Apu

Lintubongarin lapset olivat vähällä unohtua päiväkotiin – suurharvinaisuus pani Tyrnävän sekaisin

Lintubongarin lapset olivat vähällä unohtua päiväkotiin – suurharvinaisuus pani Tyrnävän sekaisin
Lokakuun alkupäivinä Tyrnävälle virtasi bongareita, kun superharvinainen hietakurki levähteli paikallisilla pelloilla. Linnun havaitsi ensimmäisenä Kalle "Munkki" Hiekkanen, juuri kun lapset piti hakea päiväkodista.
Julkaistu: 12.10.2021

Luonnon suurta näytelmää on esitetty Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla, kun hietakurki ja sitä katsomaan tulleet satojen bongarien parvet ovat tarkkailleet toisiaan yli peltoaukean.

Hietakurki (Grus canadensis) nähtiin vasta kolmatta kertaa Suomessa, ja nyt ensimmäistä kertaa kunnolla. Aiemmat havainnot olivat muuttavasta ja hetken paikalla viivähtäneestä linnusta.

Hietakurki oli todella kaukana kotoaan: Se pesii normaalisti Pohjois-Amerikan ja Koillis-Siperian arktisilla alueilla. Euroopassa lintua on nähty vain kymmenkunta kertaa.

Havainnon hietakurjesta teki ensimmäisenä 43-vuotias Kalle ”Munkki” Hiekkanen. Liikanimensä ”Munkki” Hiekkanen on saanut siitä, että hänellä on todellakin käynyt munkki bongausten kanssa: Hän on havainnut muun muassa Suomen kolmannen munkkikorppikotkan vuonna 2019.

Hietakurki laskeutuu – Bosque del Apachen kansallispuisto, New Mexico, Yhdysvallat.

Siellä se oli, pää pystyssä

Hietakurjen kanssa kaikki alkoi, kun Kalle Hiekkanen oli 5. lokakuuta puolen päivän linturetkellä katsastamassa näkyisikö kiljuhanhia. Ne olivat olleet taas pari päivää hukassa lintubongareilta.

Hiekkanen sai vinkin, että Ängeslevänjoen eteläpuolella olisi hanhia. Miehelle tuli hiukan aikataulupainetta, sillä kello oli jo 16.45 ja lapset piti hakea päivähoidosta kello 17. Hiekkanen pyrähti kuitenkin eteläpuolelle jokea. Paikalla oleskelikin iso parvi hanhia ja kurkia.

– Siellä se hietakurki oli ihan ensimmäisten joukossa, pää pystyssä. Piti tietenkin heti ottaa linnusta kuva, ei havaintoa muuten uskota, Kalle Hiekkanen kertoo.

– Kokemusta on sellaisestakin, että koko parvi lähtee lentoon ennen kuin kameran saa esille. Sillä tavalla kävi siperiansirrin kanssa, ei tullut hyväksyttyä havaintoa.

Hiekkanen laittoi saman tien liikkeelle hälyn, jotta muutkin bongarit voisivat tulla katsomaan suurharvinaisuutta. Tässä vaiheessa lapset olivat jo yliajalla päiväkodissa. Vaimo soitti ja ilmoitti hakevansa lapset, kun Hiekkanen oli matkalla päiväkotiin. Lintumies saattoi palata kurkipaikalle.

Hietakurki kuvattu Yhdysvaltojen luoteisosassa.

Hietakurki Euroopan kiertueella

Bongareiden iloksi hietakurki vietti aikaa samalla peltoaukealla useina päivinä. Lintua on ollut katsomassa ainakin 300 harrastajaa. Sunnuntaina 10. lokakuuta se kuitenkin katosi bongareilta. Lintu on joka tapauksessa pian lähdössä suomalaisten kurkien matkassa etelään.

Hietakurki näyttää olevan Euroopan kiertomatkalla. Kyse on luultavasti samasta nuoresta yksilöstä, joka talvehti viime vuonna Tanskassa ja nähtiin myöhemmin Ruotsissa. Kesän lintu vietti Norjassa.

Tyrnävältä on aika pitkä matka hietakurjen normaaleille talvehtimisalueille Lounais-Yhdysvalloissa ja Pohjois-Meksikossa. Tämä hietakurki talvehtiikin todennäköisesti suomalaisten kurkien tapaan Espanjassa tai Pohjois-Afrikassa.

Hietakurki-havainnosta kerrottiin ensimmäisenä Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Hietakurki auringonnousussa – Burnaby Lake, Brittiläinen Kolumbia, Kanada.
  • Artikkelin aloituskuvan hietakurki on kuvattu Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa.

Kommentoi »