Hallitus ja tupoväki: ruuhkanpurkajat
Puheenaiheet
Hallitus ja tupoväki: ruuhkanpurkajat
Yrjö Rautio: "Pakon paluukin on kääritty pehmeään pakettiin: kuntaliitoksista luvataan kansanäänestyksiä. Hirtettävät saavat ikään kuin valita itse narun, jonka jatkoksi heidät ripustetaan."
Julkaistu 4.9.2013
Apu

Ensin oli ainaista vikinää, sitten tapahtui kaikki kertarytinällä. Torstaina hallitus sopi ensi vuoden budjetista ja mittavista rakenteellisista uudistuksista. Perjantaina työmarkkinajärjestöt sopivat laajasta, pitkäkestoisesta ja maltillisesta tuloratkaisusta.

Kävi kuin ennen muinoin, irtouiton aikana. Suma seisoi, miehet makasivat. Koskeen syntyi hirmuinen ruuhka. Vesi nousi sen yläpuolella, ruuhka kasvoi. Parhaat miehet pantiin vaaralliseen työhön, ruuhkaa purkamaan. He hikoilivat pitkään, kanget ja keksit heiluivat, ja niin vain ruuhka laukesi äkkiä ja rymisten. Uittomiehet kipaisivat henkensä hädässä rannalle, ja nyt puu taas huilaa.

Tietenkään läheskään kaikki ei ole vielä tehty. Vaikein on ehkä vielä edessä, niin rakennepäätösten kuin tuponkin toimeenpano.

Tietenkin rakenneratkaisuista löytyy helposti niin paljon sekä aiheellista että vähemmän aiheellista arvosteltavaa, ettei oppositiolta sanottava lopu.

Jyrki Kataisen sekalaista hallitusta on tähän asti voitu syyttää siitä, ettei se kykene merkittäviin ratkaisuihin. Ei voida enää, vaikka ratkaisujen yksityiskohdista oltaisiinkin toista mieltä.

Pakon paluu

Helppo on arvostella esimerkiksi sitä, että pakko palasi niiden työkalujen joukkoon, joilla jumiutuvat kuntaliitokset aiotaan avata. Vain hetki sitten hallituspuolueet tuntuivat olevan yhtä mieltä, että pakko on huono keino edistää kunnallista demokratiaa ja parantaa palveluita. Nyt se onkin sitten hyvä keino.

Pakon paluun saattoi kyllä arvata. Ilman sitä ei hallituksen tavoittelemia suurkuntia synny.

Rakennepaketissa on useita kohtia, joissa hallituksen oveluus ilmenee. Pakon paluukin on kääritty pehmeään pakettiin: kuntaliitoksista luvataan kansanäänestyksiä.

Hirtettävät saavat ikään kuin valita itse narun, jonka jatkoksi heidät ripustetaan.

Ovelia kytkentöjä

Hallituksen paketti ei ole leikkauslista, jota jotkut vaativat, toiset pelkäsivät. Se on ennen muuta kokoelma keinoja, joilla saadaan lisää työtä ja velkaantuminen kuriin.

Leikkauksiakin paketissa toki on. Ne on vain kääritty kauniisti kannustimiksi tai muiden hyvien asioiden, kuten tasa-arvon, edistämiseksi.

Opintotuki nousee, mutta sen maksuaika lyhenee. Kotihoidon tuki säilyy, mutta vain jos vanhemmat jakavat hoitovastuun tasan keskenään. Hallitus luottaa siihen, että tuen tarve vähenee, kun perheet eivät voi tai halua puolittaa hoitovastuuta.

Hankalin asia paketissa taitaa olla kuntien palveluiden karsiminen niin, että säästöä syntyisi peräti miljardin euron verran ja työvoima vähenisi 20 000 henkeä.

Mitä ovat ne "turhat" palvelut? Ei ole niin turhaa, ettei se ajan myötä olisi muuttunut välttämättömäksi, eikä mikään ole yhtä vakinaista kuin väliaikainen.

Konsensuksen paluu

Laaja pohja on tuottanut hallitukselle ongelmia. Nyt se kääntyi vahvuudeksi. Ilman sitä ei olisi saatu näin kattavaa pakettia.

Tupoa ei olisi syntynyt, ellei hallituksessa olisi niin oikeisto kuin vasemmistokin.

Suomessa on ollut tapana löytää yhteisymmärrys, kun tilanne on kyllin paha. Niin se löytyi nytkin.

*****

Heittolaukauksia

1. Hallitus lupaa kansalle tupoa, hikeä ja kyyneleitä.

2. Maan luottoluokitus säilyy kolmena A:na, kolmannes kansalaisista pysyy pa:na.

3. Kunnilta karsitaan turhat tehtävät, ensimmäisenä verotus.

4. Hallitus nosti rakennepaketillaan oman oppivelvollisuus­ikänsä vuoteen 2015.

5. Jorma Ollilan autoverotyöryhmä esittää järjenkäyttömaksuksi kuusi senttiä per ajatus.

6. Työryhmän raportti olisi tullut liian kalliiksi, jos siihen olisi haluttu jotain järkeä.

Kommentoi »