Apu

HBO Nordicin Chernobyl on liian lähellä

HBO Nordicin Chernobyl on liian lähellä
Avun suoratoistokriitikko Jukka Väänänen arvioi HBO Nordicin Chernobyl-sarjan, joka perustuu tositapahtumiin.

Vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon vaikuttavin tv-draama on liian lähellä, liian läheltä, liian tosi. Vaikka viisiosainen Chernobyl tuntuu (painajais)unenomaiselta, se kertoo 33 vuoden takaisista todellisista tapahtumista itärajan tuolla puolen Tšernobylin ydinvoimalassa silloisessa Neuvostoliitossa.

Chernobyl on tarina peittelystä ja valtiotason valheista. Koska ihannevaltiossa ei voi sattua mitään traagista, tietoa pantataan ja pimitetään, valehdellaan ja väitetään vastaan asiantuntijoille – tietenkään ydinreaktori ei ole voinut räjähtää, on valtiopetos edes väittää moista, tietenkin ihmiset ovat turvassa. Lukemattomat ihmiset maksoivat tästä hengellään ja sarjassa kärsivät nimenomaan yksilöt.

Sarjassa ei ole mitään katsojaa helpottavia tekijöitä, tragediaa ei silotella. Sarjan värimaailma on ruma ja ankea. Ydinfyysikko Valeri Legasov (Jared Harris, mm. The Crown ja Mad Men) tietää koko totuuden tilanteesta, ja musertava taakka totisesti näkyy hänen olemuksestaan. Myös Emily Watson ydinenergiainstituutin fyysikkona ja Stellan Skarsgård energiaministeriön johtajana vakuuttavat rooleissaan.

Viihdettä? Kaukana siitä ja juuri siksi niin tärkeää katsottavaa.

Julkaistu: 31.5.2019
Kommentoi »