Eeva

Heinimäelle uskonto ei ole nautintojen kieltämistä


Pastori, tietokirjailija Jaakko Heinimäki piti Sinebrychoffin taidemuseossa luennon otsikolla "Viini ja elämänjano". Esitelmä liittyi museossa parasta aikaa nähtävillä olevaan Asetelma – elämä tarjottimella -näyttelyyn. Videolla Heinimäki esittelee Bacchus-maalausta, jossa kiteytyvät elämän nautinnot, mutta samalla läsnä on kaiken hetkellisyys. Viinin jumalan Bacchuksen mukaan nimetyt bakkanaalit olivat antiikin maailmassa alunperin naisten juhla.

Pastori, tietokirjailija Jaakko Heinimäki piti Sinebrychoffin taidemuseossa luennon otsikolla "Viini ja elämänjano". Esitelmä liittyi museossa parasta aikaa nähtävillä olevaan Asetelma – elämä tarjottimella -näyttelyyn.

Videolla Heinimäki esittelee Bacchus-maalausta, jossa kiteytyvät elämän nautinnot, mutta samalla läsnä on kaiken hetkellisyys. Viinin jumalan Bacchuksen mukaan nimetyt bakkanaalit olivat antiikin maailmassa alunperin naisten juhla. Koska naiset olivat lähes orjan asemassa, kerran vuodessa he pääsivät irrottelemaan keskenään, nauttimaan elämän antimista ja heittämään arjen hierarkiat nurinniskoin.

Luterilaisella uskonnolla on Heinimäen mukaan turhan ankara maine, se ei alun perinkään kieltänyt elämästä nauttimista. Sen sijaan huomattavasti askeettisempi uskonsuunta oli kalvinismi, jonka varjossa taas herkulliset ja runsautta pursuavat asetelmamaalaukset ovat syntyneet. Mutta siihenkin löytyy selitys.

Asetelma – elämä tarjottimella näyttely on avoinna Sinebrychoffin taidemuseossa 8.1.2017 saakka.

Lue arvio näyttelystä marraskuun Eevasta.

Julkaistu: 24.11.2016