Mondo

Helsingin rautatieaseman uutuushotelli tarjoaa historialliset puitteet yöpymiselle

Helsingin rautatieaseman uutuushotelli tarjoaa historialliset puitteet yöpymiselle
Scandic Grand Central -hotellista löytyy tyylikästä jugendhenkeä ja romanttisia huoneita kaari-ikkunoineen.
Julkaistu: 23.5.2021

Yksi tämän vuoden kiinnostavimmista hotelliuutuuksista Suomessa on Helsingin rautatieaseman yhteyteen avattu Scandic Grand Central. Lähes 500 huoneen majapaikka remontoitiin VR:n entiseen toimistosiipeen, jonka vanhimmat osat ovat vuosilta 1909 ja 1936. Sisäpihalle valmistui lisäksi moderni uudisrakennus.

Historia näkyy tiloissa monin tavoin. Hauska esimerkki ovat seinään maalatut opastaulut toisen kerroksen aulassa. Niiden mukaan täällä työskentelivät aikoinaan muun muassa liikennetirehtööri, asianvalvoja ja kielenkääntäjä.

Rakennuksen suunnitteli Eliel Saarinen, ja hotelli on sisustettu talon alkuperäistä jugendhenkeä kunnioittaen. Saarisen taloon piirtämiä alkuperäisiä kalusteita voi nähdä sisäänkäynnin lisäksi esimerkiksi kokoustiloissa. Myös rappukäytävät, alkuperäiset valaisimet ja huoneiden sisäänkäyntien lasiovet huokuvat 1900-luvun alun tunnelmaa. Hotellista löytyy myös tiettävästi pisin hotellin käytävä Suomessa (159 metriä).

Scandic Grand Centralista löytyy tiettävästi Suomen pisin hotellin käytävä.

Huoneiden tyyli vaihtelee riippuen siitä, millä puolella taloa ollaan. Siksi onkin vaikea sanoa, mistä löytyvät niistä tunnelmallisimmat. Jos kaipaa omaa romanttista sopukkaa, ylimmän kerroksen mansardikaton alla sijaitsevissa huoneissa on kauniit, hieman pariisilaishenkiset kaari-ikkunat, joista voi katsella Rautatientorille tai suojaiselle sisäpihalle.

Ylellisen tyylikästä tunnelmaa taas tarjoavat entisiin johtajien toimistoihin tehdyt junior suite -huoneet. VR:n aikaan näistä huoneista käytiin kuulemma päälliköiden kesken kilpailua. Tilaa riittää, ja valtavan kaarevan erkkerin edessä olevalla sohvaryhmällä kelpaa istuskella.

Hotellin yhteydessä toimii klassiseen eurooppalaiseen keittiöön keskittyvä ravintola Brasserie Grand, jossa myös aamupala tarjoillaan. Ravintolan viihtyisin tila on sisäpihan puolelle rakennettu talvipuutarhamainen lasiterassi. Hyvällä säällä aamukahvit voi nauttia myös sen edustalla olevissa ulkopöydissä.

Ylimmän kerroksen huoneissa on romanttista tunnelmaa.
Kommentoi »