Google veti pelaajilta maton jalkojen alta sulkemalla suoratoistopalvelunsa – Google Stadian piti olla pelien Netflix, mutta toisin kävi – Mitä tapahtui?
Pelien suoratoisto
Google veti pelaajilta maton jalkojen alta sulkemalla suoratoistopalvelunsa – Google Stadian piti olla pelien Netflix, mutta toisin kävi – Mitä tapahtui?
Google Stadian sulkeminen jättää suuren aukon pelimarkkinoille.
Julkaistu 28.2.2023
Apu

Kun mediajätti Google ilmoitti yli neljä vuotta sitten aikovansa julkaista Google Stadia -nimisen pilvipeli­palvelun, koko pelimaailma kohahti. Reilu kuukausi sitten, 18. tammikuuta 2023, Stadia suljettiin. Se oli yksi markkinoiden suurimmista pilvipelipalveluista, ja nyt pilvipelaamisen tulevaisuus näyttää varsin epävarmalta.

Pilvipelipalvelu on suoratoistopalvelu, joka mahdollistaa videopelien langattoman suoratoiston. Prosessi on verrattavissa Netflixin kaltaiseen suoratoisto­palveluun. Pilvipelaamisessa on se hyvä puoli, että muutoin yhteensopimattomia videopelejä voi pelata esimerkiksi älypuhelimella, tabletilla, tv:llä tai läppärillä missä vain – tarvitaan vain hyvä internet-­yhteys. Pelaaja ei siis tarvitse erillistä pelikonsolia eikä -tietokonetta.

Pelien suoratoistaminen ei ole mikään uusi konsepti. Ensimmäistä kertaa idean esitteli suomalaisyritys G-cluster vuonna 2000. Sittemmin idea vaipui unholaan, kunnes sen elvytti 2010-luvun puolessavälissä tietokonejätti Nvidia GeForce Now -pilvipelipalvelulla. Nvidian esimerkkiä seurasivat pian myös Microsoft, Sony ja Google.

Pilvipelaamisessa on olennaista, että pelaaja pystyy ohjaamaan peliä reaaliajassa. Kun hän kääntää hahmoaan, sen pitäisi kääntyä reaaliajassa pelaajan näytöllä, mieluiten alle sekunnin kymme­nesosassa. Se ei onnistu, jos internet-­yhteyden vasteaika on liian pitkä. Läheskään jokaisella ei ole riittävän hyvää ­internetyhteyttä, jotta pilvipelaaminen olisi nautinnollinen kokemus.

Internetyhteydet eivät ole kehittyneet 5G:n ja muiden uusien tekniikoiden lupauksien mukaisesti, ja sen on varmasti huomannut myös Google. Internetyhteyksien kehittyessä myös pilvipelaamisesta tulee saavutettavampaa, vaikka se on viime vuosina muutenkin kasvattanut suosiotaan.

Google Stadian poistuminen markkinoilta jättää suuren aukon sekä pilvipelimarkkinoille että pelaajien sydämiin

Kommentoi »