Apu

Helmikuussa eronnut Marita Taavitsainen: "En usko, että menen enää naimisiin"

Helmikuussa eronnut Marita Taavitsainen: "En usko, että menen enää naimisiin"
Marita Taavitsainen täyttää ensi kuussa 50 vuotta. Ikääntyminen aiheuttaa lavatähdille ulkonäköpaineita, mutta Taavitsainen ei edes harkitse käyntiä plastiikkakirurgilla. Hän pelkää leikkausta sairautensa takia. Paineita tasaavat lapset ja intohimo työhön.
Julkaistu: 11.7.2018

Punainen aitta sinisine ovineen on oivallinen tausta ehdalle Suomi-neidolle. Tangokuningatar Marita Taavitsainen, 49, nojautuu paljain jaloin aitan ovea vasten ja hymyilee niin, että siniset silmät säihkyvät.

Takana on monivaiheinen vuosi, mutta kotkalaissyntyisen Maritan luonteeseen ei ylenmääräinen murehdinta sovi. Marita ei halua vatvoa elämänsä mullistuksia, vaikka tiedetäänhän se jo, että avioero on totta. Vuonna 2008 solmittu avioliitto Tomi Natrin kanssa päättyi pariterapiasta ja yhteenpaluuyrityksestä huolimatta. Natri haki eroa helmikuun lopussa.

– Lasten ehdoilla ja käytäntö edellä mennään. Arjen pitää pyöriä ja elämän jatkua. Kotitalomme Hyvinkäällä on yhä myynnissä, Marita kuittaa.

Marita sanoo eläneensä liki 40-vuotiaaksi asti enemmän tai vähemmän sinkkuna, villinä ja vapaana, mitä nyt muutamia lyhyempiä seurusteluja oli.

– Sitten tuli Tomi, joka pohjalaisen itsevarmasti tarjosi minulle valmiin paketin. Hyvän miehen, avioliiton, lapset, talon. Häistä yhdeksän kuukauden päästä syntyi esikoistyttäremme. Olin 41-vuotiaana ensisynnyttäjänä riskirajoilla, mutta en epäröinyt toistakaan raskautta, vaikka olin jo pari vuotta vanhempi.

Vasta lapset näyttivät oikean rakkauden

Lapset ovat Maritalle kaikki kaikessa.

Stella, 9, ja Iines, 7, ovat antaneet laulu-uraansa keskittyneelle tangotähdelle toisenlaista sisältöä elämään.

– Olen ollut laulaja jo niin kauan, että siitä on tullut elämäntapa, vähän rutiiniakin. Lapset veivät arkeni seuraavalle tasolle, tarjosivat uuden perspektiivin. Olen itse ainut lapsi, ja minulla oli pitkään kaikki edellytykset minä-minä-elämään. Tyttäreni ovat opettaneet minut epäitsekkääksi, Marita tunnustaa.

Marita sanoo vasta nyt tajunneensa, mitä oikea rakkaus on.

– Kun vertaa lapsiini tuntemaani rakkautta miestä tai ylipäätään avioliittoa kohtaan, ihan eri sfääreissä liidellään. Hellyyteni tyttäriäni kohtaan on tärkeämpää ja vahvempaa kuin mikään aiemmin kokemani.

Marita pohtii avioliiton järkevyyttä.

– Enpä usko, että menen enää naimisiin. Tarvitseeko siihen jotain symbolista liittoa, jotta voi rakastaa omia lapsiaan, antaa heille hyvän kodin ja elää onnellista elämää?

"Yritän tuntea itseni hyödylliseksi"

Marita myöntää potevansa koko ajan huonoa omatuntoa siitä, ettei hän ehdi olla tyttäriensä arjessa riittävästi läsnä.

– Se kuuluu kaiketi jokaisen äidin tunteisiin. Stella ja Iines ovat todella liikunnallisia. He harrastavat ringetteä, yleisurheilua, pesäpalloa, cheerleadingiä… Saivat juuri golfissa green carditkin! Keikkatyöläisenä en pääse heidän treeneihinsä, sillä kaikki tuntuu aina tapahtuvan päällekkäin. Muutamissa mokkapalamyyjäisissä olen yrittänyt auttaa, jotta tuntisin itseni edes vähän hyödylliseksi.

Laulaja pohtii, että toisaalta olisi kai hirveää olla täydellinen äiti.

– En usko, että sellaisia onkaan. Aina löytyisi jotain parannettavaa, vaikkapa silitetymmät vaatteet tai letitetymmät tukat.

"Uppoudun itsekin älypuhelimeen"

Älypuhelimien ja somen käyttö on Marita Taavitsaisen mielestä mennyt liiallisuuksiin, iästä riippumatta.

– Vaikka yritän olla lapsilleni läsnä, liian usein huomaan sohvalla tarttuvani kännykkääni tai uppoutuvani Facebookiin. Yritä siinä asettaa lapsille rajoja, kun ei itsekään osaa irrottaa vehjettä kädestä!

Marita hymähtää, että hän on hirveän taitava ongelmien siirtämisessä.

– Pois silmistä, pois mielestä. Mikähän siinä on? En tahdo millään saada pakollisia pikkuasioita hoidettua. Yksi kirje pyöri kuukauden autossani, kunnes sain sen postiin. Arki sirpaloituu, kun koko ajan pitäisi kulkea kello kädessä kalenteria vilkuillen.

Lapset auttavat

Lapsiltaan Marita saa arvokasta apua.

– Heitä voi pyytää lukemaan ruokapakkausten pientä tekstiä, kun äitiä ikänäkö jo vaivaa. Minulla oli lompakon korttitasku koko kevättalven kadoksissa, siellä oli kaikki Kela-kortit ja bonuskortit. Iines sen lopulta löysi mikron alta. Hyvä, että löysi, niin sain Ikean kanta-asiakaskorttini takaisin. Sillä saa nimittäin tavaratalossa ilmaisen kahvin. Hassua, että ihminen on niin pihi, että ostaa sadoilla euroilla tavaraa mutta ei halua törsätä euroa kahviin.

Huonekaluliikkeet ovat Maritalle tuttuja, sillä hän on innostunut sisustamisesta. Ansiolistalla on jo torniolaisen hotelli Mustaparran sisustaminen.

– Se oli ihana projekti. Olen aina ollut oman elämäni sisustaja, toki kavereidenkin. Ahmin sisustuslehtiä, ja jos en saa yöllä unta, selailen netissä tuntikausia tyylejä ja vaikutteita. Käsillä tekeminen on minulle parasta terapiaa, suoranainen henkireikä ja intohimo. Ennen tangoja työskentelin kampaajana, loin siis tyylejä silloinkin.

Marita Taavitsainen on perfektionisti, tähtimerkiltään neitsyt.

– Haluan viimeistellä ja nähdä työni jäljen, laittaa verhon poimut ojennukseen ja tyynyt sentilleen paikoilleen. Pikkutarkkuuteni näkyy juuri tuollaisissa omituisissa pikkuasioissa. Suurissa linjoissa olen väljä ja suurpiirteinen.

Musikaali paras lääke huonoon päivään

Laulukeikat tuovat yhä leivän Taavitsaisen pöytään. Vuonna 1995 tangokuningattareksi kruunattu Marita kiertää kymmenen keikan kuukausitahtia.

Marita on esiintynyt myös vanhusten palvelutaloissa yhdessä Mikael Konttisen kanssa.

– Se oli mahtava kiertue, jolla pääsi lähelle katsojaa ja jopa todistamaan musiikin voiman. Oli sydäntälämmittävää kuulla, kuinka vuoden puhumatta ollut vanhus syttyi laulamaan Satumaata.

Myös näytteleminen on Maritan sydäntä lähellä. Äiti kuljetti tytärtään jo pienenä teatteriin.

– Esiinnyin Kotkan nuorisoteatterissa West Side Story -musikaalissa varmaan 30 vuotta sitten. Rakastan musikaaleja: se tarina, musiikki, koreografia. Jos minulla on huono päivä, paras lääke harmaaseen mielialaan on musikaalin katsominen.

Esittää Kari Tapion vaimoa

Marita on ehtinyt esiintyä jo useissa produktioissa: muun muassa Harmony Sisters -musikaalissa, Taaborinvuoren kesäteatterissa Peter Panissa ja Vaahteramäen Eemelissä sekä Katri Helena -musikaalin roolissa Kangasniemellä.

– En väitä olevani näyttelijä, vaan musikkinäytelmien esiintyjä. Nautin lavalla olosta. Tanssilavoillahan saan tehdä oman musikaalin joka ilta.

Parhaillaan Marita esittää Kari Tapion vaimoa edesmenneen iskelmälegendan elämästä kertovassa musiikkinäytelmässä 15 kesää. Esitys on pyörinyt juhannuksesta lähtien Ränssin kievarin kesäteatterissa Jyväskylän kupeessa. Viimeinen näytös on 22. heinäkuuta.

– Ehdin toki tavata Karin vaimon Pia Viheriävaaran vuosien varrella muutamankin kerran. Äitini taas tunsi nuorena Kari Tapion ja oli opettanut tämän kuulemma tanssimaankin. Meillä on kuva, jossa äitini ja Kari istuvat yhdessä mopon satulassa.

Syksyllä Maritaa odottaa mielenkiintoinen tv-projekti, josta hän ei kuitenkaan saa vielä enempää puhua.

– Ajattelen sitä jännittynein ja iloisin mielin.

Lokakuussa Marita tanssittaa Apu-kerhon Välimeren-risteilyllä.

– Se kruunaa syksyni. Olen ollut aiemmin Karibiallakin Apu-kerhon kanssa, samoin Vietnamissa ja Thaimaassa. Reissut lukijoiden seurassa ovat aina mukavia ja elämyksellisiä.

Ei aikaa liikunnalle

Elokuussa 50 vuotta täyttävä Marita ei pelkää ikääntymistä.

– Olen onnellinen siitä, että olen saanut nähdä ja kokea niin paljon, ja ennen kaikkea siitä, että olen saanut aikaan kaksi ihanaa lasta. He ovat elämäni paras saavutus.

Tasavuosiaan Marita aikoo juhlia pihakekkereiden merkeissä.

– Jos taloamme ei ole ehditty myydä, kahden hehtaarin tontille kyllä mahtuu juhlimaan. Täytekakkua, samppanjaa, grillimakkaraa, läheiset ja sukulaiset, lapset ja lampaat. Muuta ei tarvita. Minulla on seuraavana päivänä kaiken huipuksi päiväkeikka. Juuri 50-vuotisjuhlien jälkeisenä päivänä!

Marita myöntää, että lavatähteys asettaa ulkonäköpaineita.

– En ole pohtinut kauneusleikkauksia. Kyllähän sitä toisinaan peilin edessä miettii vuosien jättämiä jälkiä, mutta pelkään leikkauksia. Sairauteni vuoksi en uskalla mennä turhaan operoitavaksi, sillä riskit ovat normaalia suuremmat.

Marita on sairastanut ykköstyypin diabetesta 19-vuotiaasta. Piikitys on joka­päiväinen tapa.

– Diabetes on varmasti vaikuttanut valintoihini. Diabetes on tullut 30 vuodessa luonnolliseksi osaksi elämääni. Minulla on aina eväät mukana, hunajapusseja kassissa. En lähde kikkailemaan terveydelläni.

Toisin kuin tyttärensä, Marita ei ehdi harrastaa liikuntaa.

– Pidän kunnostani huolta hyötyliikunnalla. Kuljen portaita, ajan nurmikkoa, kolaan lunta. Olen tällainen perusliikkuja. Oma äitini on minua varmaan sata kertaa reippaampi.

Maritan 73-vuotias äiti on tyttärelleen tärkeä. Mummina hän on pidetty ja maailman parhaan riisipuuron keittäjä.

– Isäni kuoli, kun olin vain viisivuotias. Siksi äitini on ollut minulle peruspilari. Minua harmittaa, että parikymppisenä minulla oli erakkovaihe, jolloin erkaannuin äidistäni melkein kymmeneksi vuodeksi. Sen jälkeen olemme taas olleet hyvin läheisiä.

"Rakastan Jari Sillanpäätä yli kaiken"

Jari Sillanpää on Maritan hyvä ystävä. Molemmat ovat 23 vuoden takaisia tangokuninkaallisia.

– Rakastan Jaria yli kaiken. Hauskempaa tai syvällisempää ihmistä en tunne. Näemme kerran vuodessa, mutta höpöttelemme puhelimessa säännöllisesti, Marita kertoo.

Marita sanoo olevansa Jarin tukena, jos hän apua pyytää.

– Huumeasiassa Jari on ilmaissut, ettei halua apua. Kunnioitan sitä. Ymmärrän, ettei hän koe tarpeelliseksi olla pahoillaan, koska ei ole tehnyt muille pahaa.

Maritan mielestä on silti hyvä, että huumeista keskustellaan julkisesti.

– Muuten olisi helppo sulkea kaikki uusi tai pelottava pois.

Juttu julkaistiin Avussa 28/2018.

Kommentoi »