Image

Halusit tai et, kalastajahattu on täällä taas


Kalastajahattu ei ole enää vain lomailijan, entisen rokkarin tai vauvan ykkösasuste.
Teksti Milla Muurimäki

Parhaimmillaan Kalastajahattu on maastonvihreä, koristettu taidokkaasti tehdyillä värikkäillä perhoilla ja koskessa reisiään myötä seisovan kalastajan päässä.

Todellisuudessa kalastajahattu on usein etelänmatkalta hätäisesti ostettu kirjava ja huonosti istuva lätsä, joka suojaa päätä auringolta mökkilaiturilla maatessa.

Ensi kesänä hattu päässä kalastetaan enemmän pitopöytien äärellä kuin järvellä.

Tommy Hilfiger on tehnyt kalastajanhatusta värikkään, hieman reggae-henkisen version. Alexander Wang valmistanut kalastajahatun kiiltonahasta.

Alkuaan hattu oli irlantilaisten maajussien ja kalastajien villasta tai tweedistä valmistettu taskuun taittuva päähine. Se piti pään kuivana kostealla kelillä. Märkä hattu höyrytettiin takaisin muotoonsa vedenkeittimen avulla.

Kalastajahatun modernimpi kausi koettiin 1960-luvulla, kun villa vaihdettiin tukevaan puuvillaan. Kalastajahattuja saattoi bongata festareilta ja brittiläisten mod-nuorien päästä. 

Kangol-merkin kalastajahattu oli 1980-luvun räppäreiden asuste numero yksi. Herrasmiesmäisemmän vivahteen hattu sai Sean Conneryn päässä elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki. 1990-luvun alussa Oasiksen Liam Gallagherista ja muista brittirockin ykkösnimistä oli vaikea saada valokuvaa ilman löysälieristä hattua.

Sittemmin tyylin omivat pikkupiltit, joiden hellehattuvalikoiman suosituin malli oli kalastajahattu (ja pienet vaaleanpunaiset aurinkolasit). Kunnes vuonna 2014 Rihanna bongattiin NBA-ottelussa kukkakuosinen kalastajahattu päässään. Jo seuraavana vuonna ilmestyi tähden oma kalastajahattumallisto. Siitä tuli kantajansa kokoinen hitti. Ja mitä Rihanna edellä, sitä catwalkit perässä.

Hauskinta on, etteivät muotitalot ole esitelleet kalastajahattua helleasusteena vaan hattuna, joka puetaan minkä tahansa vaatteen pariksi: rento pikkulierinen antaa särmän siistille puvulle ja liehuvalle kesämekolle. ■

Julkaistu: 9.5.2016