Apu

Harmaalokin herkutteluhetki: kuvaaja ikuisti linnun hankalan aterian

Harmaalokin herkutteluhetki: kuvaaja ikuisti linnun hankalan aterian
Kaikkiruokainen harmaalokki on merilokin jälkeen Suomen toiseksi suurin lokki.
Julkaistu: 11.5.2022

Helsingin Vanhankaupunginkoski on Timo Kakko-Quednaulle tuttu kuvauspaikka. Kuohuva vesi tuo kuviin näyttävät puitteet. Kesäisin lokit kyttäävät kaloja patoamattoman itähaaran kosken kivillä. Viime heinäkuussa Kakko-Quednau tarkkaili siellä harmaalokkia.

– Harmaalokki on rauhallinen kalastaja. Se liikkui kivillä harkitusti ja tarkkaavaisena.

Samassa harmaalokki syöksyi pää edellä kuohuihin. Timo Kakko-Quednau valmistautui kuvaamaan kalastusta. Ensimmäiseltä sukellukselta suuri lokki palasi kuitenkin nokka tyhjänä. Harmaalokki vaihtoi paikkaa ja sukelsi kohta uudelleen.

– Se nousi koskesta valtavat siivet levällään, iso kala suussa. Kuvasin, kun lokki yritti kääntää kalaa sopivaan asentoon nielemistä varten. Harmaalokilla on muuten järjettömän iso kita täyteen komeuteen avattuna.

Harmaalokki joutui kääntelemään saalistaan sopivaan asentoon nielemistä varten. Tässä särkikala on menossa pää edellä alas lokin nieluun.

Noin minuutin kääntelyn jälkeen lokki sai kalan nieltyä. Kakko-Quednau pyysi apua kalan tunnistamiseen Suomalainen luonto -Facebook-ryhmästä. Kyseessä on jokin särkikala, todennäköisesti vimpa.

Harmaalokki on merilokin jälkeen Suomen toiseksi suurin lokki. Se on kaikkiruokainen, ja sen siipien kärkiväli voi olla jopa puolitoista metriä.

Kommentoi »