Image

Huomenna hän ajaaHuomenna hän ajaa

Imagen autokoulu on edennyt vaiheeseen, jossa opettaja odottaa oppilasta inssiajosta.
Teksti Jyrki Lehtola

Asioita, joita opettajalla käy mielessä odottaessaan oppilastaan ajokokeesta:

1. Onkohan näillä Ajovarman toimistojen estetiikalla ja paikkojen valinnalla yritetty kannustaa siihen, että kannattaa hankkia ajokortti, niin pääsee tällaisista paikoista nopeammin pois?

2. Olisi monelta kannalta toivottavaa, että Saarikoski ei ala pohdiskella tasa-arvoisessa risteyksessä autofiktion problematiikkaa.

3. Sisältäni ei löydy suuruutta pohtia yli kahta sekuntia kysymystä ”Olenko opettanut kaiken minkä osaan?”.

4. Mitä muuta pienen punaisen opetusauton sisällä voi tapahtua kuin oikeusmurha?

5. Elämässä pitäisi ehkä olla enemmän kasvattavia tilanteita, jotka eivät ratkea osaamisen, vaan sattuman perusteella, mutta tämä ei ole niitä.

6. Kumma jos joku ei ole ohjannut dokumenttia tästä nuorison toiveikkuuden ja pelon sekasotkusta Suomen Ajovarmojen pihalla.

7. Lopputuloksesta riippumatta ajomatka Hyvinkäältä takaisin Helsinkiin tulee sisältämään sisäisistä ristiriidoista vapaita tunteita.

8. Suomessa on aika paljon ihmisen kasvuun kuuluvia virstanpylväitä, joissa liian määräävänä tekijänä on tuntemattoman ihmisen mielivaltaisuus ja just sen hetkiset vitun fiilikset.

9. Jos Saarikoski tekee virheen jo ajokokeen alussa, pystyyköhän hän itkiessään ajamaan, ottamaan siitä kuvan ja jakamaan sen Instagramissa ilman, että tutkinnon suorittaja turhautuu?

10. Hyvin se menee, hyvin se menee, hyvin se menee.

Imagen autokoulu on juttuhanke, jossa Jyrki Lehtola opettaa opetusluvalla Imagen toimituspäällikkö Sonja Saarikoskea ajamaan. Opettaja ja oppilas julkaisevat viikoittain koulustaan lyhyen nettijutun. Artikkeli koko hankkeesta ilmestyy kesän Imagessa.

Julkaistu: 29.5.2018