Apu

Finlandia-palkinnot jaetaan 1.12. – "Luvassa voi olla paperikirjan renesanssi”, uskoo kirjakauppias ja kustantaja Hannu Paloviita

Finlandia-palkinnot jaetaan 1.12. – "Luvassa voi olla paperikirjan renesanssi”, uskoo kirjakauppias ja kustantaja Hannu Paloviita
Hannu Paloviita perusti uuden kaupan, sillä hän uskoo kirjoihin. – Asiakkaissamme on enemmän nuoria kuin 10 vuotta sitten. He ovat selvästi väsyneet sähköiseen maailmaan, hän sanoo.
Julkaistu: 30.11.2021

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 1.12. Kyseessä on ennen kaikkea myyntiä edistävä palkinto, jolla haetaan näkyvyyttä suomalaiselle kirjallisuudelle, kirjakauppias ja kustantaja Hannu Paloviita sanoo.

– Siinä ei palkita kirjailijaa, vaan vuoden paras kirja, valintaraadin subjektiivisen mielipiteen mukaan.

Voiton merkitys kirjamyyntiin vaihtelee. Joillain kirjailijoilla se nostaa palkinnon jälkeistä uraa pysyvästi. Toisinaan taas palkintoteoksen myynti voi jäädä muutamaan sataan kappaleeseen.

– Kilpailun tuoma näkyvyys ja noste ovat kirjailijoille ja kirjallisuudelle merkittäviä. Kirjailijoista kirjoitetaan lehtijuttuja ja kirja-arvosteluita. Joku on voinut ennen ehdokkuutta kirjoittaa lukuisia kirjoja, muttei ole saanut yhtäkään kirja-arvostelua Helsingin Sanomiin, Paloviita pohtii.

Paperin paluu

Paloviita palkittiin itsekin lokakuussa Rakkaudesta kirjaan -palkinnolla.

Paloviidan viimeisin urotyö on Suomen suurimman kirjakaupan perustaminen Helsingin Kaisaniemeen. Kirjanimikkeitä on hyllyissä noin 32 000.

– Meillä on lähes jokaista Like-kustantamon kirjaa 1980-luvulta asti ja paljon muita pienkustantamokirjoja. En ole heittänyt yhtään kirjaa roskikseen.

Vuonna 1992 Helsingin Kruunun­hakaan ensimmäisen kirjakauppansa perustanut Paloviita uskoo kirjaan. Hänestä käynnissä on jopa pienimuotoinen kirjatrendi.

– Kirjojen myynti on hiipunut jo vuosia, muttei romahtanut. Asiakkaissamme on enemmän nuoria kuin 10 vuotta sitten. He ovat selvästi väsyneet sähköiseen maailmaan. Jos tämä trendi jatkuu, luvassa voi olla pienimuotoinen paperikirjan renessanssi.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat vuonna 2021 ovat:

Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli (WSOY)

Rosa Liksom: Väylä (Like)

Marjo Niemi: Kuuleminen (Teos)

Matias Riikonen: Matara (Teos)

Pirkko Saisio: Passio (Siltala)

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto (Otava)

Palkintotilaisuus alkaa 1.12.2021 kello 19 ja se näytetään suorana Yle Areenassa.

Hannu Paloviita

Rosebud-kirjakauppaketjun toimitusjohtaja ja Into-kustannuksen suurin omistaja. Hänen Sivullinen-kirjakauppansa Helsingissä on Suomen suurin kirjanimikkeillä mitattuna.

Juttua muokattu 1.12. kello 10:42: Lisätty ehdokkaat ja tiedot tilaisuudesta.

Kommentoi »