Apu

Hajoaako kokoomus, syntyykö uusi poliittinen liike, kaatuuko sote?


Eduskunnassa kuhisee: Mikael Jungner puuhaa uutta poliittista liikettä. Hjallis Harkimo kertoo suunnitelmistaan iltapäivällä. Tuleeko muita kansanedustajia mukaan liikkeeseen, joka saattaa asettaa mm. sote- ja maakuntauudistuksen vaakalaudalle? Apu raportoi eduskunnasta.
Kuvat Jaakko Jaskari, Milka Alanen

Eduskunnassa ja poliittisissa piireissä on liikkunut villejä huhuja uudesta markkinaliberaalista puoluehankkeesta. Asiasta ovat kertoneet Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat. HS:n mukaan poliittinen liike suunnittelee myös ehdokkaiden asettamista ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Uuden liikkeen puuhaajien kärkinimeksi on julkisuudessa noussut SDP:stä eronnut, entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner, joka tietojen mukaan puuhaa uutta poliittista liikettä Suomeen.

Huomenta Suomen Pöllöraadissa Avulle politiikasta kirjoittavan toimittajan Eeva Lehtimäen kanssa esiintynyt Jungner kiistää kuitenkin julkisuudessa olleet arvailut kokonaan uudesta puolueesta. Nykyisin viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana toimiva Jungner sanoi Huomenta Suomessa, että tarvitaan uusia toimia ja tapoja, jolla suomalaista yhteiskuntaa saadaan menemään eteenpäin, eikä taaksepäin.

– Suomi ei tarvitse 19. puoluetta, mutta se tarvitsee uusia ideoita, Jungner kommentoi lyhytsanaisesti.

Harkimo ja Lepomäki mukana?

Jungnerin lisäksi hankkeen puuhamieheksi on nostettu kansanedustaja ja liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.). Harkimo kuuluu Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ohella Kokoomuksen sote-kriittisiin kansanedustajiin. Harkimo on myös usein purkanut julkisuuteen turhautumistaan poliittisen päätöksenteon hitauteen ja jäykkyyteen.

Kansanedustaja Elina Lepomäki ei Helsingin Sanomien mukaan ole tietoinen uudesta liikkeestä.

Apu tavoitti aamulla kansanedustaja Hjallis Harkimon. Harkimo pitää iltapäivällä 15.45 tiedotustilaisuuden eduskunnassa juuri ennen kyselytunnin alkua. Harkimon mukaan se ei liity Jungneriin.

– En voi kertoa enempää. Tiedotustilaisuuden aihe liittyy Kokoomukseen, Harkimo suostuu sanomaan lyhyesti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä epätietoinen

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä ollaan epätietoisia Harkimon suunnitelmista. Puolueessa on myös kartoitettu onko Harkimon kapinaporukassa muitakin kansanedustajia kokoomuksesta tai muista ryhmistä. Huhujen kohteena ovat olleet mm. Eero Lehti kokoomuksesta, ministeri Anne Berner (kesk.), Elina Lepomäki (kok.) ja kansanedustaja Antero Vartia (vihr.). Eero Lehti on ainakin kiistänyt olevansa mukana Harkimon suunnitelmissa.

Avun haastattelema kokoomuslähde on hämmentynyt ja epätietoinen Harkimon aikeista. Hän muistuttaa, että Harkimo ei ole osallistunut enää pitkään aikaan eduskuntaryhmän kokouksiin.

- Onko tässä kyse ensimmäisen kauden kansanedustajan pettymyksestä, kun hän on joutunut takariviin, eikä ole päässyt myöskään ministeriksi, lähde arvioi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo Verkkouutisissa, että Harkimo ei olisi lähdossä mukaan uuteen hankkeeseen.

Harkimo ei kommentoi

Harkimon suunnitelmat kiinnostavat kokoomusta ja hallitusta. Hallituksella on vain muutaman äänen enemmistö sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden läpivientiin kesäkuun äänestyksessä salissa. Lepomäki on jo sanonut äänestävänsä hallituksen esitystä vastaan.

Harkimo ei suostunut kommentoimaan onko hän esimerkiksi irtaantumasta Kokoomuksen eduskuntaryhmästä.

Jungnerilta ei ole saatu toistaiseksi tarkempaa tietoa millaisesta liikkeestä voisi olla kysymys, mutta hän lupaa lisää tietoa hankkeesta viimeistään viikonloppuun mennessä. Alun perin suunnitelma oli tarkoitus lanseerata vaiheittain ja myöhemmin.

Apu seuraa iltapäivällä Harkimon tiedotustilaisuuden annin.

Julkaistu: 19.4.2018