Hallelujaa! Näin saarnaa kohuttu David Herzog
Puheenaiheet
Hallelujaa! Näin saarnaa kohuttu David Herzog
Ihmeparantumisia, saarnaamalla laihtumista, metallinivelten korvautumista terveillä... Viikonloppuna Helsingin Olympiastadionille saapuva kohusaarnaaja David Herzog nostattaa innostusta ja kovaa kritiikkiä, missä vain saarnaakin. Apu oli paikalla Tallinnassa, kun karismaattinen Herzog puhui tuntien ajan paikalliselle Tuli-seurakunnalle.
Julkaistu 25.7.2014
Apu

Käsillä on olennainen osuus hengellisessä ylistystilaisuudessa. Saarnaaja David Herzog viittaa säännöllisesti oikeallaan ylös taivaaseen, jonne me hänen mukaansa olemme matkalla.

Ja tuota pikaa vasen käsi vaakatasossa osoittaa katsomoon. Siellä juuri Sinä olet tärkeä. Nimenomaan Sinä voit vapautua synnin kahleista ja otettuasi Jeesuksen henkilökohtaiseksi vapahtajaksesi päästä kuoleman jälkeen taivaan iloon.

Tallinnan Tuli-seurakunnan ylistyskokous on kuvaavasti Suitsu-kadulla. Tupaten täydessä, tukahduttavan kuumassa salissa istuvaa sanankuulijajoukkoa kirjaimellisesti suitsutetaan lähes neljän tunnin ajan sanomalla, joka huumaa.

Ja kuulijat vastaavat käsiään heilutellen ja hallelujaa huutaen.

Juutalaissyntyinen kristitty David Herzog on ensimmäistä kertaa Virossa. Hän toistaa perussanomaa väsymättä yhä uudelleen, hymyilee, eikä edes hikoile toisin kuin viron kielelle ytimekkäät iskut vauhdikkaasti tulkkaava mies.

– Jos otat Jeesuksen vastaan, pääset taivaaseen. Jos et ota, joudut helvettiin. Ja tämä ei ole minun mielipiteeni. Minä olen vain Jumalan puhemies, Herzog toistaa.

Samaa ideaa hän tulee tarjoamaan myös Suomeen. Ensi viikon loppuna Olympiastadionille odotetaan tuhansia kuulijoita.

– Tilanne ei jännitä minua. On hienoa päästä puhumaan paikkaan, jonka sankarini ja esikuvani Billy Graham on aikoinaan täyttänyt, Herzog sanoo.

Karismaattinen liike ei ole esiintynyt isoissa otsikoissa Grahamin jälkeen. Herzog yrittää nyt nostaa laajaa ylistystä ja herätystä Baltiassa ja myös Suomessa.

– Rakennan Jumalan työläisenä siltoja mannerten välille, koska Jumala nyt on ottanut taloudellisten ongelmien ja sotien riivaaman Euroopan erikoistarkkailuun, Herzog sanoo.

– Vaikeina aikoina ihmiset alkavat etsiä Jumalaa. Nyt se on Euroopan ohessa nähtävissä myös Yhdysvalloissa.

Herzog ei näe ongelmaa juutalaisuuden ja kristinuskon välillä. Hänen isänsä on juutalainen.

– Meillä on sama Jumala ja sama messias. Jeesus on Vanhan testamentin täyttymys.

Herzog ja virolainen Tuli-seurakunta kieltävät maalliset sekä poliittiset yhteydet. Silti huomion kiinnittävät kokoussalin seinällä vierekkäin olevat Viron, Israelin ja Venäjän liput. Selitystä symbolismiin ei seurakunnan edustajilta heru.

David Herzog puolestaan näkee lopun-ajan merkit. Hän uskoo Vanhan testamentin ennustuksen toteutuvan viiden, enintään kymmenen vuoden kuluessa.

– Israel on nyt armeijoiden ympäröimä, ja siellä on sota. Profetia lopunajan päätöksestä toteutuu. Jeesus on palaamassa maan päälle ja Jerusalemiin. Taivaan isä tekee sen, mitä on luvannut. Aplodit Jumalalle!

Vakavaksi oletetusta sanomasta huolimatta Herzog viljelee myös huumoria.

– Pelkillä vitseillä ei voi edetä, mutta iloinen saa olla koko ajan. Presidentitkin heittävät yleensä puheidensa alkuun jotakin hauskaa, Herzog perustelee.

Hän puhuu paljon maallisesta vallasta.

– Taivas ei ole demokraattinen, kapitalistinen saati kommunistinen, vaan se on kuningaskunta, jota hallitsee hyvä kuningas.

Virossa vapauden sanoma ymmärretään konkreettisemmin kuin Suomessa. Viro oli pitkään miehitettynä ja moni Herzogia kuulemaan tullut on elänyt parhaan aikuis-ikänsä Eestin sosialistisessa neuvostotasavallassa.

Herzog arvelee, että Suomessa sanoma saa olla selvemmin hengellinen, ja Suomessa myös odotetaan karismaattisuuteen yleensä liitettyjä ihmeitä ja parantumisia.

Ylistyskokouksissa Venäjän Pietarissa Herzog koki Pyhän Hengen vaikuttaneen ihmisiin ja myös Puolassa moni tervehtyi. Itävallan Salzburgissa Herzog paransi sinne saapuneita unkarilaisia.

Herzog toistaa, kuinka Eurooppa on parhaillaan monin tavoin Jumalan käsissä.

– Sveitsissä Jumala pani hampaattomalle kuulijalleni suun täyteen kultahampaita.

Metallinivelten kerrotaan korvautuneen terveillä nivelillä, merkittäviä laihtumisia on myös tapahtunut niin yhtäkkiä, että kokousvieraan on pitänyt lähteä salista pois housujaan käsillään kannatellen.

Ranskassa Herzog sai aikaan laajan hengellisen herätyksen. Eräässä kokouksessa kaikkialle kokouspaikan seiniin, lattialle ja ihmisten harteille sekä päihin ilmestyi kuin varkain runsasta, kimaltelevaa kultapölyä.

Herzogin perheessä samaista kultapölyä oli perheen yhdessä tyttäressä hänen syntyessään.

– Vaimoni Stephanie on elävä ihme Jumalan voimasta. Hän tervehtyi teini-iässä parantumattomasta sairaudesta kieltäydyttyään uskomasta lääkärien kuolemantuomioon ja rukoiltuaan sitkeästi Jumalaa.

Erilaisilla lopunajan sanaa julistavilla liikkeillä arvioidaan nyt olevan menossa kolmas aalto. David Herzogin tukijat ja suosijat pitävät häntä yhtenä sen tärkeimmistä, jopa tärkeimpänä edustajana.

Mielipiteet Herzogista vaihtelevat. Yhtäällä hänet tuomitaan eksyttäjäksi, toisaalla moni on häntä kuunneltuaan tullut yhtäkkisen haltioissaan uskoon.

Tallinnaan Herzogia kuuntelemaan tullut helsinkiläinen mies kertoi suosivansa uudenlaista suomalaista lähetykseen keskittyvää missiota. Hän kritisoi Herzogin tapaa korostaa ihmeparantumisia, koska kaiken ydin on oma usko ja pelastus.

Miehen mielestä herätystä ja yleistä hengellistä liikehdintää tarvittaisiin nyt Suomessakin, koska kirkon herätysliikkeiden ja myös vapaiden uskontosuuntien suunnilla on tapahtunut hänen mielestään valitettavaa väljähtymistä.

Ilmaiseksi ei väkevämpää sanomaa julistava Herzog perheineen ympäri maailman lentele. Tallinnassa majapaikkana oli Swissotel, yksi kaupungin kalleimmista tornihotelleista.

Herzog ei halua yksilöidä taloudellisia tukijoitaan.

– Vuosi sitten opin, että minun täytyy luottaa Jumalaan. Ja jollain tavalla taloudellinen puolikin aina toimii.

– Minä rukoilen, ja Jumala vahvistaa suunnitelmani. En stressaa raha-asioilla.

Tallinnan-kokouksessa kerättiin kolehti ainakin pariin kertaan, ja myynnissä oli myös Herzogin kirjoja. Paperiraha kahisi auliisti. Toki tilaisuuteen oli vapaa pääsy, ja näin on myös Helsingissä.

Tallinnan Tuli-seurakunnan ylistyskokousta on jatkunut kaksi tuntia, kun Heindrik Rerspas ja lapsenlapsenlapsensa Eliise Lea Rantanen poistuvat.

Portilla lepäämään pysähtyvä Rerspas arvuuttelee ikäänsä, joksi paljastuu kunnioitettavat 93 vuotta. Rantanen on yhdeksänvuotias. Hän halusi tulla isopappansa tueksi, ja tarjosi tälle moneen kertaan isosta pullosta appelsiinilimonadia kuumassa salissa.

– Sitten oli aika lähteä, kun isopappa menee aikaisin nukkumaan, Rantanen kertoi.

Rerspasin vehreän puutarhan ympäröimä punainen mökki sijaitsee aivan kokoushuoneen lähellä.

– Olen siihen syntynyt, maailmalle viety, tänne palannut ja täällä kotonani toivottavasti myös saan kuolla, Rerspas sanoo.

Hän kehuu Eliise Leaa, joka isopapan toivomuksesta laulaa oitis kauniin virolaisen kansanlaulun.

Sitten he yhdessä jatkavat pientä santatietä eteenpäin kotiin. Käsi kädessä.                                                                                                                                                                                                     Teksti Hannu Koskela Kuvat Tiit Mötus

Kommentoi »