Henri Kontinen teki tennishistoriaa: Nämä viisi askelta veivät hänet huipulle
Puheenaiheet
Henri Kontinen teki tennishistoriaa: Nämä viisi askelta veivät hänet huipulle
Henri Kontinen nousi tenniksen nelinpelissä maailmanlistan kärkeen ensimmäisenä suomalaisena. Tässä siihen viisi syytä.
1Kommenttia
Julkaistu 3.4.2017
Apu

Ensimmäinen askel: Vuosi 2008, Wimbledon.

Kolmivuotiaana tenniksen treenaamisen aloittanut Henri Kontinen oli juuri täyttänyt 18 vuotta. Nyt hän asteli kaikkien tennispelaajien unelmaan, Wimbledonin tennisturnauksen loppuotteluun. Poikien kaksinpelin loppuottelussa tuli vastaan noutaja bulgarialaisen Grigor Dimitrovin muodossa, mutta kipinä oli syttynyt. Dimitrov nousi miesten kaksinpelin ATP-listalla vuonna 2014 yhdeksänneksi. Nelinpeliin vuonna 2013 keskittynyt Kontinen nousisi nelinpelaajien maailmanlistan ykköseksi maanantaina  3.4.2017.

Toinen askel: Jarkko Niemisen auringossa oli hyvä kasvaa.

Suomalaisen tenniksen suurlähettiläs Jarkko Nieminen (s. 1981) piti koko 2000-luvun alun suomalaistenniksen lippua korkealla, ja Henri Kontinen (s.1990) pelasikin monesti ystävänsä Niemisen kanssa nelinpeliä. Kaksikko voitti elokuussa 2014 Wienissä ATP-turnauksen kaikkien aikojen toisena suomalaisparina. Nieminen kasvoi maailmanluokan pelaajaksi uskomattomalla kahden käden rystylyönnillään ja jatkuvasti korkealla pysyneellä suoritustasollaan. Se nosti miehen tenniksen ATP-listalla jo sijalle 13. Kontinen taas ei noussut kovasta työstään ja lahjakkuudestaan huolimatta kaksinpelilistalla sijaa 220 korkeammalle, mutta terveydellisten syiden ja pelillisten ominaisuuksien vuoksi hänen pelimuodokseen valikoitui lopulta nelinpeli. Nyt hän on siinä maailman paras.   

Kolmas askel: Nelinpeli on eri peli.

Tenniksessä on todella eroa, pelaatko kentällä yksin vai kaksin vastustajaasi vastaan. Henri Kontisen ominaisuudet, kuten vahva verkkopeli, monipuolinen ja luja syöttövalikoima sekä loistava kehonhallinta ovat kuin tehtyjä nelinpeliin, jossa rytmi on nopeaa ja kaverin kanssa täytyy löytää saumaton yhteistyö. Henri Kontinen on pelannut nelinpeliä koko ammattilaisuransa ajan, ja hän on säätänyt ja kehittänyt jatkuvasti pelinsä yksityiskohtia. Hänestä on kasvanut vuosien varrella myös voittaja, joka pystyy kääntämään tiukat paikat melkein aina voitokseen. Kontista on usein verrattu pelaajana maailman ykköspelaaja Roger Federeriin, joka pelaa eleettömän tehokasta peliä ja jonka yksityiskohdat ovat huippuunsa viritettyjä. Henkka on Suomen Roger, Roger on Sveitsin Henkka. 

Neljäs askel: Pari on nelinpelaajalle tärkeämpi kuin käteen istuva maila.

Tennisturneella pareja myös vaihdetaan usein, turnauksesta toiseen. Monenlaista nelinpeliparia on mahtunut Henri Kontisenkin uralle. Kroatialaisen Marin Draganjan kanssa hän  nousi alkuvuonna 2015 kolmeen ATP-turnausvoittoon, ja filippiiniläisen Treat Hueyn kanssa saman vuoden lopulla kahteen ATP-turnausvoittoon. Viime vuoden Wimbledonin nurmella tuli jättipotti, kun Kontinen voitti sekanelinpelissä mestaruuden parinsa Heather Watsonin kanssa. Näin Kontisesta tuli  ensimmäinen aikuisten tasolla Grand Slam -turnauksen voittanut suomalaispelaaja. Varsinainen unelmapari syntyi viime vuoden alussa, kun Kontinen löi hynttyyt yhteen australialaisen John Peersin kanssa. Viime vuoden aikana pari eteni voitosta toiseen ja voitti upean kauden päätteeksi maailman kovimman tittelin: tenniksen ATP-finaaliturnauksen loppuottelun. Nyt Peers on maailmanlistan kakkonen.

Viides askel: Henri kasvoi rauhassa Tampereella. 

Tampereella vietetty lapsuus (isä Pentti, äiti Marja, sisar Sanna, veli Micke) kului tenniskentillä. Hänelle tarjottiin jo 2000-luvun vaihteessa mahdollisuutta siirtyä USA:n Miamiin tennisstipendiaatiksi, mutta perhe päätti antaa pojan kasvaa Suomessa. Tie vei kuitenkin tenniksen perässä Espooseen, Ruotsin Uppsalaan ja Tšekin Prahaan. Hän on viettänyt aikuiselämänsä tien päällä. Tällä hetkellä Kontinen asuu mallipuolisonsa Emilia Saksmanin kanssa Viron Tallinnassa, jossa hän voi rauhassa keskittyä siihen, minkä parhaiten taitaa: maailman huipputennikseen. ●

Teksti: Samuli Isola

1 kommentti