Hangon ihanimmat huvilat
Matkailu
Hangon ihanimmat huvilat
Hanko on täynnä hurmaavia huviloita, joissa matkailija voi painaa päänsä tyynyyn.
26.4.2011
 |
Mondo

Hanko on täynnä hurmaavia huviloita, joissa matkailija voi painaa päänsä tyynyyn. 

Vanhan talon rauhaa

Villa Ilmattaren omistajan mukaan rakennuksesta saa näkyä, että se on yli sata vuotta vanha. Valtava huvila on hiljattain kunnostettu hyvällä maulla. Julkisivun vanha vaaleanruskea väri raaputettiin esiin vaaleanpunaisen alta, ja kaikki mahdollinen ajan patinoima jätettiin paikoilleen ovia, portaita ja hirsiä myöten. Talo lämmitetään kakluuneilla, kuten tunnelmaan sopii.

Jugendhuvila rakennettiin vuosina 1908–1909 tullimestari Reinhold Laxin perheelle. Miehen kuoltua leski Hedvig Lax piti talossa vuokralaisia. Nykyinen omistajaperhe vuokraa huoneita pää- ja piharakennuksesta. Huvilasta voi vuokrata myös 80 neliön keittiöllisen asunnon, jossa on kolme parveketta.

Villa Ilmattaresta on kivenheitto rannalle, tenniskentille ja puistoon – jos aurinkoista pihaa, kahvihetkille luotuja parvekkeita ja natisevia lautalattioita malttaa jättää hetkeksikään. Rauhallinen sijainti antaa tilaa ajatuksille ja vanhan ajan tunnelma hellii mielikuvitusta. Jos jossain, niin täällä saa esikoisromaanin kirjoitettua tai öljyvärimaalauksen viimeisteltyä.

Villa Ilmatar, Huvilatie 8, info@tradizzo.fi Huoneita vuokrataan ympäri vuoden, vuodepaikkoja huoneistossa neljä, huoneessa kaksi ja saunakamarissa kaksi. 2 hh 600 e/vko.

Kipparin kodissa

Noin kilometrin päässä Hangon keskustasta sijaitsee Villa Näcken. Matkailijat voivat vuokrata yläkerran kahta huonetta. Huoneilla on yhteinen pieni keittokomero, ja niissä on mutkatonta mökkitunnelmaa, joka houkuttelee kaivamaan Uno-kortit esiin. Pihalla voi grillata.

Villa Näckenissa on asunut viime vuosisadalla liikkuvaista väkeä, kuten Itämerellä seilannut kippari Arthur Fagerström, maalarikisälli Johan Grönlund, joka muutti sittemmin Amerikkaan.

Hangosta lähti 1800- ja 1900-luvulla satojatuhansia siirtolaisia Pohjois-Amerikkaan. Villa Näckenin isäntäpariskunnalta kannattaa kysellä huvilan vanhoista asukkaista ja varata siirtolaisuuteen keskittyvä opastettu kävelykierros kaupungissa.

Villa Näcken, Ahdinkuja 2, p. 040 779 2968. Huoneita vuokrataan ympäri vuoden. Kahden ja kolmen hengen huoneet, pihamökissä kolme vuodepaikkaa. Hinta alkaen 30 e/yö/hlö.

Valoisa villa

Villa Viking sijaitsee kadulla, joka on aivan oikeutetusti nimeltään Huvilakatu. Tie on reunustettu pastellinsävyisillä puu-unelmilla ja vehreillä pihoilla. Kulman takana ovat Suomen hienoimmat tenniskentät, Hangon Casino, hiekkarannat ja pikkukaupungin hulppeimmat jättiläishuvilat, joiden omistajia voi vain arvailla. Valoisa huoneisto on vuonna 1907 rakennetun vaaleankeltaisen villan yläkerrassa.

Alun perin huvila rakennettiin kahdelle perheelle – veljen ja sisaren. Kaarevat portaat vievät kumpaankin asuntoon, joista toista vuokrataan matkailijoille. Siisti, hyvin varusteltu kahden makuuhuoneen huoneisto on hyvä yöpymispaikka lapsiperheelle. Suurella takapihalla ja parvekkeella pääsee nauttimaan Hangon auringosta, jonka pitäisi maineensa mukaisesti paistaa aina.

Villa Viking, Huvilatie 11, raili@maultsby.net Huoneistoa vuokrataan ympäri vuoden, vuodepaikkoja neljä. Hinta alkaen 800 e/vko.

Matkustajakodin henkeä

Tiiskan talon parvekkeella voi juoda aamukahvia junien ääniä kuunnellen, sillä talo on aivan radan vieressä. Suuren puuhuvilan yläkerrassa oli matkustajakoti jo kapteeni Tiiskan asuessa talossa viime vuosisadan alkupuolella.

Kapteeni Tiiska rakennutti talon perheelleen vuonna 1913 ja piti siellä kauppaa, jossa myytiin kasviksia ja hedelmiä – myös appelsiineja ja banaaneja, joita tuli Hankoon sataman kautta. Talo oli suvulla vuoteen 1997 asti.

Tiiskan talossa on edelleen matkustajakodin tunnelmaa, sillä vuokrahuoneistossa on paljon nykyisen omistajaperheen matkamuistoja tauluista eksoottisiin koriste-esineisiin. Aivan kuin kapteeni Tiiskan majataloon olisi tultu ympäri maailmaa ja jokainen matkamies olisi jättänyt sinne palan kulttuuriaan. Kotoisaa tunnelmaa lisäävät vanhat lautalattiat ja mummonmökkimäiset pitsitekstiilit.

Tiiskan talo, Kadermonkatu 2, p. 040 565 4887 Huoneistoa vuokrataan ympäri vuoden, vuodepaikkoja seitsemän plus lisävuoteet. Hinta sopimuksen mukaan.

Kommentoi »