Hirvieläinkolarista kannattaa ilmoittaa hätäsovelluksella − muista nämä kolme tärkeää tekoa heti kolarin jälkeen
Puheenaiheet
Hirvieläinkolarista kannattaa ilmoittaa hätäsovelluksella − muista nämä kolme tärkeää tekoa heti kolarin jälkeen
Hirvieläinkolarin sattuessa asiasta tulee ilmoittaa hätäkeskukseen ja kertoa tarkka sijainti. Soitto käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu saapuu noutamaan kuolleen eläimen tai aloittaa loukkaantuneen eläimen jäljityksen.
1Kommenttia
Julkaistu 24.10.2022
Apu

Marraskuu on riistaonnettomuuksien kannalta vaarallisinta aikaa. Viime vuonna marraskuussa kirjattiin Tilastokeskuksen mukaan 2 264 riistaonnettomuutta eli noin kuudesosa kaikista tapauksista. Tuolloin onnettomuuksissa oli mukana hirvien lisäksi muun muassa valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita.

Jos olet kolaroinut hirvieläimen kanssa, tapahtuneesta tulee ilmoittaa mahdollisimman nopeasti yleiseen hätänumeroon. Ilmoitus on helpointa tehdä soittamalla kolaripaikalta 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Silloin hätäkeskus saa tietoonsa onnettomuuden tarkan tapahtumapaikan, ja suurriistavirka-apu (SRVA) löytää helposti perille.

− Soitto aloittaa tapahtumaketjun, jonka päätteeksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu saapuu noutamaan kuolleen eläimen tai aloittaa loukkaantuneen eläimen jäljityksen, kertoo Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Reima Laaja SRVA:n tiedotteessa.

Onnettomuuksien varalta itse kunkin on hyvä pitää autossa riista.fi-sivuilta löytyvää riistaonnettomuusmerkkiä. Siinä on selkeät toimintaohjeet suurriistakolarien varalle.

− Kolaripaikka tulee merkitä riistaonnettomuusmerkillä tai muulla autosta löytyvällä tarvikkeella, kuten muovipussilla, Laaja vinkkaa.

Merkintä on tärkeä, sillä se helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Merkki asetetaan kohtaan, jossa onnettomuudessa kuollut eläin on. Jos loukkaantunut eläin on kadonnut metsään tai muualle maastoon, sidotaan merkki sille puolelle tietä, jolle eläin katosi.

Kolaroituasi hirvieläimen kanssa muista varoittaa muuta liikennettä ja huolehtia mahdollisista loukkaantuneista taitojesi mukaan, ennen kuin ammattilaiset ehtivät paikalle.

1 kommentti