Apu

Greta Thunberg EU:ssa: ”Ilmastolaki ja sen tavoitteet ovat petos lapsia kohtaan”

Greta Thunberg EU:ssa: ”Ilmastolaki ja sen tavoitteet ovat petos lapsia kohtaan”
Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kokoukseen sai keskiviikkona Brysselissä jonottaa kuin rockkonserttiin. Aktivisti Greta Thunberg, 17, keräsi valtavat suosionosoitukset, vaikka hän kutsui EU:n uutta ilmastolakia sekä vuoteen 2050 ulottuvaa hiilineutraaliustavoitetta petokseksi.
Julkaistu: 4.3.2020

Näky on jossain määrin surrealistinen, vaikka siihen on ehtinyt uutislähetyksistä ja -kuvista tottua. Euroopan parlamentin täyteen ahdetun Anna Lindh -salin puhujalehterin ja meppirivistön keskelle istuutuu turvamiesten saattelemana ja valtavan valokuvaajajoukon piirittämänä pienikokoinen nuori tyttö koruttomassa harmaassa paidassa. Hiukset ovat tutusti paksulla letillä, ja tuttu on sanomakin.

– EU teeskentelee olevansa ilmastojohtaja, koska se julisti ilmastohätätilan (vuonna 2019). Suunniteltu ilmastolaki ja vuoteen 2050 laskettu nollahiilitavoite on täysin riittämätön. Toimia tarvitaan nyt, vuodelle 2020, ja jokaiselle seuraavalle vuodelle, sanoi ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Brysselissä vieraillut Thunberg viittasi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteeseen siitä, että EU-maat saavuttavat ilmastoneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä. Siihen kuuluu myös vuoden 2030 päästövähennystavoitteen kiristäminen 40:stä 50-55 prosenttiin. Uusi ilmastolaki annetaan EU-komissiolle kevään aikana.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että EU ei päästä ilmakehään enempää kasvihuonekaasuja kuin hiilinielut pystyvät sieltä poistamaan. Etenkin itälaidan jäsenmaat ovat edellyttäneet tuntuvaa rahallista tukea päästöjen vähentämiseen, jotta laki saadaan eteenpäin. EU on luvannut sata miljardia euroa fossiilisista polttoaineista riippuvaisten jäsenmaiden tukemiseen.

”Luonto ei neuvottele eikä tee diilejä”

Greta Thunbergin mukaan laki antaa vaikutelman, että EU tekisi paljon, vaikka se tekee hyvin vähän. Hän käytti ilmastokriisistä palovertausta:

– Kyllä, myönsitte että talo on tulessa eikä tämä ole harjoitus – mutta sitten menitte takaisin sisään, söitte illallisen loppuun, katsoitte elokuvan ettekä edes soittaneet palokuntaa. Minusta se on järjetöntä. Mitä pidempään pakenette todellisuutta, sitä pahemmin petätte omat lapsenne ja tulevat sukupolvet.

– Tällaisia puolittaisia lakeja on turha antaa, koska keinot fossiilisista polttoaineista luopumiseen ovat olemassa jo nyt, ja tiede tuottaa niitä koko ajan lisää. Laki on petosta, koska luonto ei neuvottele eikä fysiikan kanssa voi tehdä diiliä. Emme salli, että annatte periksi tulen edessä, hän päätti.

Thunbergin puheenvuoro keskeytyi useita kertaa taputuksiin, ja sen loputtua suurin osa salista nousi seisaalleen osoittamaan hänelle suosiotaan. Myös valtaosa ympäristövaliokunnan mepeistä, kuten suomalaiset Nils Torvald (r./Renew Europa -ryhmä) ja Silvia Modig (vas./Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä) antoivat puheenvuoroissaan hänelle tukensa, mutta muunkinlaisia ääniä kuultiin.

Thunbergiä epäiltiin muun muassa jälleen käytettävän hyväksi sekä kehotettiin ”isällisellä neuvolla” palaamaan kouluun ja nauttimaan lapsuudestaan. Etenkin jälkimmäinen kommentti aiheutti salissa kohauksen ja buuauksia.

EU:lla riittää haasteita

EU on tällä hetkellä isojen ongelmien piirittämä: Syyrian pakolaiskriisi ja siihen liittyvä Turkin ja Kreikan rajariita turvanpaikanhakijoista, budjettivääntö ja koronavirus.

Epidemian vuoksi kaikki ryhmävierailut parlamenttiin on toistaiseksi kielletty, se on suljettu yleisöltä ja useita tapahtumia on peruutettu. Istunnot, äänestykset, kokoukset ja muu arkityö pyritään kuitenkin hoitamaan normaalisti.

Myös median edustajien on allekirjoitettava vakuutus, ettei ole vieraillut pahimmilla epidemia-alueilla tai muuten altistunut virukselle, ja käsidesiä on tarjolla kaikkialla parlamentin tiloissa.

Perjantaina Brysselissä järjestetään ilmastomarssi, johon odotetaan tuhansia osallistujia useammasta Euroopan maasta.

Kommentoi »