Täällä on tunnelmallista mussuttaa graavilohileipää, kun aallot myrskyävät.

Neljäntuulenkuja, Pieni Mäntysaari

Voimakasiini

Jos kaipaat vaihtelua Itäsataman idyllisiin paikkoihin, mene Länsisataman niemennokkaan. Voimakasiinista saa kotiruokaa lounasaikaan. Vanhassa rakennuksessa syövät sataman puku- ja haalarimiehet. Terassilta merinäkymät.

Länsisatama. smormagasinet.fi

Hangossa nautitaan niin merinäkymistä kuin meren ruoka-antimista.

Ravintolat tarjoavat meren antimia

Ravintola på Kroken

Kalastajapariskunta Magnus ja Svetlana Ekströmin kala- ja äyriäisravintolassa voi valita à la carte -annoksen tai runsaan saaristolaispöydän. Kahvilasta saa lohikeittolounaan sekä herkkukorvapuusteja. På Krokenissa on kalapuotikin.

Hangonkylän satama. pakroken.fi

Hangon makaronitehdas

Itäsataman vanhoissa makasiineissa on vierekkäin hyviä ravintoloita, kuten Hangon makaronitehdas. Itse tehdyn luomutuorepastan kanssa voi valita vaikka jättirapuja tai lampaanfileetä. Nauti annoksista katsellen purjeveneitä.

Satamakatu 15. makaronitehdas.fi

Hangon Portti

Pikku lauttamatkan päässä Itäsatamasta Smultrongrundetilla on Suomen eteläisin ravintola. Isot ikkunat tuovat valoa, ja terassi on lintubongareiden hitti. Joskus täällä voi bongata mereltä jopa hylkeitä. Menyystä löytyy niin lohikeittoa, burgereita kuin poke bowl -annoksia.

Itämeren portti, N59 49/E22 38. hangonportti.fi

Näkymä merelle Hangon vesitornin korkeuksista.

Lähde luontoretkelle Hangon seudulla

Tulliniemen luontopolku

”Tervetuloa Suomen eteläkärkeen”, toivottaa kyltti Tulliniemen päässä. Alueelle pääsy oli pitkään kielletty, sillä niemellä toimii yleisöltä suljettu satama. Polulta ei saa poiketa, sillä se kulkee luonnonsuojelualueella, jossa on monia uhanalaisia lintuja ja kasveja. 6,7 kilometrin reitillä näkee kaunista luontoa ja kiinnostavaa historiaa. Se kiemurtelee esimerkiksi ohi parakkien, joissa oli rattijuoppoudesta ja irtolaisuudesta tuomittujen naisten työsiirtola 1940–50-luvulla.

Pyörällä Hangon ympäri

Hangosta saa parhaan käsityksen vuokraamalla pyörän ja ajamalla 19 kilometrin reitin. Hyvin opastettu reitti vie läpi erilaisten kaupunginosien: vanhojen villojen, satama-alueen, 1950–60-luvun omakotitaloalueiden ja metsien. Pohjoisen Hangonkylässä meininki on rouheampaa kuin etelän kauniilla huvila-alueella. Syö eväät Kappelisataman kallioilla.

Pyöränvuokraus esimerkiksi Itäsataman Sunfunista, vuorokausi 16 e.

Villa Maija kuuluu Hangon hurmaaviin huvilamajapaikkoihin.

Hangon vesitorni

Nouse hissillä vesitornin huipulle: 65 metriä merenpinnan yläpuolelta Hangon hahmottaa hyvin. Tyynellä ilmalla näkee 25 kilometrin päähän Bengtskärin majakalle. Hieno torni on rakennettu Neuvostoliiton räjäyttämän vesitornin tilalle vuonna 1943.

Vesitorni auki klo 13–16, heinäkuussa klo 13–18. Aikuiset 2 e, lapset 1 e.

Hangon romanttiset huvilat

Villa Maija

Kylpyläpuistossa sijaitsevan pitsihuvilan huoneet on sisustettu kotoisasti, kuin olisi hienostuneella kesämökillä. Iltateetä voi nautiskella lasiverannalla tai parvekkeella tohvelit jalassa. Vanhan huvilarouvan lisäksi pihapiiristä löytyvät Villa Anke ja Villa Janne, joissa voi myös majoittua. Omistajat kunnostavat villoja pieteetillä: mikään ei saa näyttää liian uudelta 1800-luvun lopun huvilassa. Aamiaista saa romanttisessa salongissa.

Appelgrenintie 7. villamaija.fi

Hotelli Regatta

Vanha jugendkivilinna kunnostettiin ja entisöitiin kauniisti jokunen vuosi sitten. Kristallikruunut ja tiiliseinät luovat Lars Sonckin piirtämään rakennukseen tunnelmaa. Kaikki 49 huonetta on sisustettu omalla tavallaan, skandinaaviseen tyyliin. Luksusta himoavalle on sviitti, jossa on torni. Regatassa on myös tasokas spa-osasto.

Torikatu 2. hotelliregatta.fi

Kotimajoitus

Hangossa on runsaasti mökkejä, huoneistoja ja omakotitaloja, joita voi vuokrata verkossa. Sivuilta voi selata vuokrakohteita hintoineen ja varaustietoineen. Tämä on kätevä ja hotelleja edullisempi vaihtoehto, jos haluaa majoittua suuremman porukan kanssa. Viikko omakotitalossa tai villassa maksaa kesällä noin 600–2 000 euroa.

1 kommentti