Eeva

Haltioidu luonnosta


Oleilu luonnossa opettaa nauttimaan hetkestä ja saa ajan katoamaan.
Teksti Kirsi Hemanus
Kuvat Fotolia

virkistyminen

  1. Luonto voi auttaa ihmistä löytämään omat voimavaransa, sillä se on meille aikojen alusta tuttu ympäristö. Kun koemme olomme turvalliseksi, meillä on mahdollisuus käsitellä myös vaikeita tunteita sekä oppia kuuntelemaan ja ymmärtämään itseämme. Stressioireet lievittyvät, keskittymiskyky paranee ja myönteiset tunteet lisääntyvät, kun vietämme aikaa luonnossa. Luonnossa oleskelu vaikuttaa muutenkin kehossa myönteisesti. Se alentaa verenpainetta ja lisää vastustuskykyä.
  2. Meille tutut luonto-paikat voivat toimia kuin terapiahuoneina. Kun vietämme aikaa paikassa, jonka tunnemme, saamme tilaa rauhoittua, palautua ja elpyä. Mieltä painavat tai jännistystä tuottavat asiat lievittyvät, kun ne ikään kuin sulavat ympäröivään luontoon. Lyhytaikainen stressi ja jännitys kuuluvat elämään, mutta kun stressi pitkittyy, luonto auttaa rauhoittumaan. Luonto antaa tilaa olla ja kokeilla omia rajoja.
  3. Kuuntelemisen taidon voi löytää luonnossa uudelleen. Äänten merkitys koetaan usein alitajuisesti. Kuulemme ääniä unissammekin. Sulkiessaan ympäristön melun pois moni menettää herkkyyden kuunnella. Kovat ja äkilliset äänet kertovat vaarasta. Hiljaiset ja tasaiset äänet, kuten aaltojen loiske, palauttavat meidät tasapainoon.
  4. Luonnosta haltioitumalla voi ankkuroitua hetkeen. Samalla katoaa kokemus ajasta. Haltioituminen voi opettaa nauttimaan yhteydestä ympäristöön ja viemään huomiota pois omasta suorituksesta. Ihminen voi oppia katsomaan itsensä ulkopuolelle. Spontaanisuus ja ilmaisukyky vahvistuvat. Sen seurauksena voi uskaltaa inspiroitua toimimaan myös luovasti, ilman ennalta tehtyä suunnitelmaa.

Asiantuntijana muusikko, esiintymiskouluttaja Sanni Orasmaa.

Lue lisää kirjasta Sanni Orasmaa: Luonnon aika. Rentouttavia hetkiä luonnossa (Metsäkustannus).

Julkaistu: 6.8.2018