Apu

Huhtikuun Apu-tonni meni tamperelaiselle Arvokas Vanhuus ARVA ry:lle, joka toteuttaa vanhusten unelmia


ARVA on jo lähes sadan innokkaan jäsenen yhdistys, joka toteuttaa ikäihmisten isoja unelmia. Apu-tonnilla 50 vanhusta pääsee Pyynikin kesäteatteriin.
Kuvat Harri Hinkka

Paljon kuulee puhetta siitä, miten vanhukset pitäisi huomioida nykyistä paremmin ja miten ikäihmisiä tulisi aktivoida elämään täyttä elämää koko ikä.

Ikävän usein julkilausujien puhti loppuu alkuunsa, ja ponnekkaasti ilmaistu toive jää toteutumatta. Onneksi on myös heitä, jotka panevat tuulemaan ja ryhtyvät sanoista tekoihin.

Yksi erinomainen, nyt jo lähes satajäseniseksi kasvanut ihmisjoukko muodostaa ARVA ry:n eli yhdistyksen, jonka nimilyhenne tulee sanoista Arvokas Vanhuus.

Sen jäsenten pyyteetön ja tuloksekas työ ikäihmisten kannustajina, ohjelmanjärjestäjinä ja erityisesti monien toiveiden toteuttajina saa huhtikuun Apu-tonnin tunnustukseksi erinomaisesta työstä.

Arvan puuhahenkilöistä Apu-tonnin vastaanottivat Tampereella yhdistyksen rahastonhoitaja Marjut Lemivaara ja varapuheenjohtaja Jussi Salonen, molemmat porukan alkuperäisiä puuhahenkilöitä.

– Palkinto on meille oikein iso ilo. Sillä on merkitys sekä henkisenä innostajana että taloudellisena tukena, sillä yhdistys toimii pitkälti vapaaehtoisvoimin, Lemivaara ja Salonen kertovat.

Ikäihmisille järjestetään kulttuuripäivä

Apu-tonnille on jo mietitty käyttökohde.

– Järjestämme 50 ikäihmiselle ikimuistoisen kulttuuripäivän Pyynikin kesäteatterissa.

Arva järjestää pyörätuolilla liikkuville taksikyydit, pääsyliput ovat kaikille maksuttomat ja makuelämykseen kuuluvat myös väliaikakahvit nisusen kera.

Asiaan kuuluvasti porukka pääsee Tampereen Joselininniemen pyörivässä katsomossa nauttimaan Minna Lindgrenin kirjoihin perustuvan ja Tommi Auvisen ohjaaman dekkarikomedian Ehtoolehdon sankarit. Siinä Eija Vilppaan, Tuija Piepposen ja Mari Turusen tähdittämä kolmikko palvelukodin omatoimisina asukkaina selvittelee kiharaiset juonenkäänteet huumorilla.

ARVAlla on oma Unelmatehdas, joka toteuttaa ikäihmisten unelmia, kuten pääsy ur­heilu- ja kulttuuri­tilaisuuksiin. Varapuheejohtaja Jussi Salonen ja rahastonhoitaja Marjut Lemivaara toimivat puuhahenkilöinä.

Unelmia pitää olla vanhanakin

ARVA toimii ansiokkaasti vanhojen ihmisten arvokkaan elämän edistämiseksi varsinkin ympärivuorokautisen hoidon asiakkaille.

– Arva ei kysele, mitä palveluja ikäihmiselle kuuluu virallisten mitoitusten mukaan. Me kysymme vain, mitä me voisimme heidän hyväkseen tehdä.

Jäseninä Arvassa on palvelutalojen asukkaita, heidän läheisiään, hoitajia, vapaaehtoistyöntekijöitä ja muita vanhusten hyvästä elämästä kiinnostuneita.

Pari vuotta sitten Arvaan syntyi uusi toimintamuoto, joka perustui suoraan ihmisten omille toiveille ja sai kuvaavan nimen Unelmatehdas.

– Perusajatuksemme mukaan elämä on luonteeltaan dynaaminen, koko iän virkeä kokonaisuus, ja sen kulkusuunta on mielestämme aina eteenpäin, Lemivaara kuvaa.

Unelmatehdas on ollut jo tuottelias. Toteutettu on esimerkiksi unelma päästä sinfoniakonserttiin Tampere-taloon, Ilveksen ja Tapparan jääkiekko-otteluun, seuraamaan Pirkanmaan aluepelastuslaitoksen pelastusnäytöstä sekä löylyttelemään satavuotiaaseen, Tampereen Pispalassa lämpiävään Rajaportin saunaan.

Toteutetuista unelmista on nauttinut joskus pari kolme, parhaimmillaan monta kymmentä ikäihmistä.

Arvokasta elämää ilman lisäkustannuksia

Yhteiskunnallisesti tai poliittisesti Arva ei ota kantaa vanhusten asemaan nyky-Suomessa. Apu-tonnin luovutuksen aikana Irlannista tavoitettu puheenjohtaja Jari Pirhonen muistuttaa, että Arvan Unelmatehdas on konsepti, ”jonka avulla on mahdollista tukea vanhojen ihmisten arvokasta elämää ilman vanhustenhoidon julkisia lisäkustannuksia”.

Kansalaistoiminta näyttää parhaat puolensa nyt jo viidettä vuottaan toimivassa yhdistyksessä, ja arvalaiset kiittävät myös yritysten tuntemaa yhteiskuntavastuuta.

– Monien firmojen ja kulttuurilaitosten ovia on meille avautunut ja niiltä on saatu tukea, Lemivaara ja Salonen kiittelevät.

Avajaisissa tanssitaan Aira Samulinin kanssa

Oma toimitila on vastikään hankittu, ja tavoite on palkata päätoiminen työntekijä Unelmatehtaan koneita pyörittämään.

– Nyt puuhan alla on Impivaaran rantaan Tampereelle valmistuva monitoimilaituri.Se valmistuu Arvan vuoden kestäneen lobbauksen ansiosta, kaupungin maksamana. Laiturilta pääsee nousemaan pyörätuolilla laivaan. Näin risteilyjen järjestäminen Näsijärvelle helpottuu, Salonen selvittää.

Avajaisjuhlia vietetään 11. kesäkuuta. Tilaisuuden kruunaa laiturin vihkijätär – myös Arvan jäsen.

– Hän on energinen ja ikinuori Aira Samulin, Jussi Salonen iloitsee.

Julkaistu: 26.4.2018