
Helsingin uutuushotellista löytyy kaupungin kuvauksellisin aula ja pala New Yorkia – Mondo testasi Katajanokalle avatun Pier 4:n
Sokos Hotelsin uusi majapaikka ilahduttaa hienolla arkkitehtuurillaan, mainiolla ravintolallaan ja kaikille avoimella kattoterassillaan.
Heti aulaan astuessa on pakko kaivaa ensin puhelin taskusta ja ottaa pari kuvaa. Elokuussa 2024 avatun Solo Sokos Hotel Pier 4:n mieleenpainuvin yksityiskohta on sen vastaanotto. Tilaa hallitsee korkea pyöreä sisäpiha, jonka seinät on tehty puusta. Lähes jokainen ovesta saapuva pysähtyy katsomaan sitä ja räpsimään kuvia.
Paikasta tulee hieman mieleen keskustakirjasto Oodi, joka sekin säväyttää komealla puuarkkitehtuurillaan. Tämän Katajanokalle valmistuneen hotellirakennuksen suunnitteli suomalainen Anttinen Oiva Arkkitehdit -toimisto, jonka aiemmista töistä muistetaan esimerkiksi Helsingin yliopiston pääkirjasto eli Kaisa-talo.

Ulkoa katsottuna rakennus kapeine ikkunoineen ei välttämättä vielä hurmaa, mutta se onkin parhaimmillaan sisältä koettuna. Vaaleat puupinnat ja kauniit designkalusteet luovat tyylikkään mutta kodikkaan tunnelman. Tämä on suomalaista nykyarkkitehtuuria parhaimmillaan.
Rakennuksen kruunu sijaitsee sopivasti sen huipulla, jossa on kaikille avoin kattoterassi. Oikeastaan se on pieni puisto kävelypolkuineen, istuskelupaikkoineen ja erilaisine istutuksineen. Maisema-arkkitehtitoimisto Nomaji on tehnyt loistotyötä, ja hyvä vertailukohta paikalle voisi olla New Yorkin kuuluisa kaupunkipuisto High Line. Tänne tekee mieli palata lueskelemaan kirjaa. Maisemat ulottuvat niin merelle kuin Katajanokan kattojen ylle, ja kesällä terassilla toimii myös baari.

Mutta millaista uutuushotellissa on yöpyä? Majoitumme Solo Supreme King -luokan huoneessa, josta on merinäköala. Noin 22 neliömetrin huone tuntuu yllättävän kompaktilta. Tila on muodoltaan pitkä mutta kapea, ja sen perällä oleva parisänky päätyineen vie paljon neliöitä, kuten myös kookas kylpyhuone. Oleskelutilaa ei kovin paljon jää, ja sängyn toisella puolella on suorastaan ahdasta. Jos kaipaa tilaa, kannattaa varata isomman luokan huone (noin 30 neliömetriä).
Muuten huoneessa ei ole valittamista. Yleisistä tiloista tuttu vaalea puuarkkitehtuuri näkyy myös majoituksissa, ja askeettisen kauniit huonekalut sopivat tyyliin. Kaikki kylpyhuoneesta minibaariin on kuin mistä tahansa laatuhotellista. Vaikka hotelli sijaitsee lähellä keskustaa, huoneessa on yöaikaan mukavan hiljaista.

Jos Pier 4:ssä majoittumisesta haluaa kaiken irti, maisemaan kannattaa satsata. Merenpuoleisista huoneista näkyy Eteläsataman edustalle, ja vesiliikenteen tarkkailu on iso osa yöpymisen viehätystä. Ikkunan ohi kulkevat niin Suomenlinnan lautat kuin sightseeing-risteilytkin. Ja pari kertaa päivässä voi katsella, kuinka kerrostalon kokoiset ruotsinlaivat peittävät hetkeksi maiseman saapuessaan terminaaleihinsa. Tällaista merinäköalaa harvasta Helsingin hotellista saa ihailla.

Pier 4:llä on vielä yksi valtti takataskussaan. Sen yhteydessä toimii ravintola Harbore, joka on todella kiinnostava paikka S-ryhmän hotellin ravintolaksi. Sitä luotsaa maailman huippuravintoloissa kokannut keittiömestari Sauli Kemppainen, joka pyrkii satsaamaan uutuuspaikassaan suomalaisiin ja pohjoismaisiin raaka-aineisiin.
Jokainen annos perustuu kahteen elementtiin, jotka muodostavat yhdessä toimivan makuparin (esimerkiksi kanttarelli ja omena, kirjolohi ja porkkana tai kampasimpukka ja kukkakaali). Taso on kuin mistä tahansa Helsingin huippuravintolasta, ja vihreällä kortilla saa ruuista bonukset. On melkeinpä ruokapalkinnon arvoinen teko, että ketjuravintoloistaan parjattu S-ryhmä avaa näin kunnianhimoisen paikan.


Harboressa tarjoillaan myös hotellin aamupala, joka sekin erottuu laadullaan. Mehupisteeltä voi kaataa lasiinsa mustaherukka-rakuunaa tai tyrni-appelsiinia, ja puuropöydässä on peräti neljä vaihtoehtoa riisipuurosta moniviljaan. Kotimaisuus näkyy esimerkiksi suomalaisvalmistajien herkkujuustoissa.
Uutuushotelli on hyvä vaihtoehto vaikkapa kotimaan hotellilomalle tai staycationille. Tänne voisi majoittaa myös Helsinkiin saapuvan ulkomaisen vieraan, jolle haluaa esitellä parhaita asioita Suomesta, kuten kiinnostavaa nykyarkkitehtuuria ja uutta ruokakulttuuria.
2 hh alkaen noin 200 euroa, sokoshotels.fi
