Apu

Haitallisia kemikaaleja suitsitaan: pienten lasten ympäristöstä terveellisempi

Haitallisia kemikaaleja suitsitaan: pienten lasten ympäristöstä terveellisempi
Suuret kaupungit pyrkivät hyödyntämään kokoaan kemikaalikuorman vähentämisessä pikkulasten hoitopaikoista.
Julkaistu: 12.11.2020

Haitallisia kemikaaleja pyritään nyt vähentämään pikkulasten hoitopaikoista vapaaehtoisilla sopimuksilla. Helsinki, Tampere ja Vantaa sekä kymmenien kuntien hankinnoista vastaavat kaksi yhtiötä allekirjoittivat viime viikolla ympäristöministeriön kätilöimän vapaaehtoisen sopimuksen haitallisten aineiden vähentämisestä varhaiskasvatuksen hankinnoissa.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan tämä niin sanottu green deal -sopimus auttaa haitallisten aineiden vähentämisessä lakien rukkaamista nopeammin.

– Lainsäädäntö on hidas tapa vaikuttaa. Markkinoille myös tulee paljon uusia aineita, joiden rajoittaminen lailla on hidasta.

Mikkonen muistutti, että lapset ovat erityisen herkkä ryhmä kemikaaleille. Kemikaaleja ei myöskään välttämättä tunneta hyvin kunnissa tai hankinnoista vastaavissa laitoksissa.

– Toivottavasti sopimuksen avulla myös tietoa saadaan jaettua laajemmin.

Erityisasiantuntija Leena-Kaisa Piekkarin mukaan sopimuksen tarkoituksena on paitsi vähentää haitallisia kemikaaleja myös vähentää lasten altistumista kemikaaleille ylipäätään. Tarpeettomien antimikrobisten aineiden sekä hajusteiden ja väriaineiden käyttöä vähennetään.

Mukana olevat kaupungit ja palveluyhtiöt sitoutuvat myös hankkimaan tuotteita, joilla on pohjoismainen ympäristömerkki.

Vapaaehtoisen sopimuksen avulla myös selvitetään, miten hankinnat kannattaa tehdä ja millaiset kriteerit hankintoja varten on syytä laatia. Sopimuksen pohjalta saatuja tietoja voidaan käyttää myös lakivalmisteluun.

Ensiksi päähuomio keskitetään siivous- ja puhdistusaineisiin ja -välineisiin, leluihin ja ulko- ja sisäkalusteisiin.

Helsingin apulaispormestari Piia Pakarinen muistutti, että suurten kaupunkien merkitys on suuri. Helsingin päiväkodeissa on 26 000 lasta. Lisäksi kaupungit ja hankintafirmat ovat suuria asiakkaita.

– Meillä on mahdollisuus muokata myös sitä, mitä markkinoilla tarjotaan.

Kommentoi »