Image

Helmikuun parhaat elokuvatHelmikuun parhaat elokuvat

Imagen elokuvakriitikko Anton Vanha-Majamaan katsoi helmikuun kiinnostavimmat elokuvat.
Teksti Anton Vanha-Majamaa

Rat Film (Theo Anthony)

The Wiren nähneelle ei tule yllätyksenä, että Baltimoressa on ongelmia. Tv-sarja esitteli yhteiskuntakoneen, jonka alimman piirin muodostivat kodittomat ja narkkarit. Theo Anthonyn outo ja kuumottava dokuessee Rat Film sukeltaa vielä syvemmälle. Se kertoo rotista ja Yhdysvalloista, tuholaistorjunnasta ja rotusorrosta, sekä siitä, miten Baltimoressa kaavoitettiin mustille amerikkalaisille omat naapurustot 1910-luvulla.

DocPoint 29.1.–4.2.

Rodeo – Viron villit vuodet (Raimo Jõerand & Kiur Aarma)

Viro itsenäistyi toista kertaa elokuussa 1991, ja sitä nousi johtamaan Euroopan nuorin pääministeri, 32-vuotias Mart Laar. DocPointin avajaiselokuvana esitettävässä dokumentissa pääministeri Laar kuvailee ysärin alkua rock’n’rolliksi. Sitä se ehkä olikin, mutta puhuvien setäpäiden kertomana meininki ei aina ihan välity.

DocPoint 29.1.–4.2.

Call Me By Your Name (Luka Guadagnino)

17-kesäinen Elio (Timothée Chalamet) tutustuu arkeologi-isänsä avustajaan Oliveriin (Armie Hammer) Italian-lomalla. Miehet tunnustelevat toisiaan, nuorempi rakastuu, vanhempi varoo. On vuosi 1983 ja diskossa soi The Psychedelic Furs. Homoelokuvissa rakastavaiset kohtaavat usein vastoinkäymisiä. André Acimanin romaaniin perustuva Call Me By Your Name ei ole kiinnostunut sellaisesta. Sen vaivihkainen paino juontuu siitä, että ensirakkaus on aina kova paikka. Kuvaaja Sayombhu Mukdeeprom käyttää luonnonvaloa maagisesti.

Ensi-ilta 26.1.

The Florida Project (Sean Baker)

Kuusivuotias Moonee asuu äitinsä Halleyn kanssa taikalinnan mukaan nimetyssä motellissa Floridassa. Fyysisesti ihan Disney Worldin kupeessa, oikeasti valovuosien päässä. He ovat ”näkymättömiä kodittomia”, jollaisia on Yhdysvalloissa satoja tuhansia. The Florida Project on alkuvuoden ilahduttavin ensi-ilta. Se kuvaa kurjuutta lapsen pidäkkeettömän ilon lävitse rehellisyydellä, joka itkettää ja naurattaa. On kesä, ja Moonee kavereineen tutkailee hylättyjä taloja, terrorisoi motellin asukkaita (ja Willem Dafoen näyttelemää omistajaa) ja syö hirveät määrät jäätelöä. Kamera yrittää kaikin voimin pysytellä polvenkorkuisten viikarien vauhdissa.

Ensi-ilta 2.2.

Julkaistu: 1.2.2018